Státní zástupci

Sledoval jsem jednání poslanecké sněmovny o „vydání poslanců k trestnímu stíhání“. Ze včerejší diskuze v TV (V. Moravce) jsem pochopil v čem je problém naší justice. 

 Z nedělích pořadů TV pomalu začínám chápat, proč úřadující předseda ČSSD trvá na setrvání Nejvyššího státního zástupce ve své funkci. Jedná se patrně o neoprávněnou ochranu vybraných soudních sporů. Kdyby Nejvyšší státní zástupce plnil svou povinnost, a dbal na to, aby šetření policie probíhalo spojitě, tak přikáže svým podřízeným, aby sporné případy okamžitě předkládali soudu. Což je pro ČSSD velký problém, zejména v důsledku sporu o náklady řízení sporu o Lidový dům.

Jen chování ODS je mi záhadou. Nevím, proč se předseda ODS vyhýbá odpovědnosti, kterou  jí vložili voliči. Zabránit tomu, čemu je léta vystavený doktor Bohuslav Sobotka, paní Parkanová a další bezúhonní občané? Její právní odborník, bývalý ministr Blažek, dovedl dokonale zneužít své "právnické vzdělání" a horoval pro "vyslovení nedůvěry" pro možné trestní stíhání p. Babiše.

Celé několikadenní jednání poslanecké sněmovny a „vzrušující“ debaty ministrů spravedlnosti je jen divadlo pro občany, kteří sledují televizní přenosy.

Policie podléhá ministru vnitra, ale dohled nad státními zástupci má nyní ministr spravedlnosti. Dohled nad státními zástupci by měl být svěřen ministru vnitra. Je to logický krok, který může napravit chyby minulé vlády a nepřipustí, aby v budoucnu k takové situaci došlo. Státní zástupci jsou státní úředníci současně podřízení ministru spravedlnosti. Věřím tomu, že jednají podle zákona. Ale skutečnost, že výsledky šetření policie nejsou okamžitě předkládány soudu, mají s největší pravděpodobností jednu příčinu. Nejvyšší státní zástupce soudu předkládá pouze takové případy, které jsou politicky výhodné.

ODS prohlašuje, že je úplně nová strana, a pan předseda stav v justici nepovažuje za problém. Vzhledem k volebním výsledkům se domnívám, že předseda ODS by měl Hnutí ANO nabídnout spolupráci na sestavování nové vlády. 

V Otevřeném dopise předsedovi vlády ( https://kareljanuska.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=644927 ) jsem navrhl, jak by povolební jednání mělo pokračovat.

Pro naše vlády je problém neřešitelný. Přikládám odkazy, kterými jsem na stav justice upozorňoval:

16. května  2011: Dopis předsedovi vlády https://kareljanuska.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=191820   

20.listopadu 2011: Právní stát nebo justiční mafie? https://kareljanuska.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=231655  

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Januška | pondělí 22.1.2018 9:02 | karma článku: 15,97 | přečteno: 617x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11

Karel Januška

Spravedlivé soudy

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94

Karel Januška

Případ Janoušek

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03

Karel Januška

Volby a naděje

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78

Karel Januška

Rozděl a panuj

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11