Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Skončí vláda rozpočtové zodpovědnosti?

O víkendu by se mohlo rozhodnout o setrvání nebo pádu „vlády rozpočtové zodpovědnosti“. Uvádím ji v úvozovkách, protože to není vláda rozpočtové zodpovědnosti. Ale občané si mohou za jeji existenci sami. Za 3 roky vlády Mirka Topolánka a 5 let vlády Václava Klause se občané nepoučili, nepochopili, jak funguji tyto konzervativní vlády.

I invalidní důchodkyně nebo důchodkyne se základním vzděláním skočili na špek systematickému lhaní, že kdyby vládl Paroubek, tak bychom „zažili Řecko“. Občané nějak nepochopili, že Řecko má nebo mělo při zhruba stejném počtu obyvatel cca 8x větší státní dluh, nepostřehli, že za 3 roky vláda Mirka Topolánka se deficity státního rozpočtu ztrojnásobily. Jak říkal Mirek Topolánek: kdybychom jim říkali pravdu, tak by nás nikdo nevolil“, Tak statečně lhali. Před 2 a půl rokem se i část důchodkyň radovala, jak „Paroubek dostal na frak“. Teď procitly a zjistily, jak byly orubány. Jak vláda šetří na jiných, jak 2/3 protikorupční vlády rozpočtové zodpovědnost musela již kvůli korupci odstoupit.

Je docela humorné, když někdo tvrdí, že teprve za této vlády se začala vyšetřovat korupce. Je tomu právě naopak, vláda a její členské strany se ze všech stran snažily zabránit vyšetřování korupce. Stačí připomenout odvolání ministra Pospíšila či ředitele Dopravního podniku hlavního města Prahy. Politikové za TO09 se naučili jako mantru: „škrtáme teď, abychom později nemuseli škrtat ještě více". Představitelé vlády se za každou cenu snaží ulehčit placení daní, zdravotního a sociáílního pojištění bohatým a sebrat peníze důchodcům, nezaměstnaným a rodinám s dětmi. Vláda, která si zadala jako prioritu vzdělávní a školství a vědu, zrušila výzkumné ústavy, které bylo podřízené ministerstvu školství, aby ušetřila na úřednicích. Ovšem v těchto výzkumných ústavech většinu zaměsntnaců nebyli úřednící, ale odbornici Ministr školství zrušil právní oddělení, aby ušetřil a pak platil drahé externí právníky. Typické manažerské „úspory“, které nevedou k ničemu jinému než ke zvýšení výdajů. Módou nejen v podnikatelské sféře se stává outsourcing, tedy využití externí firmy, např,. v případě IT, kdy vlastní zaměstnance, kteří byli připravení okamžitě zasáhnout, nahrazují externí firmou, jejíž pracovníci ovšem přijedou např. za 3 dny.

Pokud někdo straší nástupem komunistické strany, tak by si měl uvědomit, že občany zahání do rukou komunistů právě politika současné vlády. Čím dříve vláda skončí, tím lépe. Pro naše důchodce, nezaměstnané, a zdravotně postižené. Jsem již cca 19 let v invalidním důchodu a nikdy se nám, zdravotně postiženým nežilo hůře. Na začátku roku mně přidali cca 170 Kč, sebrali nám slevu na vlak, zdražili léky a teď připravují zvýšení „regulačních poplatků“. Stačí připomenout ministra Hegera, který po prázdninovém výletu na kole, musel vyhledat lékaře a přespal v nemocnici a tvrdil, že nemusí platit. Na něm by pochopitelně nikdo poplatek nevymáhal, na rozdíl od běžných pacientů. Pardubická krajská nemocnice prodala pohledávky jakési právni firmě, která teď vymáhá např. po 80-ti leté důchodkně místo dlužných cca 30 Kč korun cca 6 tis. Kč. Před rokem a půl jsem se v nemocnici rozčílil a šel si střežovat. Před 4 a  půl rokem jsem při ošetření po úřazu zaplatil cca 90 Kč za ošetření na záchrance, byl jsem hospitalizován a měli mě tak těch 90 Kč vrátit. Nestalo se tomu tak, právě to bylo předmětem stížnosti. Zjistili, že mě těch 90 Kč skutečně nevrátili, ale nejsou povinni tak učinit teď. Nicměné „udělali gesto“ a 90 Kč mi vrátili. Po občanovi se vymáhají mnoha násobky dlužné částky, ale nemocnice není povinna dlužnou částku vrátit.

