Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Finanční strategie vlády žádnou strategií není. Je to nesmysl.

Dnes český divák mohl sledovat v přímém přenosu brífing ČSSD, na kterém senátor Chládek informoval o tom, že navrhli snížení DPH na knihy. Senátor Chládek žádný velký myslitel není, vidím ho jako učitele, který by celý profesní život strávil někde na základní škole, protože na víc prostě nemá. Nicméně to, co provedla vláda, která za šest let, co se věnuji vydávání knih a jejich prodejem, ztrojnásobila DPH nejen na knihy, bylo nehorázností.

Senátor Chládek zveřejnil, že poslankyně Mirka Němcová, která je knihovnicí, hlasovala za zvýšení DPH na knihy či proti jejímu snížení. Nevím, jestli je Mirka knihovnicí, spíše knihkupcem, který používal vynikající obchodní značku ve Žďáru nad Sázavou „Knihkupectví Mirky Němcové“. Je myslím příznačné, že Mirka musela knihkupectví zavřít. Trochu stranou musím poznamemat, že ani Mirka N. není žádnou myslitelkou. Žádné rozumné vzdělání nemá, má jen ubohou maturitu a pracovala jako referentka na Českém statistickém úřadu, nebo-li překládala papíry z jedné strany stolu na druhou. Ostatně za tu dobu, co vystupuje v nejrůznějších televizních relacích, nikdy nezplodila samostatnou myšlenku. Jen samou demagogiii. Není žádnou výjimkou. další vysoký ústavní činitel předseda Senátu Milan Štěch je vyučený strojní zámečník, který si dodělal maturitu a za socialismu „studoval VÚML“. Zdůvodňuje to tím, že zastával hospodářské funkce a že tak VÚML musel studovat. Pracoval jsem zhruba 3 roky na učilišti a tak jsem takové myslitele učil a učil jsem je, i když si dodělávali maturitu. S gymnáziem v Pardubicích, kde jsem absolvoval maturitu, se tato maturita zámečníků nedala srovnávat. Pan Štěch hospodářské funkce zastával prostě proto, že se do nich tlačil, tak jako se ke korytu tlačí i teď. Pro změnu třetí ústavní činitel, který brzo skončí, se prostě domnívá, že jej nejchytřejší ekonom na světě. Označovali jej tak američti dipolmaté, jak o tom byly důkazem informace, které zveřejnil Julian Assange na Wikileaks.

Senátor Chládek si dodělal PhDr. a MBA, až když se dal na politiku, doporučoval bych novinářům, kteří jsou za svou práci placeni, aby prověřili jeho diplomovou i rigorozní práci.

Petici či internetovou anketu proti zvýšení DPH na knihy ¨podepsalo cca 163 tisíc čtenářů, další to nepodepsali, protože nevěděli, kde tak mohou učinit.

Výnos DPH z prodeje knih je pro státní rozpočet bagatelní částkou. Její zvýšení tak akorát napáchalo škody knižnímu trhu. Náš knižní trh je překvapivě málo monopolizován. RNDr. Vladimír Pistorius nedávno zveřejnil analýzu knižního trhu Sdružení českých knihkupců a nakladatelů. Knižní trh poklesl, co se týká počtu vydaných titulů z 18 a půl tisíc na 16 tisíc titulů v roce 2011. Klesl také objem tržeb v knižním trhu. Velkými kupci knih jsou knihovny a školy. Stát zkrouhl nemzdové prostředky škol, jehož objem se snížil i kvůli zvýšení DPH na všechno. Z nemzdových prostředkůl školy nakupují nejen knihy, ale i nemocenskou

Připomíná mi to tak trochu socialistické hospodaření. Škola si koupila 3 interaktivní tabule. Jedna stojí 100 tis. Kč, ale používá 20 let staré učebnice.

Nevím, kdy česká veřejnost pochopí, že ty pravicové koncepty nejsou žádným odborným názorem podpořené, ale je to nefunkční ideologie.

