Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Psychiatrická péče v České republice je podfinancovaná

Psychické nemoci jsou jednou z nejvíc devastujících a pro společnost nejdražším onemocnění. Psychická nemoc se vyvíjí řadu let, aniž by si postižený své postižení uvědomoval a jeho okolí není schopno situaci správně vyhodnotit. Než začne být nemoc léčena, nemocný mnohdy ztratí práci, mnohdy opakovaně, kvůli změně chování se mu třeba rozpadne rodina, přijde o důvěru kolegů v práci, o partnera, na pořadu dne jsou konflikty v rodině, spojené třeba s napadením a následným vyhnáním z domova. Když je nemoc léčena, je léčení zpravidla doživotní, bývá spojeno s dlouhodobými zpravidla několikaměsíčním pobyty v nemocnici, nebo léčebně.

Psychiatrická péče v České republice je podfinancovaná

 

Psychické nemoci jsou jednou z nejvíc devastujících a pro společnost nejdražším onemocnění. Psychická nemoc se vyvíjí řadu let, aniž by si postižený své postižení uvědomoval a jeho okolí není schopno situaci správně vyhodnotit. Než začne být nemoc léčena, nemocný mnohdy ztratí práci, mnohdy opakovaně, kvůli změně chování se mu třeba rozpadne rodina, přijde o důvěru kolegů v práci, o partnera, na pořadu dne jsou konflikty v rodině, spojené třeba s napadením a následným vyhnáním z domova. Když je nemoc léčena, je léčení zpravidla doživotní, bývá spojeno s dlouhodobými zpravidla několikaměsíčním pobyty v nemocnici, nebo léčebně. Za socialismu byla psychiatrie zneužívána proti politickým odpůrcům nebo se na psychiatrii obraceli lidé pronásledováni režimem. Zhruba třetina pacientů se úplně bez dalších následků vyléčí, třetina má doživotní problémy a třetina spáchá sebevraždou. Teprve po demokratickém převratu se začalo se změnami v péči. Bohužel prostředky nejsou dostatečné. Na psychiatrickou péči se vynakládá procentuálně méně prostředků určených pro zdravotnictví než ve vyspělejších zemích. Uvádí se, že se u nás vydává na psychiatrii asi 3% rozpočtu zdravotnictví, zatímco ve vyspělejších zemích cca 8%.

Mnoho pacientů zůstane sama, nebo je opustí partner nebo jej dokonce vyžene rodina. Veřejnost se na pacienty dívá skrz prsty. Je třeba podotknout, že bezdůvodně. Většina pacientů je nebezpečná jen sama sobě. Násilné činy se mezi pacienty vyskytují méně než mezi běžnou populací. Pacienti i jejich rodiny se často za nemoc stydí a tají ji, často i kvůli negativní reakci okolí a diskriminaci. Mnohdy k negativnímu postoji veřejnosti přispívají i média. Stačí uvést případ věřitele Stanislava Grosse novináře pana Roda, který jeho strýci půjčil peníze na byt. Byl Českou televizí označen na nedůvěryhodného, protože se léčil na psychiatrii. Troufl by si někdo označit za nedůvěryhodného někoho, kdo se léčí s leukémii? Rakovina plic bývá často způsobena kouřením, rakovina tlustého střeva a konečníku snad nevhodným stravováním či velkým požíváním piva. Psychické potíže jsou dědičné. Dědí se však dispozice. Propuknutí nemoci je spojeno s dlouhodobým stresem, nadměrným pracovním vypětím a podobně. U některých nemocných není nemoc nikdy diagnostikována, někteří odmítají spolupracovat s lékaři, protože si svoji nemoc neuvědomují. Dnes se uvádí, že nemoc může souviset se způsobem stravování, infekci v době těhotenství matky a dokonce s počasím při porodu. Duševní choroby se prý dokonce vyskytují častěji u lidí s datem porodu v určitém období, uvádí se, že je to způsobeno vyšším výskytem nákazy u těhotných žen v tomto období.

Profesor biologie Paul Ewald v knize esejů předních převážně anglicky mluvících vědců o budoucnosti vědy v příštích 50 letech: „Příštích padesát let“ (Nakl. Dokořán a Argo) uvádí, že nemoci jako schizofrenie, deprese, některé druhy leukemie, cukrovky, rakoviny hlavy a krku mohou být způsobeny infekcí a domnívá se, že věda v příštích 50 letech tento fakt uzná.

Psychické postižení postihlo řadu významných umělců, vědců a politiků. Např. P.I. Čajkovskij a H. Ch. Andersen jsou považovány za pedofily, G. Mahler, Miloš Kopecký, Ota Pavel, Georg Cantor (významný světový matematik, zakladatel moderní teorie množin) nebo Kurt Goedel považovaný za 2. nejvýznamnějšího světového matematika 20. stol., který měl až do roku 1929 československé občanství, trpěli maniodepresivní psychózou nebo schizofrenií. Za schizofrenika je považován i Stalin. Určitá forma duševní nemoci, která byla tehdy označována jako hebefrenie, se vyskytoval i v rodině manželky T. G. Masaryka a postihla i Jana Masaryka.