Pokud se posmíváte boji za zrušení 30 Kč „regulačních poplatků", tak asi nežijete z podpory nebo 7,5 tisiců Kč invalidního důchodu.

Čím dříve vláda padne a dojde k předčasným volbám, tím lépe, nejen pro nás invalidní důchodce. Předpokládám, že ale zase vymyslí nějaskou zjevnou lež a s podporou spřátelených novinářů ji budou tlačit občanům. Majitele médii a novináři mají zjevně jiné zájmy, než důchodci, nebo nezaměstnaní.

Přečtěte si pěkný článek Ilony Švihlíkové na Britských listech, která píše o tom, jak se z obětí krize činí její viníci. http://blisty.cz/art/65812.html

 

Aktualizace 16:26, 3. 11.

Nevykládejte, abych se těšil na vládu ČSSD a KSČM. Právě poslední volby ukázaly, koho se občané bojí. Vlády konzervativců! Nestrašte nás 22 let komunisty. Stačí se podívat, kdo to je, kdo straší. Jan Fischer, který tvrdí, že by komunisty do vlády nepustil, byl sám členem. Zřejmě byl členem KSČ proto, aby ji "vnitřně rozvrátil". To jsou jejich oblíbené bláboly. Přemysl Sobotka studoval VUML, protože jinak by "nemohl odborně růst". Mohl, kdyby se místo studia klasiků marxismu-leninsmu vzdělával v oboru, ale jemu šlo evidentně o koryto. Sám jsem nebyl členem KSČ ani KSČM ani jsem nestudoval VUML. Vzdělával jsem se ve vlastním volném čase a rekvalifikoval jsem se sám na programátora, abych se tím pak po revoluci živil. Ostatně již za socialismu jsem prodával několik svých programů, tedy software občanům a začal jsem na nich pracovat v době, kdy nebylo možné je legálně prodávat. Další "antikomunista" je Jaromír Štětina, který uvádí různé historky o svém členství v KSČ a který si za socialismu vesele cestoval. zatímco běžný občan nremohl ani do Polska či SSSR, natož do NSR či Francie atd. Také takový "hrdina třetího odboje". Další "statečný člověk" Vladimír Dlouhý, který byl rovněž v KSČ a za socialismu jezdil na studia a stáže po světě, tedy tom západním.

Tehdy i teď, člověk mohl vydělávat a nemusel ani emigrovat ani jezdit pracovato do zahraničí, jako tomu činí dnes např. lékaři. Stačilo a stačí se zabývat např. autorské činnosti nebo překladatelství.

Sám jsem za posledních cca 6 let přeložil  cca 6 knih a další kratší texty. Osobní iniciativa je většině těch "kovaných konzervaticů" cizí. Nejlepší je spojit byznys politikou a pak se dějí zázraky. Jeden týden se založí firma a pak se hned začnou hrnout zakázky. Když je konec v politice, tak je konec i s byznysem

 18:43           Na Vaše rozumy, pane Jane Horáku jsem vyloženě zvědavý. Mé příspěvky by pro Vás byly příliš složité, protože většina vyšla v počítačových časopisů, nebo v časopisech pro pedagogy nebo pro učitele matematiky. Pane Horáku,  sesmolte laskavě něco sám. Výplod o politice inteligentní člověk sesmolí za 5 minut, napsat něco, co se dá nazvat odborným článkem, je trochu složitější a je určeno jiným čtenářům, než jste Vy, pane Horáku. Lidé se alespoň teď  poučili, když nevolili strany vlády "rozpočtové zodpovědnost". On si každý majitel trafiky, obchodní zástupce, nebo majitel koloniálu či taxikář myslí, že je nějaký podnikatelský génius.

