Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak jsem se pokusil změnit dodavatele elektřiny vs. pokroky v ICT

Ne, nezkoušel jsem vybrat nejlevnější nabídku od obskurního dodavatele, ani jsem za plotem neměl agresivního dealera. Jen jsem chtěl migraci od jednoho solidního dodavatele ke druhému. Navzdory velkým investicím do IT - zatím nic.

Kdysi dávno, ještě před demonopolizací trhu to, milé děti, vypadalo všude stejně. Člověk měl někde barák, do toho baráku vedla roura na plyn a dráty na elektrony. Koho to bylo, tomu platil za dodávky.  Už nějakou dobu je to jinak, část platby, a to za spotřebu, si může zákazník převést na desítky dodavatelů. Před cenou za distribuci se neuteče, ta zůstane majiteli infrastruktury.

Kdysi jsem od regionálního obra emigroval s plynem (k jinému obrovi). Jestli to je dlouhodobě levnější nebo ne, je vždy skoro neurčitelné, protože ceny elektřiny a plynu jsou tak plovoucí, že se to přesně spočítat nedá. Motivem pro změnu byl fakt, že pracuji v nějaké energetické skupině a bydlím v teritoriu jiné skupiny, takže jsem loajálně provedl malou domů. Přišel jsem si na to sám, žádný pokyn jsem k tomu nedostal 8-)))

Pak jsem čekal, co se stane. Správný obchodník by měl sám zjistit, že jsem si k němu převedl plyn a dosud od něj nemám elektřinu, takže by se měl sám ozvat s neodolatelnou nabídkou na kombinovanou dodávku, ne ? Aspoň já bych to tak dělal a nastavil bych si tak SW a procesy na obchodním oddělení.

Trvalo to asi čtyři roky než jim to ten softwáre dochroupal, ale povedlo se. Příjemný hlas mi sdělil, že mi nabízejí elektřinu, a že to bude levnější. Co také jiného u elektřiny ? Že bude silnější a rychlejší ? Žárovky budou více svítit a motory se budou rychleji točit ? Nebo že mi za odměnu pošlou nějaký čínský aušusový dárkový předmět za tři dolary ?

Na změnu dodavatele je potřeba pár údajů a jelikož s sebou poslední fakturu běžně nenosívám, domluvili jsme se, že se příjemný hlas ozve hned příští pondělí, kdy už ty papíry budu mít u sebe. Nemůžu tvrdit, že příjemný hlas vůbec nevolal, ale jakési, zdá se že dnes zcela zbytečné ohledy, mi nedovolují vyřizovat telefony při jednání. Takže někdy neberu každé volání, hlavně z neznámých čísel. Když je to důležité, zavolají znovu.

Tedy většinou. Tihle ne. Fakturu jsem tahal s sebou už několik měsíců a nic. Rozhodl jsem se podráždit hada bosou nohou. Na webových stránkách mají takovou "kalkulačku", zadá se distribuční oblast (v ČR jsou tři), sazba, jistič a spotřeba a ono to vyhodí cenu u současného dodavatele a případnou cenu u nového. Vyšla mi "sleva" skoro šestnáct stovek. Pro běžnou rodinu dva obědy v lepší restauraci.

Vyžadují k tomu zadání kontaktu, jinak to nic nespočítá. To je chytré. Vše jsem udělal v pátek a již v pondělí se mi ozval příjemný hlas, že by mi chtěli nabídnout ... plyn !

Navazující dialog byl vcelku krátký:

Já: "Ale já už od vás plyn mám."

PH: "Aha, tak to se s vámi rozloučím." Slečna asi byla specialistkou jenom na plyny.

Můj dotaz "A kvůli té elektřině se mi někdo ozve ?" již monitorující monotorovač monitorovaného rozhovoru nezaznamenal, protože bylo ze strany příjemného hlasu zavěšeno.

Dneska jsem tu kalkulačku podráždil znova, uvidíme.

 

Ve schopnosti nabízet něco, co člověk nepotřebuje, mi to připomíná moji slovutnou kamennou banku. Již léta mi na každém výpisu vnucují navýšení limitu na kontokorent, který jsem použil poprvé a naposledy v roce 2000 po dobu čtyř dnů. Také mi kdysi napsali, že bych mohl mít nějaké benefity navíc, a že se mi nikdo ozve. Kdyby náhodou, ale opravdu náhodou ne, tak se jim mám ozvat sám a zajet do Krajského Města. To víte že jo.

