Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vydání pana B. Svobody ke stíhání

Pan poslanec B. Svoboda byl vydán sněmovnou ke stíhání. V rozhovoru se vyjádřil, že spoléhá na naše soudy, které budou spravedlivě rozhodovat. Takový předpoklad je bohužel absurdní.

Soudce I. stupně, který povolil stíhat pana Svobodu, by měl být zbaven soudcovského taláru. Aby mohlo být použito trestního řádu ke stíhání kohokoliv, k tomu je nutné, aby se občan (nejenom poslanec) dopustil trestného činu. Takového činu jako je vražda, loupež, nebo 7 milionů v krabici. Pro každého občana platí presumpce neviny. Pouhé podezření, že se mohl dopustit trestného činu, rozhodně neopravňuje žádného soudce, aby dal svolení k trestnímu stíhání. Jenom v našem mafiánském soudnictví je to možné. Nikdo se tomu nediví. Soudci buď neznají zákony, nebo jimi hrubě pohrdají.

Smutné je, že naši zákonodárci se chovají jako ovce, a opakovaně nechávají řádit justiční mafii. Nedávný případ kauzy Tluchoř nikoho nepoučil. Republika bude vydávat zbytečně odškodnění všem obviněním z tohoto případu.  Ale vina na státu ulpí a ponížení občanů nikdo neodčiní.

Viditelné porušování zákona soudci:

1. Soudci nerespektují Ústavu a přirozený výklad práva. Jestliže ve sporu rozhodne soudce I. stupně a některý z účastníků sporu podá odvolání (třeba formou „beru na vědomí rozhodnutí soudce, ale přeji si, aby spor posoudil soudce vyššího soudu“), tak v občanských sporech vyšší soud nerozhodne, ale v rozporu s článkem 82. ústavy (Soudci jsou při výkonu své funkce nezávislí. Jejich nestrannost nesmí nikdo ohrožovat.) vyšší soud vrátí řešení sporu nižšímu soudu. Vyšší soud nerespektuje jedno ze zaručených práv občana „činit, co mu zákon nezakazuje“. Odmítnout soudce, který již rozhodl, žádný zákon nezakazuje. Děje se tak i v trestních věcech. Když se obvinění v kauze Tluchoř odvolali k Nejvyššímu soudu, tento soud úplně pominul skutečnost, že žádný trestný čin nebyl doložen skutkem, ale přesto nechal obviněné vazebně stíhat. Pominul presumpci nevinny každého občana a stát se dopustil trestného činu omezování osobní svobody obviněných.

2. Soudy nerespektují znění Listiny práv. Podle Listiny: Lidé jsou svobodní a rovní v důstojnosti i v právech. Základní práva a svobody jsou nezadatelné, nezcizitelné, nepromlčitelné a nezrušitelné. Podle Čl. 3. Listiny: Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu… (Tedy i bez rozdílu vzdělání.) Listina práv je jistě nadřazena Občanskému soudnímu řádu (Osř). Přesto soudci požadují po občanovi, aby i v jednoduchých případech měl „právnické vzdělání“, aby se mohl dovolat k vyššímu soudu. Nesolventnímu občanovi to znemožňuje domoci se svého práva. Naopak, žádný zákon nepřikazuje soudci, aby se zabýval vzděláním osoby, která se na soud obrací.

3. Soudci si svérázně vykládají termín „Zákonný soudce“. V Listině je odstavec, který praví, že nikdo nemá být zbaven zákonného soudce. Skutečnost, kdy soudce jednou rozhodne, se musí respektovat jako ukončení „zákonnosti“ tohoto soudce. Má-li tentýž soudce rozhodovat stejný spor, musí dojít ke stejnému výsledku. Termín „závazný právní názor“ je v rozporu s nestranností soudce. Odvolací soudce nesmí spor vrátit témuž soudci, ale musí verdikt nižšího soudu potvrdit nebo opravit.  

Jednání soudců je opřeno o Občanský soudní řád z roku 1963. Jeho úpravy jsou asi dvakrát delší než vlastní znění. Proto by měl být urychleně vypracován nový Soudní řád, který odstraní nesmysly současného předpisu. Musí zajistit spravedlivý průběh soudních procesů.  Musí stanovit odpovědnost konkrétním funkcionářům soudů. Soudce, který jednou rozhodl, nesmí se již nikdy sporem zabývat. Tím se vytvoří předpoklady k tomu, aby rozhodování soudů bylo spravedlivé. Rozhodnutí o stejných sporech musí vést ke stejným rozsudkům u každého soudu.

Autor: Karel Januška | středa 5.2.2014 12:45 | karma článku: 15,39 | přečteno: 545x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

Pravda a spravedlnost jsou morální hodnoty které určují, v jakém státě občané žijí. Stabilní jsou státy, ve kterých je pravda a spravedlnost nejvyšší hodnotou. Získání peněžních výhod je cílem našich současných politiků.

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Spravedlivé soudy

Rovnost občanů před zákonem (před mocí soudní) je tisícileté pravidlo. I v diktaturách by měly být dodržené zásady spravedlivého rozhodnutí soudu.

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94 | Přečteno: 296x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Případ Janoušek

Krátce po druhé světové válce byla v Paříži přijatá Všeobecná deklarace lidských práv. Všem občanům zaručuje stejná občanská práva. Soudcům přiděluje nejvyšší moc. Tisíciletá zkušenost potvrzuje správnost takových zásad.

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03 | Přečteno: 832x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Volby a naděje

Moderní stát musí využívat všech prostředků, aby pro občany zajistil příjemný a pohodlný život. Omezení, která stát ukládá občanům, nesmí porušovat základní občanská práva.

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78 | Přečteno: 187x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Rozděl a panuj

Justiční marasmus nebere konce. Obecné zákony přírodních a technických věd pro zákonodárce neplatí. Postupně máme vlády rozkradačů státu, lékařských specialistů, obchodníků s virtuální měnou.

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11 | Přečteno: 250x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 859
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným.