Předpřipravený přípravář

K budování a obraně vlasti buď připraven ! Kdo je připraven, není překvapen. Vždy připraven ! Tohle v minulosti stačilo, ale dnes je to málo - abych dostál všem výzvám žhavé přítomnosti, musím být předpřipraven ...

Databáze Neomat, což je projekt Ústavu pro jazyk (stále ještě) český, obsahuje nyní skoro 305 000 tzv. nových slov neboli neologismů. Jsou to slova, která se do češtiny vloudila z jiných jazyků (např. děsivé selfie), popularizací názvosloví vědy nebo odborného žargonu, popř. je lid vymyslel sám.

Ve slovníku je třeba i slovo automat, což poněkud mate. Vzhledem k řeckému původu slova a vzhledem k tomu, že jsme doma měli koncem sedmdesátých let automatickou pračku to asi bude tzv. starý neologismus. Já vím, že to je oxymóron nebo-li kravina, ale těchto zdánlivě nemožných slovních spojení používáme v běžné mluvě hafo (neurekom). Moje nejoblíbenější oxymórony: elitní policista, nezávislý konzultant (též nezávislý politolog), ekonomický expert (jedno jaké) strany, bývalý komunista.

Vynálezcem a propagátorem nových slov je zhusta reklamní průmysl. Prádlo je čistoskvoucí (asi podle běloskvoucí) a stále ve slovníku reklamek září. Cukralóza (též sukralóza) se moc neujala. Chtěl jsem se taky rozohnit nad vyživenými vlasy Terezy Kostkové ale zde mi udělala čáru přes rozpočet moje dobrá žena, která se podívala do Slovníku spisovné češtiny pro školu a veřejnost (Academia) a našla to tam. Škoda.

Velmi oblíbeným českým neologismem je předpřipravit (používané též jako přídavné jméno - předpřipravený). Zvládnout nonšalantní výslovnost chce trochu tréninku. Výskyt je čistě kancelářský a v kanceláři to taky asi vzniklo. Tipnul bych si na Brumlovku nebo na nějaké jiné podobné místo, kde krásní mladí lidé v open ofisu pilně kapitalizují svoje dvouleté zahraniční vzdělání, znalosti jazyků a prvních třiceti sedmi stran Kotlera a Samuelsona (pardon dnes již asi Mankiwa nebo co se to tam dneska učí) tím, že se světovou technologickou značkou za zády fakturují šedesát táců za ManDay za věci, které normálně stojí desetinu.

Viděl bych to tak, že Boban dostal od Šéfa úkol, na kterej se vybodl (Boban né Šéf). Když se Šéf ptal jak to s tím vypadá, Boban ve stresu vyplodil něco jako že eště nemá vstupy od Franty, ale jinak už to má fšechno všecičko předpřipravený (tzn. skoro ready), takže jak mu to Franta pošle, jenom to tam dohraje a bude hotovo. Dokažte mi, že to bylo jinak ... nebo že by to vzniklo mnohem jednodušeji, třeba "převodem" z američtiny ? Existuje něco jako pre-prepared ?

Sekta připravovačů má svoje vcelku neměnná pravidla. Jejich nesplněný úkol vždy visí na vstupu od někoho třetího, ale oni sami jsou předpřipraveni vždy. Jenom to do toho Excelu dohrát. Rozdíl mezi věcí, která je jenom předpřipravena a která je již připravena, chápou jen oni sami. Ve stádiu předpřipravenosti často úkol zamrzne a už se ani nehne.

Bojuje se s tím těžko, neboť přípraváři verbálními kompetencemi jenom srší. Lze jen klást otázky stylem přeskakující gramofonové desky. Tak je to připraveno nebo není ? Co ještě musíš udělat, aby to bylo hotovo ? Kdy to bude hotovo ?

Finálním řešením je přípraváře outsourcovat na trh práce. Správný přípravář je na tuto alternativu samozřejmě řádně předpřipraven. Během tří dnů po outsourcingu se vynoří jinde, zpravidla u konkurence, a to za vyšší mzdu a lepší auto.

Buďte tedy předpřipraveni !

Haj hou ...

 

PS: Taky se mi jednou omylem stalo, že jsem vymyslel reklamní slogan. Nikam jinam se mi to nehodí, prodat se to nedá, tak to vrazím aspoň sem: Vizír ! Zářivě hnědé prádlo !  

Autor: Karel Jelínek | neděle 6.3.2016 7:00 | karma článku: 21,12 | přečteno: 2153x