Je zcela běžné si ověřit před koupí některé produkty na internetu, třeba namátkou plašič na krtka. Ten vás pak bude pronásledovat (plašič, nikoliv krtek) prostřednictvím reklamy na většině webových stránek ještě měsíce poté, co jste jej zakoupili a vyhodili pro nefunkčnost.

Paranoici tvrdí, že se o nás ví všechno. Platební karty, internet, pohyb mobilu, maily, SMS, zákaznické karty v řetězcích, kamerové systémy. Holky a kluci z IT (a jejich šéfové) dolují Big Data a mají na to multidimensionální OLAP kostky a servery s 3yr Next Business Day supportem, SQL Query a tak.

Kecy v kleci. Možná ta data mají, ale neumějí je použít. Už se těším na Internet Vjecí ! Ale ještě před tím, než si na vlastní 3D tiskárně vymandluju teflonovou pánev nebo hrábě, by mi stačila ta elektřina.

Haj hou ...

Autor: Karel Jelínek | neděle 4.9.2016 14:20 | karma článku: 20,96 | přečteno: 797x
  • Další články autora

Karel Jelínek

Jak nahradit ruskou ropu a plyn usilovným šlapáním na kole

Mezi různými fantastickými recepty, jak se během pár letních měsíců vypořádat s naším aktuálním energetickým problémem, se objevila i samovýroba elektřiny skrzevá šlapání na hračce, která připomíná jízdní kolo. Může to fungovat?

5.4.2022 v 16:19 | Karma: 40,58 | Přečteno: 4377x | Diskuse| Společnost

Karel Jelínek

Tak jsem si vzal domů uprchlíky z Ukrajiny - jak to pokračuje?

Zkraje března 2022 jsem váženým čtenářům blogu iDNES poreferoval o našem soukromém pokusu aspoň trochu pomoci zvládnout uprchlickou vlnu. Jestli někoho zajímá, jak to bylo dál, je tu správně ...

30.3.2022 v 21:21 | Karma: 47,42 | Přečteno: 18854x | Diskuse| Společnost

Karel Jelínek

Tak jsem si vzal domů uprchlíky z Ukrajiny - den první

Co dělat (dílo s tímto názvem napsal Lenin)? Dá se nějak pomoct? Tohle je záznam osobní zkušenosti s akcí "pořiď si svého vlastního uprchlíka".

8.3.2022 v 18:18 | Karma: 45,85 | Přečteno: 23601x | Diskuse| Společnost

Karel Jelínek

Malá vonička současných populárních melodií z Ruska

Ruský pop nebo nedejbože rock se u nás nikdy moc neprosadil. Je to věc buď pro fajnšmekry nebo pro masochisty, záleží odkud se na to člověk podívá. I dnešní Rusko má své Lišky, Bartoně a Plameny. A ti svoji práci dělají dobře.

2.3.2022 v 13:13 | Karma: 16,12 | Přečteno: 816x | Diskuse| Společnost

Karel Jelínek

Jsou politici (nejen v EU) dostatečně kvalifikováni?

Tuhle padla u nás v hospodě otázka vohledně toho GrííínDýlu: Copak to ti politici nevidí, že to je úplně mimo, hlavně technicky a časově? Nevidí, protože to vidět nemůžou. Nejsou totiž pro takové rozhodování vůbec kvalifikováni.

25.1.2022 v 15:15 | Karma: 44,58 | Přečteno: 4722x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení života

19. května 2024,  aktualizováno  17:54

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Slováci prověřují verzi, zda za atentátem na Fica nebylo víc lidí

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  17:21

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Českem se prohánějí lokální bouřky a padají kroupy. Přívalové srážky nehrozí

19. května 2024  11:04,  aktualizováno  16:54

Přímý přenos Na většině území Česka se dnes odpoledne objevily bouřky s kroupami a silnými dešti, pravděpodobně...

Zubaři se brání konkurenci ze zemí mimo EU. Šmucler se bojí o pacienty

19. května 2024  16:19

Sněm České stomatologické komory odmítl Sněmovnou přijatou novelu, která by měla usnadnit využití...

  • Počet článků 64
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1725x
No tak určitěěěěě ...

Seznam rubrik