Právní stát nebo Augiášův chlév?

Loby „občanů s právnickým vzděláním“ na Ministerstvu spravedlnosti je ta, která občanům nejvíce škodí. Svou (ne)činností zapříčinili situaci, kdy bezúhonní občané (a dokonce také jejich kolegové) byli zbaveni svých základních občanských práv a uvrženi na měsíc do vazební věznice. 

Případ se řeší již déle než rok, a žádný trestný čin (vražda, loupež, sedm milionů v krabici) nebyl doložen. Pro každého občana platí presumpce neviny. Měsíc věznění občané se proti zadržení odvolali. Odvolací soud měl nepochybně k dispozici soudní spis, ale ve věci odvolání nerozhodl a vrátil rozhodnutí soudci I. stupně. Nejvyšší soud rozhodl pouze o propuštění dvou bývalých poslanců. Odvolacímu i Nejvyšším soudu bylo lhostejné, že skupina zadržených občanů (dokonce někteří bývalí poslanci) jsou ve vazební věznici bez existence trestného činu (skutkové podstaty).

Takový soudní postup je umožněn tím, že soudci vyšších soudů nerespektují článek Ústavy „Soudci jsou při výkonu své funkce nezávislí. Jejich nestrannost nesmí nikdo ohrožovat“. Z článku vyplývá, že žádný soudce nesmí být nikým ve svém rozhodování ohrožován. Jestliže soudce vynese své rozhodnutí, je toto rozhodnutí konečné, a nikdo, ani soudce vyššího soudu, nesmí jeho rozhodnutí zpochybňovat. Protože máme dvoustupňové soudnictví, může soudce nadřízeného soudu toto rozhodnutí buď potvrdit, nebo vynést jiné. Pravomoc vracet rozhodnutí nižšímu soudu je umožněna předpisy, jak má soudní proces probíhat (Občanským soudním řádem, případně asi i jiným). Je to jako by pacienta se závažnou nemocí vrátili obvodnímu lékaři proto, že stanovil chybnou diagnózu.

Jak úspěšně právnická loby pracuje, jsem zjistil z nevyžádané pošty:

Dobrý den,

máte poslední 3 týdny na provedení změn, které Vám ukládá nový Občanský zákoník.

Jistě jste zaznamenali povinnost, která v návaznosti na nový Občanský zákoník ukládá všem společnostem (s.r.o., a.s., družstva, aj.), které byly založeny před lednem 2014, aktualizovat své listiny na rejstříkovém soudě. Pokud tak neučiníte do 30.6.2014, hrozí Vám sankce ze strany soudu a případné zrušení Vaší společnosti.

Stručná souhrnná informace České televize zde: www.*******.cz.

Volných termínů v notářských kancelářích ubývá, již není na co čekat!

Jsme tu pro Vás každý pracovní den od 9 – 17 hod. info@*******.cz tel.: ********.

 Každý klient, který využije služby www.********.cz, získá slevu ve výši 2 000 Kč na rekodifikaci obchodních smluv a smluvních ujednání tak, aby korespondovali s novým Občanským zákoníkem. Více na  www.obcansky-zakonik-2014.cz. 

 Přejeme krásný den

Tým *******.cz

Takže tvůrci nového Občanského zákoníku (na Ministerstvu spravedlnosti) se postarali o to, aby jejich kolegové náhodou nepřišli o práci. Porušili odstavec Listiny práv, který jednoznačně stanoví, že svéprávní občané jsou si rovni ve svých právech před zákonem.

Jestliže současná vláda a hlavně ministryně spravedlnosti má skutečně v úmyslu zbavit se korupce, potom je nezbytně nutné, aby byly dodržovány zákony ve své hierarchii. Protože Občanský zákoník byl do zákonných předpisů přijat, bylo by dostatečným řešením přijmout definici zákona, která by napravila všechna pochybení nižších předpisů. Sněmovna by měla definovat, jak mají soudci pojmout termín zákon. Navrhuji:

Zákon České republiky tvoří hierarchické uspořádání všech zákonů matematiky, nejnovějších poznatků věd přírodních a lékařských, Ústava, Listina práv a svobod, zákonná ustanovení vydaná zákonodárným sborem (sbírka zákonů), předpisy a vyhlášky vydané zmocněnými institucemi nebo osobami.

Užitek z tohoto rozhodnutí zákonodárců by byl ohromný. Soudní procesy by se zkrátily nejméně o polovinu, protože soudci II. stupně by nesměli vracet spory soudům I. stupně. Ušetřily by se náklady, které je stát povinen platit za špatná rozhodnutí soudců. Nemohlo by docházet k situacím, kdy bezúhonní občané (a dokonce poslanci chráněni imunitou) jsou měsíc ve vazební věznici. Svéprávní občané by nemuseli být zastupováni občany s „právnickým vzděláním“. Institut povinného zastoupení by musel být používán pouze tam, kde by neznalost zákona mohla občanovi způsobit újmu.

Autor: Karel Januška | čtvrtek 19.6.2014 7:07 | karma článku: 13,17 | přečteno: 824x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11

Karel Januška

Spravedlivé soudy

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94

Karel Januška

Případ Janoušek

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03

Karel Januška

Volby a naděje

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78

Karel Januška

Rozděl a panuj

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11