Ke zkvalitnění života takto postiženým a v konečných důsledcích k úspoře nákladů státu na problémy spojené s nemocí, na hospitalizace a drahé léky při opakovaných propuknutí nemoci by napomohla zvýšení prostředků na péči o pacienty v jejich prostředí, komunitní péče. Nemoc vypukne většinou v mládí a tak pacienti často nezískají dostatečné vzdělání, mají malé důchody a možnosti výdělku jsou minimální. Dnes u nás existuje několik organizací, které se komunitní péčí zabývají. Jsou však jen v některých městech, zpravidla krajských, jakou jsou Praha, Ústí nad Labem, Mladá Boleslav, Pardubice, Brno, Jihlava, Jeseník. Dojíždění za těmito službami tak bývá pro pacienty spojeno s dalšími náklady. Za nedostatečnou je možno považovat pracovní příležitosti pro pacienty. Současný stav není možno označit než jako almužny. Dívám se skrz prsty na podnikatelské schopnost lékařů a sociálních pracovníků, které provozují podobné služby v občanských sdruženích, které vedou. Bohužel jsou to často i lékaři a sociální pracovníci, kteří podceňují pracovní a odborné schopnosti pacientů. Přitom je to právě práce, která pacientům pomáhá nejen jako obživa a možnost zajistit si lepší životní úroveň, ale umožňuje i zvýšení sebehodnocení, důležitý je pocit užitečnosti. Invalidní důchody u těchto pacientů jsou nízké např. Také kvůli tomu, že jsou invalidizováni často v nízkém věku (kdy mají malé platy), nezřídka v době profesní přípravy.

Ještě horší je problém bydlení. Důchody jsou nízké, nájmy, podnájmy a ceny bytů vysoké. Začarovaný kruh konfliktů a negativního působení nedobrého rodinného zázemí by pomohlo vyřešení bytové situace. Pacienti často zůstávají na krku rodičům, kteří nemají odborné znalosti jak s takovými členy rodiny jednat. Ochota obecních úřadů přidělovat byty pak naopak nízká, pokud některý obecní úřad přiděluje chráněné byty pro takto postižené, pak je to jen na dobu určitou s tím, že se v bytech budou střídat postupně klienti.

Jiným problémem je finanční ohodnocení sociálních pracovníků v organizacích, kteří se takovou péčí zabývají. Zpravidla to jsou lidé s dobrým vzděláním a tragickým finančním ohodnocením.

Ke zlepšení situace by pomohla větší osvěta a větší množství finančních prostředků. na psychiatrickou péči jako celek i na rozšíření služeb komunitní péče do dalších regionů.

 

Užitečné odkazy:

www.capz.cz, www.tdz.cz,

www.pdz.cz, www.os-vor.cz, http://os-kolumbus.org/,

www.prah-brno.cz/, www.skp-cedr.cz , www.fokus-mb.cz,

www.volny.cz/selfhelp/, www.fokus-praha.cz,

www.psychopomoc.cz, www.psychoterapie.cz

www.nespavost.cz

www.helpnet.cz

 

Umělecká díla - filmy Čistá duše, Město bláznů, Andělé Všehomíra, Zabiji Nixona, Synův pokoj, Jmenuji se Sam,

 

RNDr. Karel Vašíček

exučitel matematiky

exprogramátor

www.mathpublishing.eu

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Vašíček | neděle 9.10.2011 7:00 | karma článku: 14,46 | přečteno: 681x
  • Další články autora

Karel Vašíček

Šílený střelec a selhání policie

Včera jsme zažili zřejmě nejhorší jednotlivý trestný čin v našich dějinách. Detailů jsme se zatím mnoho nedozvěděli ani od policie ani z médií. Nabízí se několik otázek.

22.12.2023 v 11:35 | Karma: 27,27 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Kdo cestou k moci vraždil a vraždit bude dál.

Slova písničkáře Vladimíra Merty byla aktuální před lety po pádu tzv. komunistického režimu. Dnes bychom slovo vraždit mohli nahradit slovem lhal. Nicméně ve výzkumech veřejného mínění nemalá část populace uvádí, že současní polit

17.8.2023 v 11:06 | Karma: 20,44 | Přečteno: 487x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

E-mail predsedovi CSSD MIchalu Smardovi

Dekuji za newsletter "priteli" Smardo, Jak jste dopadli ve volbach? Jako sedlaci u Chlumce Ptam se, koho muze zaujmout chudak jako jste Vy, nebo "pritel" Hamacek

14.10.2022 v 17:54 | Karma: 9,33 | Přečteno: 317x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Výročí narození matematika Alana Turinga, utajovaného hrdiny 2. světové války,

Výročí narození matematika Alana Turinga, utajovaného hrdiny 2. světové války, pár slov o Antonínu Svobodovi čsl. průkopníku počítačových technologií světového významu A. Turing – otec moderních počítačových technologií.

23.6.2022 v 19:29 | Karma: 13,14 | Přečteno: 356x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Jsme v polovině pandemie koronaviru?

Už dva roky světovou populací drtí pandemie, kterou nikdo z naší generace ani z našich rodičů nezažil. Když už „hořela“ značná část Itálie, někteří novináři a politikové psali, že koronavir je vymyšlený a vše, co se kolem nás děje

13.2.2022 v 13:51 | Karma: 10,76 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 178
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 901x
Učitel, již bývalý, programátor, již bývalý, důchodce, stále, vydavatel, který se tím spíše baví, protože matematika není oborem, do kterého by se hrnuli ti, kteří by si  chtěli narejžovat, majitel jednoho z 45 či 46 tisici internetových obchodů,  internetový milionář nejsem a nebudu

Seznam rubrik