Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

My jsme to ale (S)parta!

Naše fotbalová SYNOT liga vrcholí, a vrcholí též i „vrcholové“ výkony mužů v černém. Ani další kolo se neobešlo bez do očí bijících excesů hochů Dáši Damkové-Berbrové. Ta jestliže si dříve zasloužila úctu hráčů a diváků za to, s jakou grácií zvládala s píšťalkou ukočírovat emoce dvou desítek rozvášněných chlapů na hřišti, tak teď se její aura vytrácí doslova a do písmene do neviditelna.

Pomineme-li rozporuplné verdikty známé firmy Paták s.r.o. v Brně, které ve finále přece jen přestřílelo Jihlavu a další penaltu v oblíbené poslední minutě amnestovaného navrátilce Kovaříka v utkání Liberec – Bohemians, dopadla většina ligových duelů tak, jak měla, nebo se čekalo. Plzeň neměla co řešit, a tak se pozornost veškeré sportovní veřejnosti upřela do města automobilů, kde výsledkově nevyzpytatelná Bolka hostila Spartu.

Fotbalový básník a stratég Karel Jarolím Erben vyrukoval na bájný tým s nečekanou strategií bez svých kanonýrů, a málem mu to vyšlo. Ovšem v předzápasové přípravě zřejmě asi zapomněl vzít v potaz, že naše liga již dávno není jenom otázkou momentální formy hráčů, kluby vytvořených podmínek a fotbalového štěstí, ale především také, že se v ní vedle všehoschopných bafuňářů pohybují také všemocní muži v černém.

Předesílám, že česká prvoligová scéna mě už dávno tolik nebere a mé sympatie mají pouze hradečtí votroci, jejichž dres jsem v dávné minulosti oblékal. Jako bývalého krajského rozhodčího mě podvědomě zajímají hlavně páni na hřišti. A někdy je to fakt síla. Bez ohledu na známé okolnosti v boji o letošní mistrovský titul, který se smrsknul už jen na souboj Plzně se Spartou, bych si dovolil, podívat se na výkon sudího – motýla Emanuela Marka, očima „nestranného“ delegáta.

Překvapivě brzký vedoucí gól boleslavského Zahustela bezradnému Štěchovi – OK! Famózní zákroky domácího brankáře Aleše Hrušky – PARÁDA! Akce, na jejímž konci byla vyrovnávající trefa Kadlece jezdícího tzv. po prdeli – NÁDHERA! A do vší té fotbalové symfonie dirigent ve fraku – TRAGEDIE! Nepřesně pískané nebo naopak neodpískané evidentní fauly, bordel v kartách a oboustranné kompenzace prohřešků jen přilévaly olej do již tak žhnoucího ohně.

Domácí Ščuk s Kyselou se dle mého soudu měli po druhých žlutých kartách jít předčasně sprchovat, ale budiž, ne vždy najde arbitr odvahu. Ovšem ono hrdé heslo letenských – „MY jsme SPARTA!“ – určitě neopravňuje dle Milana Luhového sparťanskou brzdu a tragického manekýna Váchu a jeho reprezentačního spoluhráče Dočkala, aby si k rozhodčímu dovolili to, co jim on zbaběle dovolil.

Vůbec největším jeho průserem, ale byla neuznaná branka Boleslavi. Namachrovaný Štěch odkojený ostrovní kopanou příliš dobře ví, že vzdušný souboj se Zahustelem hrubě podcenil, a že se o faul v žádném případě nejednalo! Klíčový moment zápasu ještě víc umocnila penalta na druhé straně, která ovšem bez diskusí byla. Frustrace domácích je pochopitelná, ale i zde však pan Marek zůstal stát jako uličník se staženými půlkami a pomyslně i trenkami.

