Přestupný rok - k veřejnoprávnímu infotainmentu krok

Tak jsem zahlédl Události na ČT 1. Samozřejmě že se na to normálně nedívám, protože v jednom kuse sleduji dokumenty na ČT 2 a na Prima Zoom, ale ruka šmátralka zavadila o ovladač. A zrovna bylo 29. února ...

Natrefil jsem na zábavné pojednání o tom, že je přestupný rok a že je zrovna 29.2. Hned v úvodu mi moderatizátorka sdělila, že svátek má Horymír (to jsem opravdu nevěděl a teď už si to budu pamatovat), a že jeden pracovní den navíc vynese Česku asi 12 miliard na HDP.

Pak se objevila čerstvá novorozenkyně s matkou, která si posteskla, že "má pocit, že dítěti bude chybět takový ten vlastní den". Následně jsem dostal informaci o tom, kolik se narodilo na poslední tři 29. únory dětí v ČR (190 - 301) a to jsem taky nevěděl. U nás v hospodě to použiju co nejdřív, než to zapomenu.

V dalším záběru mluvčí ČSÚ prohlásila, že pravděpodobnost, že se dítě narodí 29. února je zhruba 7 setin procenta (asi chtěla naznačit, že to je hóóóódně málo, a že se stal zázrak). Navázala slečna, která ve dvaatřiceti oslavila teprve osmé narozeniny a pak padla informace, že 29. únor je populární svatební termín (asi 4 x více sňatků než obvykle v únoru). Expert z Astronomického ústavu vysvětlil, proč je jednou za čtyři roky přestupný rok - protože tropický rok trvá 365 dní 5 hodin a 48 minut (to jsem věděl, protože jsem kdysi chodil do opravdové školy, kde nás učili všechny ty věci, co jsme nikdy nepotřebovali). Hlas v pozadí pak usoudil, že jeden pracovní den navíc se projeví ve spotřebě domácností, na jídle a v energiích (v záběru byla panímáma jak dětem maže Ramu na chleba). Mluvčí ČSÚ pak prohlásila, že za jeden pracovní den se vyrobí 3 500 aut.

Trvalo to něco přes dvě minuty.

Jak říká klasik - to muselo dát práce a přitom taková blbost.

Nejdříve pracovní dny vs. HDP. Za prvé - pracovní pondělí 29.2.2016, které je podle ČT navíc, je bohužel kompenzováno nově zavedeným, již 13. svátkem, který bude letos poprvé - velkým pátkem. Platí-li teorie ČT, nevyrobí nic navíc ani namíň 8-((((. 12 miliard je v háji.

Za druhé, tady je přehled pracovních dnů a přestupných let v průběhu 2001-2020:

Jak vidno, skutečný počet pracovních dnů je více citlivý na na rozložení státních svátků a nikoliv na přestupný rok. Úplně nejhorší byl rok 2004, kdy na víkendy vyšly Vánoce i oba slavné májové dny a museli jsme do továrny, i díky přestupnému roku, extrémních 254 dnů. O jeden den déle než letos (po započtení velkého pátku na den stejně) se muselo robotovat v letech 2010 a 2011, přestože přestupný rok nebyl. Rok 2016, je co do pracovních dnů (252) zcela v normě - za léta 2001-2016 je průměr 252,06 dne). Takže asi nic, co ?

Vliv nového svátku je od roku 2017 patrný, Velikonoce se sice poflakují kalendářem podle epakty, ale kupodivu velký pátek je vždycky v pátek. Zaměstnavatelé i zaměstnanci zákonodárcům srdečně děkují - další zajištěný den proplácený průměrem.

Ti, co stále ještě navzdory všem něco produkují, vědí, že produktivita práce (snad související s HDP, i když ve světě radilů a přesouvačů si tím nejsem zcela jist) není, až na výjimky typu pásová výroba nebo kontinuální procesy s technologickými lhůtami, lineární funkcí času. Výkon jednotlivců je tak gumový, že řádově dny nehrají žádnou roli.

Kdysi to, pravda, bylo jinak. Ještě v polovině 80. let bylo nutné mít přesně 260 pracovních dnů, jinak by se socialismus zastavil. Vyrovnávání svátků skrzevá pracovní soboty (např. po velikonočním pondělí byla celostátní mamulovka automatická) bylo ke konci osmdesátek postupně redukováno, protože efekt byl téměř mizivý.

Pokud vydělíme roční HDP počtem pracovních dnů, tak je to pravdivé číslo, ale je k ničemu. Když přidáme nebo ubereme pracovní den, nestane se s HDP nic. Řádově větší vliv má konjunktura nebo deprese v Německu 8-))

A vůbec, neryl bych do toho. Lineárně přemýšlející hoši ze strany sociálně demagogické by mohli přijít na to, že znovuzavedení všech pracovních sobot zvedne HDP o 50 x 12 miliard, a to už stojí za to.

Podobné je to s pravděpodobností narození dítěte v konkrétní den. Paní mluvčí, nebo spíše nějaký statistický elév od nich z baráku, vypočítala 1/(365*4+1) * 100, což je zhruba 0,068 %. Fajn, počty mají v pořádku. Ale aby se děti rodily takto pěkně rovnoměrně, muselo by se na ně i rovnoměrně zadělávat a vše by muselo proběhnout bez zdravotních komplikací. Teď jsem línej to hledat, ale nějaká vlnka typu jaro + 9 měsíců tam určitě bude. Ono to mimochodem plyne i ze zmíněného rozptylu 190-301 dětí narozených 29.2., který je tak velký, že jej nelze hodit jen na pokles porodnosti.

Takže jakže. Nikoliv že by lhali, to nééé, to jsou takové prkotiny, že by to nikomu nestálo za to. Ono nadrásat denně 60 minut "zpravodajství", předělů a sponzorských vzkazů v zemi, kde se nic neděje, asi bude řehole a čas na ověřování není. Ale je tu otázka -  jsou tyto, řekněme nepřesnosti a zjednodušení, běžné i v oblastech, kterým rozumím ještě méně než základní matematice ? Když mají ve dvou minutách tři hovadiny, kolik mi toho nalijou do palice za hodinu, co ta tzv. zpravodajská relace trvá ? Každý lehce nahlédne, že s použitím jejich lineární matematiky je to 90 hovadin celkem. A to jsem jim započítal i Branky Body.

Na závěr to podstatné: Zákon č. 483/1991 Sb., o České televizi (ve znění pouhých dvanácti novelizací) říká v § 2 odst. 2): Hlavními úkoly veřejné služby v oblasti televizního vyslání jsou zejména a) poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informacípro svobodné vytváření názorů.

Tak to určitě ... to co jste nám naservírovali nebyly informace, ale dárkově zabalený infotainment.

Již nějakou dobu pozoruji trend médií vyměnit informace a názory za prezentaci čehosi, co lze považovat spíše za zajímavosti z časopisu pro paní a dívky, samozřejmě s příslušnými líbeznými obrázky. Že to dělají Nova a spol. mě netrápí, ale proč se takto chová televize veřejné služby, nechápu.

Mááááááte pravdu. Už se na to dívat nebudu a bude pokoj. Ale ten poplatek, který je jen přejmenovanou televizní daní, platit musím, protože mi od pantáty vedou dráty do žárovky nade vraty ... a kdo si tam nastrká hřebíky, vyhoří a začne od píky !

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Jelínek | středa 2.3.2016 19:36 | karma článku: 18,87 | přečteno: 469x