Ministr Kalousek nejprve jako recept na všechno zavedl superhrubou mzdu a pak ji zase zrušil a jede se dál. Ekonom z Prahy za 5 let práce předsedy české vlády dovedl naši ekonomiku zu grunt. Za jeho vlády byla česká ekonomika jako jediná v Evropě či regionu v recesi. Za tři roky to zopakoval Topolánek. Je velmi smutnou realitou, že přemýšlet nejsou schopni ani vzdělaní lidé. Když se na funkci předsedy vlády chystal Topolánek, tak jsem kolegu právníka v invalidním důchodu upozorňoval, že vláda sníži daně (bohatým) a sníží sociální výdaje. On mi tvrdil, že vláda sníži danš, ale nesníží sociální výdaje. Ano, ekonomické perpetuum mobile. Sniží se schodek, a není jasné,a lespoň některým lidem, kde se na to seberou peníze.

Když v USA krachoval jeden finanční ústav za druhým, stáli vedle sebe jako dva apoštolové v televizi Mirek a Mirek a ujišťovali, že nás se krize netýká. A šéf pražské burzty ujišťoval, že se nás akciová krize netýká, protože k nám byla importovaná. Naše ekonomika kvůli své velikosti je záíislá na zahraniční trhu. Kvůli rentabilitě masové produkce se musí vyrábět tak, že se část produkce musí vyvézt. Když tedy klesnou tržby v SRN, který je naším největším obchodním partnerem, tak se to projeví i v naší ekonomice.

Před 2,5 rokem se jednodušší část veřejnosti se stádním myšlením i mezi těmi, kteří se považují za vzdělané, nechalo nalejt na demagogii a lži o tom, že kdyby vládl Parobuek, tak bychom zažili Řecko. Prostý člověk jaksi neznamenal, že vláda Topolánka a Kalouska téměř ztrojnásobila deficity, i když slibovala, že „zastaví zadlužování státu, které prováděla ČSSD. Další takový konzervativní koncept, který nefunguje a na to, že nebude fungovat, upozorňovala ČCSD, byl záměr ODS a Petra Bendla, který jako hejtman prohlašoval, že když převedeme nemocnice na obchodní společnosti, že budou lépe horpodařit. Nemocnice ovšem jen zvětšily dluhy.

Ono je smutné, když s Vámi diskutje absolvent pomocné školy, který zavedení pevné ceny na knihy, která je zavedena v polovině zemí Evropy, je socialismu.

RNDr. Vladimír Pistorius ve své knize Jak se dělá kniha, na konkrétních statistických údajích dokázal, že tam, kde byla pevná cena knihy, a zrušila se, tak se ceny knih zvýšily a trh se monopolizoval. Je smutné, když Petr Nečas, RNDr. uvádí, že empirické zkušenosti nás učí, že vysoké přímé daně snižují konkurenceschopnost. Realita je opačná, příklad Dánska či Švédska nás uči, že i takové země jsou konkurenceschopné. Naopak, příklad Irska,. označovaného za keltského tygra, který lákal investory na nízké přímé daně, nebo-li daňový dumping, za 2 roky zdvojnásobilo státní dluh. Když firmy ztratily zakázky, tak nebyly schopné platit ani ty nízké daně.

Je-li Petr Nečas, teorietický fyzik, tak by mu měl být známý výrok akademika Okoně, kterého jsem citoval v diplomové práci, nebo-li, „není nic praktičtějšího, než dobrá teorie.

Co se týká arguemntů, že Miloš Zeman se prolhal až do prezidentské funkce, tak těmto lidem nevadila „Kubiceho zpráva“, kterou do médii proflákli, ti, kteří by měli dodržovat zákony. Nevím, zda si ministr Kubice již doplnil vzdělání, když působil jako šéf elitního policejního útvaru, tak sám žádné vzdělání neměl a nevadilo mu to ani u řady jiných podřizených. Pokud si dodělal nějaké Bc., tak pro něj platí, to, co pro jiné současné absolventy vysoké školy, že se nemají čím chlubit, protože dnes se dopracují k bakalářskému titulu i lidé, kteří by za socialismu ani neodmaturovali.