Všechna další COBY KDYBY…, utnula nervózní závěrečná remíza 1:1 (Kadeřábek – Wágner), která na výhře skutečně lepší Sparty už nic nezměnila. Ale jak všeobecně známo, ve fotbale ne vždy ten lepší vyhrává. Přes to všechno si řídící kvartet mohl jít s vědomím dobře vykonané práce vyplnit formuláře na svých slušných pár desítek tisíc kaček. Inu takhle je to v našem fotbale prostě dané.

Sám za sebe dodávám, že takhle zfušovaný mač jsem od Lafatyády už dlouho neviděl. Hodnocení výkonu hlavního havrana bude bohužel opět TOP SECRET, aby se prý rozhodčí nedostávali pod ještě větší tlak okolí. Bohužel, jsou to však právě oni, kdo ještě větší tlak okolí na sebe, ať už nevědomky nebo jinak vytvářejí. Tak se teď můžeme těšit už jen na to, jak se parta černokněžníků popasuje se zřejmě rozhodujícím šlágrem letošního ligového ročníku Sparta – Plzeň.

 

Autor: Karel Vodrážka | pondělí 4.5.2015 14:24 | karma článku: 18,77 | přečteno: 709x
  • Další články autora

Karel Vodrážka

S vs. S – s fotbalovými experty souhlasím jen napůl

Ač šlo již o 289. derby pražských „S“, bylo výjimečné nejenom užitím videorozhodčích, ale také tím, že přineslo doslova tsunami emocí na obou stranách. Ta třetí se dál může dohadovat, jak léčit český fotbal z jeho nemocí...

19.3.2018 v 18:53 | Karma: 14,28 | Přečteno: 501x | Diskuse| Sport

Karel Vodrážka

Prachy zřejmě nesmrděj ani těm, co už jich mají dost

Jak již několikrát z TV obrazovky prohlásil náš (ne)milovaný prezident Miloš Zeman, politici jsou do jisté míry také lidé...

26.12.2017 v 20:42 | Karma: 24,51 | Přečteno: 919x | Diskuse| Politika

Karel Vodrážka

Buď zdráv a (u) vesel!

Arogance moci už dávno není jenom přízrakem plížícím se kolem našich příbytků, ale všudepřítomná šavlozubá bestie cenící na nás své tesáky, z kterých jde opravdový strach...

26.10.2016 v 21:37 | Karma: 15,82 | Přečteno: 276x | Diskuse| Společnost

Karel Vodrážka

Není díra jako díra…

Díra v nových punčochách pod podvazkovým pásem rozhodí kdejakou dámu, díra v obraně Sparty, leckterého zapřisáhlého slávistu. Myší díry milují v honbě za žrádlem i mnohem větší potkani než jsou krysy...

17.10.2016 v 16:06 | Karma: 11,68 | Přečteno: 343x | Diskuse| Společnost

Karel Vodrážka

Rusko, náš vzor, a teď bohužel i fotbalový…

Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak!“ Vím, že mladší generace pointu sotva pochopí, ale jako pamětník jsem se na sobotní šichtě málem potrhal smíchy...

11.7.2016 v 12:12 | Karma: 19,10 | Přečteno: 611x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Sadiq Khan: první muslim jako starosta Londýna a první, kdo jím je už potřetí

4. května 2024  17:46

Starostou Londýna byl znovuzvolen labourista Sadiq Khan. Mandát obhájil potřetí v řadě, což se...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Drží naše lidi pod zemí. Musíme jednat, říká vyšetřovatelka válečných zločinů

4. května 2024  17:22

Kvůli své práci je Tetiana Žukovová dlouhodobě v hledáčku Rusů. Ukrajinská právnička se totiž snaží...

Meda a Jan Mládkovi. Milovníky umění i zvířat připomíná zámecká výstava

4. května 2024

Premium Dáma z Kampy, mecenáška, kurátorka, nakladatelka, sběratelka, ale také vegetariánka a milovnice...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 98
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 589x
Na zeď nářků dokáže čmárat každý bezejmenný. Opravdovým kumštem je, se pod svůj názor podepsat, a nejlépe svým vlastním jménem...

Seznam rubrik