 20:37 Vy se, pane Barto, zřejmě domníváte, že jste objevil nějaký hluboký ekonomický zákon. Děti se nerodí, protože naše vlády nečiní opatření na podporu rodin s dětmi. Byl jsem na konferenci, kde vystoupil demograf z Univerzity Ostrava a uváděl, že populační opatření, která se zavedla za éry Husáka fungovaly, teď byl boom, který souvisel s tím, že rodily ženy z generace "Husákových dětí". Naši politikové jsou chudáci typu Jiřího Čunka, který je vyučený automechanik a pak si nějak dodělal maturitu nebo Milan Štěch, který je vyučený zámečník a pak si dodělal maturitu a který uvádí, že za socialismu působil v hospodářských funkcí a proto studoval VUML. V hospodářských funkcí působil proto, že jako tehdy, tak i teď se dere ke korýtku. Podobně Stanislav Gross byl vyučený a pak si dodělal maturitu a posléze "vystudoval práva". Řekl bych, že by je nevystudoval, kdyby nebyl činný v politice. Učil jsem nějakou dobu strojní zámečníky a potom některé   z nich, když si dodělávali maturitu, tak vím, jaká byla jejich  kompetence. Od těchto politiků nemůžeme očekávat, že by rozuměli odbornému názoru a že by jej akceptovali. Stačí se podívat na další politickou hvězdičku, pana senátora Kuberu, který vráží nůž dozad těm, kteří se snaží bojovat proti nikotinismu a on si někde před kamerou zapálí doutník a je schöpný ještě tvrdit, že to je léčivé. Podobný "génius" je Jiři X. Doležal, který se angažuje v boji za legalizaci drog atd. Ale to jsem trochu více odbočil. tak jako se teď neřeší počet zubních lékařů, jejich studium  je drahé, tak se na jejich studium ¨nedává dost peněz, aby se jejich počet alespoň reprodukoval. Politikové to budou řešit, až to bude zcela hořet. Podobně se léta ví, že se prodává dedenaturovaný líh a až teprve začali umírat lidé, začal se problém řešit. Vzhledem k těm "geniům" se nedá očekávat, že by místo orubání důchodců řešili porodnost: Navíc důchodci stejně volí levici, tak se jejich problémy neřeší. Na důchody není proto, že se sociální pojištění snížilo za vlády ODS. Mimo jiné Václav Klaus utopil ve státním rozpočtu cca 38 mld. Kč určených na důchody a údajně list Financial Times uváděl, jak Klaus okrádá důchodce, protože nezaložil nějaký fond z privatizovaných podníků, aby bylo na důchody. Ostatně jak skončila privatizace, tedy dluhy bank, které musel zachraňovat stát. Ale to je trochu jiná záležitost. Tedy, to, že "nejsou lidi", kteří by dělali na důchodce, není žádný ekonomický zákon, který by byl nezvratný

 

 

RNDr. Karel Vašíček

Exučitel matematiky a deskriptivní geometrie

exprogramátor, malý vydavatel a prodejce knih (nejen) o matematice

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Vašíček | sobota 3.11.2012 10:12 | karma článku: 42,53 | přečteno: 5493x
  • Další články autora

Karel Vašíček

Šílený střelec a selhání policie

Včera jsme zažili zřejmě nejhorší jednotlivý trestný čin v našich dějinách. Detailů jsme se zatím mnoho nedozvěděli ani od policie ani z médií. Nabízí se několik otázek.

22.12.2023 v 11:35 | Karma: 27,27 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Kdo cestou k moci vraždil a vraždit bude dál.

Slova písničkáře Vladimíra Merty byla aktuální před lety po pádu tzv. komunistického režimu. Dnes bychom slovo vraždit mohli nahradit slovem lhal. Nicméně ve výzkumech veřejného mínění nemalá část populace uvádí, že současní polit

17.8.2023 v 11:06 | Karma: 20,44 | Přečteno: 487x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

E-mail predsedovi CSSD MIchalu Smardovi

Dekuji za newsletter "priteli" Smardo, Jak jste dopadli ve volbach? Jako sedlaci u Chlumce Ptam se, koho muze zaujmout chudak jako jste Vy, nebo "pritel" Hamacek

14.10.2022 v 17:54 | Karma: 9,33 | Přečteno: 317x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Výročí narození matematika Alana Turinga, utajovaného hrdiny 2. světové války,

Výročí narození matematika Alana Turinga, utajovaného hrdiny 2. světové války, pár slov o Antonínu Svobodovi čsl. průkopníku počítačových technologií světového významu A. Turing – otec moderních počítačových technologií.

23.6.2022 v 19:29 | Karma: 13,14 | Přečteno: 356x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Jsme v polovině pandemie koronaviru?

Už dva roky světovou populací drtí pandemie, kterou nikdo z naší generace ani z našich rodičů nezažil. Když už „hořela“ značná část Itálie, někteří novináři a politikové psali, že koronavir je vymyšlený a vše, co se kolem nás děje

13.2.2022 v 13:51 | Karma: 10,76 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...

  • Počet článků 178
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 901x
Učitel, již bývalý, programátor, již bývalý, důchodce, stále, vydavatel, který se tím spíše baví, protože matematika není oborem, do kterého by se hrnuli ti, kteří by si  chtěli narejžovat, majitel jednoho z 45 či 46 tisici internetových obchodů,  internetový milionář nejsem a nebudu

Seznam rubrik