Posedlost Pravým sektorem

Některé věci se nemění. Jednou z nich je rétorika facebookového válečníka Jiřího Vyvadila a jeho věrných. Samozvaný velitel má neustále plnou hlavu i hrdlo fašistů a Pravého sektoru. Nejen přátelé Ruska se ale chytají laciných hesel. Krátká a rázná hesla se velmi dobře přejímají, zvláště nemáte-li chuť se do problematiky ponořit hlouběji než na samý povrch.  

Současná ukrajinská vláda je příznivci režimu Vladimira Putina označována za fašisty a neustále se v jejich projevech vyskytuje zmínka o Pravém sektoru. Jsou tato označení nutná a správná? Z jakých zdrojů tyto informace mají, to nevím. Možná protože nesleduji Russia today. Jistě by také nebylo na škodu ujistit se, co znamení fašismus. Z různých fotomontáží , kde se byly ukrajinským vojákům přikresleny hákové kříže, dedukuji, že tito lidé se pokouší ukrajinskou vládu a armádu označit za nacisty či neonacisty. Jak je známo, nacismus a fašismus nejsou synonyma. Tyto snahy za jasné odsouzení ukrajinských politiků tedy řadím do výše zmíněné skupiny laciných a prázdných hesel.
V každé revoluci se najdou různé názorové proudy, když jsou změny požadovány velkou částí společnosti. Různé skupiny nelze jednoduše vyčlenit. Bylo by ale nesprávné přikládat jim vetší význam a vliv, než který skutečně mají. Zvláště, když pozdější volby pozici Pravého sektoru jasně znázornily.
Čísla hovoří jasnou řečí. Pravý sektor má v ukrajinském parlamentu 1,8 %. Jeho prezidentský kandidát Dmytro Jaroš získal ve volbách 1 %. Označit takto marginální stranu za reprezentaci Ukrajiny mi přijde stejné, jako kdyby za reprezentanta České republiky byl brán Tomio Okamura a jeho (dnes zřejmě již bývalý) Úsvit nebo třeba Jana Bobošíková. To je absurdní, že?
V poslední době se hodně mluví o americkém konvoji. Velitel internetové proruské milice Vyvadil se ve svém odporu neváhal, o možnostech spolupráce při protestu nebo blokádě se vyjadřoval v souvislosti i s Vojtěchem Filipem. To je zvláštní. Jednu zvrácenou ideologii odsuzuje, druhou, neméně zvrácenou, z veřejného dění nevyčleňuje. Zkrátka škoda slov.
Je třeba opustit prázdná slova, srovnání a urážky, jinak zůstaneme pouze u nich. Diskuse by měla být věcná. Místo toho se raději podívat na reálná fakta, nikoliv konspirační teorie.
 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Pučelík | pátek 27.3.2015 15:15 | karma článku: 20,53 | přečteno: 705x
  • Další články autora

Karel Pučelík

S komunisty se nespolupracuje

17.9.2016 v 11:14 | Karma: 24,63

Karel Pučelík

Může hudba bořit zdi?

16.8.2016 v 8:26 | Karma: 8,42

Karel Pučelík

Média a manipulace

2.3.2016 v 20:33 | Karma: 12,78

Karel Pučelík

Máte účtenku?

10.11.2015 v 17:00 | Karma: 28,31