Prohibice může zabíjet

V České republice je zakázán legální prodej tvrdého alkoholu. Kdo na tom vydělá? Jediný, kdo na tom může vydělat, jsou prodejci nelegálního alkoholu. Vláda jim připravila ráj na zemi. Zatímco doteď si mohl člověk zajít koupit kvalitní alkohol do hypermarketu, připlatit si například za kvalitní whisky a díky tomu se NEOTRÁVIT, nyní má jen dvě možnosti – nepít, nebo nakoupit na černém trhu.

Člověka až napadají spiklenecké teorie. Je to opravdu jenom neznalost základních ekonomických principů, které stojí za tímto rozhodnutím? Je to opravdu jenom hloupá snaha něco udělat, aby byla média spokojena, nebo záměr? Člověk musí doufat, že je to ta první varianta. Je lepší mít neschopnou vládu, než všeho schopnou.

Každopádně lze říci téměř s jistotou jedno. Pokud se otráví na alkoholu závislý člověk, který by byl ochoten jít si koupit kvalitnější bezpečný alkohol, ale vinou nařízení české vlády zamíří na černý trh, jeho smrtí bude vinna vláda České republiky. Do jisté míry nese odpovědnost i za současný stav, protože vysoká spotřební daň znevýhodňovala legální trh oproti černému trhu.

Tohle už není „legrace,“ jako když se EU pustila do žárovek. Tato snaha „páchat dobro“ může (a pokud bude trvat déle, tak bude) zabíjet.

Jediným ospravedlním by snad bylo, kdyby se jednalo o reakci na teroristický útok, který by zneužil legálních distribučních kanálů. Ovšem tomu nic nenasvědčuje.

PS.: Omlouvám se za případné pravopisné chyby. Psáno pod vlivem emocí.

Autor: Karel Šindelář | pátek 14.9.2012 21:05 | karma článku: 27,98 | přečteno: 1664x
  • Další články autora

Karel Šindelář

Pandemie covidismu

1.1.2022 v 18:34 | Karma: 33,37