Plán je jasný: EU již nesmí opustit další země !

To říká popisek k fotce paní Merkelové a pana Tuska, na které o čemsi jednají (Hospodářské noviny, 28.6.2016, strana 3, výřez fota je uvnitř blogu). Pozoruhodná věta, a to ze dvou pohledů - gramatického a věcného.
Zdroj: Hospodářské noviny 28.6.2016

Nejprve ta "gramatyka".

Věta "Plán je jasný: EU už nesmí opustit další země" dle mého znamená, že Evropská Unie již žádného dalšího svého člena neopustí a nenechá napospas. Kreativní fantasta by si mohl začít myslet, že EU začne přemýšlet, změní chování, přestane řešit podružnosti a tak.

Bojím bojím, že to bylo míněno úplně jinak, ale to tam mělo napsáno "Plán je jasný: EU už nesmějí opustit další země".

Teď je jedno, jak to paní kancléřová v originále řekla, důležité je, jak nám to naši profesionální novináři přeložili a předložili. Opět blbě. Ve škole je to nenaučili (beztak to byla jedna z těch faktografických kravin, které nikdy nikdo k ničemu nebude potřebovat) a samostudium se už nenosí.

Není to poprvé ani naposledy, kdy novinář píše o něčem jiném než si myslí, že píše (viz. blog Medvědi nevědí, neví nebo nevědějí ? nebo Pan ministr Němeček láká zubaře tam, kde pan ministr není ale měl by tam být). Tak dlouho to tepu a poučení žádné. Asi mě nečtou 8-)).

Správný význam věty jsme si domysleli nakonec z kontextu. Věcný problém je mnohem horší. Původní věta by mohla být chápána jako závazek EU vůči členům, bohužel správně opravená věta ve znění "EU už nesmějí opustit další země" zní skoro jako vzkaz, a při trochu paranoie jako výhrůžka.

Holky a klucí z Brusele - jak to chcete demogratycky udělat, když tak milujete to referendum, které nevychází dle vašich představ ?

Haj hou ...

Autor: Karel Jelínek | úterý 28.6.2016 9:09 | karma článku: 33,51 | přečteno: 1581x