Na závěr se opět zmíním o senátorovi a primátorovi Kuberovi, který rovněž „nic nemá“. Nedostudoval matematiku na UJEP v Brně a ekonomii na VŠE v Praze a kecá do všeho. Podobným „akademikem“ je Petr Tluchoř, který rovněž nedostudoval MFF, ale rozdává rozumy, nalevo, napravo. Je smutnou realitou, že v poslaneckém klub KSČM, za kterou za socialismu vystupovali obuvníci a krejčí, mají všichni členové vysokoškolské vzdělání. Za ČSSD jsou ve vlivných funkcích Cyril Zapletal a Foldyna, kteří rovněž žádné vzdělání nemají, ale mají velké ambice.

Očekávám kecy, že se domnívám, že by bylo lépe za vlády ČSSD, ale že by to přineslo jen velké zklamání a deficity 400 mold. Tak tedy právě vlády ODS Topolánka a Nečase nävýšily státní deficity.

 

RNDr. Karel Vašíček

exučitel matematiky a deskriptivní geometrie

exprogramátor

invalidní důchodce

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Vašíček | úterý 12.2.2013 18:35 | karma článku: 18,03 | přečteno: 894x
  • Další články autora

Karel Vašíček

Šílený střelec a selhání policie

Včera jsme zažili zřejmě nejhorší jednotlivý trestný čin v našich dějinách. Detailů jsme se zatím mnoho nedozvěděli ani od policie ani z médií. Nabízí se několik otázek.

22.12.2023 v 11:35 | Karma: 27,27 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Kdo cestou k moci vraždil a vraždit bude dál.

Slova písničkáře Vladimíra Merty byla aktuální před lety po pádu tzv. komunistického režimu. Dnes bychom slovo vraždit mohli nahradit slovem lhal. Nicméně ve výzkumech veřejného mínění nemalá část populace uvádí, že současní polit

17.8.2023 v 11:06 | Karma: 20,44 | Přečteno: 487x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

E-mail predsedovi CSSD MIchalu Smardovi

Dekuji za newsletter "priteli" Smardo, Jak jste dopadli ve volbach? Jako sedlaci u Chlumce Ptam se, koho muze zaujmout chudak jako jste Vy, nebo "pritel" Hamacek

14.10.2022 v 17:54 | Karma: 9,33 | Přečteno: 317x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Výročí narození matematika Alana Turinga, utajovaného hrdiny 2. světové války,

Výročí narození matematika Alana Turinga, utajovaného hrdiny 2. světové války, pár slov o Antonínu Svobodovi čsl. průkopníku počítačových technologií světového významu A. Turing – otec moderních počítačových technologií.

23.6.2022 v 19:29 | Karma: 13,14 | Přečteno: 356x | Diskuse| Politika

Karel Vašíček

Jsme v polovině pandemie koronaviru?

Už dva roky světovou populací drtí pandemie, kterou nikdo z naší generace ani z našich rodičů nezažil. Když už „hořela“ značná část Itálie, někteří novináři a politikové psali, že koronavir je vymyšlený a vše, co se kolem nás děje

13.2.2022 v 13:51 | Karma: 10,76 | Přečteno: 449x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 178
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 901x
Učitel, již bývalý, programátor, již bývalý, důchodce, stále, vydavatel, který se tím spíše baví, protože matematika není oborem, do kterého by se hrnuli ti, kteří by si  chtěli narejžovat, majitel jednoho z 45 či 46 tisici internetových obchodů,  internetový milionář nejsem a nebudu

Seznam rubrik