Největší úspěch socialismu?

Tvrzení, že žijeme v kapitalismu. Přičemž kapitalismus, ta nálepka bez významu, se vesměs užívá jako synonymum pro volný, neregulovaný tržní systém. Socialisté tvrdí, že právě to dnes máme. A jakýkoli problém, který nastane, je důsledkem právě onoho volného, neregulovaného trhu. Pročež je třeba regulovat a opravovat tyto nedostatky.

Proč tvrdím, že toto tvrzení je největším úspěchem socialismu? Protože na tuto kritiku i spousta zastánců volného trhu odpoví něco v tom smyslu, že je to pořád podstatně lepší než socialismus například předlistopadového typu. Což je bezpochyby pravda, ovšem potvrzuje to onu představu – totiž že máme volný trh.

Pravdou je, že naše soudobá západní společnost se snaží o jakousi demokratickou syntézu velmi odlišných cest. Cesty liberální (volný trh), socialistické, konzervativní a (relativně nově) enviromentální. Volnému trhu jsou ponechány jen velmi omezené možnosti, funguje jen v některých oblastech. Ovšem když se zaměříme na současné problémy, volný trh za nimi prakticky nikdy nenajdeme.

Největším problémem dneška je patrně ekonomická krize jižní Evropy a částečně USA. Pravdou je, že měla počátek v USA. Dle socialistů za ní můžou nezodpovědné neregulované spekulace finančníků z Wall Street. Ty tomu určitě napomohly, ovšem první příčina se skrývá u záruk americké administrativy za hypotéky chudých Američanů, kteří přece také mají nárok na svůj vlastní dům. Podobná situace nastala ve Španělsku. Situaci, kdy stát ručí za dluhy soukromých osob, lze těžko nazvat volným trhem. Ano, chudí si půjčovali, banky se toho nebály, developeři stavěli a bublina byla na světě...

Další příčinou je inflační politika centrálních bank, která tlačí každého, kdo má nějaké peníze, aby je investoval. Peníze v podstatě nikdo nechce, protože rychle ztrácí hodnotu. A tak se investuje často bezhlavě, jenom aby se člověk rychle zbavil těch zbytečných papírků.

Korupce. Nebo přesněji klientelismus s korupcí spojený. Kde se objevuje? Tam, kde jsou státní zakázky. Kde jsou dotace, kde stát upravuje zákony a předpisy odlišně pro různá hospodářská odvětví a skupiny občanů. Těžko bude nějaký podnikatel uplácet politika, který mu nemá možnost poskytnout nic na oplátku.

K tomu všemu se ještě přidá enviromentální požadavek na podporu zelené energie a bionafty, který ve výsledku zvyšuje ceny a snižuje produktivitu, přičemž efekt na ochranu přírody je více než diskutabilní. Požadavek některých sociálně orientovaných konzervativců (nebo konzervativních socialistů - nevím) na ochranu domácího trhu před zahraniční pracovní silou (imigranty) a dovozem, což opět snižuje produktivitu a zvyšuje ceny. 

Nic z toho nemá s volným trhem nic společného, naopak, pokřivuje ho to.

Socialisté tedy s úspěchem tvrdí, že za jejich vlastní chyby může kapitalismus. Pomáhají jim v tom kroky současné vlády, které za pravicovou, kapitalistickou a liberálně konzervativní politiku vydávají zvyšování daní, těžko odhadnout čím motivovanou „válku proti kouření“ a spoustu dalších činů, které pravičák vždy prisuzoval levici.

Ovšem viníkem případných problémů je samozřejmě neregulovaný, volný trh.

Autor: Karel Šindelář | neděle 26.8.2012 16:25 | karma článku: 22,96 | přečteno: 1837x
  • Další články autora

Karel Šindelář

Pandemie covidismu

1.1.2022 v 18:34 | Karma: 33,37