Pravda a důvěra v naše státní orgány

Pan prezident byl na jednání nejvyšších státních představitelů NATO nepřímo dotázán, zda má naše republika nějakou zpravodajskou službu. Zda přítomnosti cizích vojsk na Ukrajině zjišťoval u státních orgánů, kterých je přímým nadřízeným. Takový dotaz je jistě oprávněný. Z vyjádření našeho prezidenta (o nutnosti doložit přítomnost cizích vojsk) plynou různé závěry. První, že naše zpravodajská služba se stavem v Ukrajině nezabývá. Druhý, že pan prezident jako nejvyšší velitel zpravodajské služby, této službě nevěří. Třetí, že zpravodajská služba nepotvrdila přítomnost cizích vojsk na Ukrajině.

Nemám žádné znalosti o činnosti naší zpravodajské služby. Ale z veřejných zdrojů jsem přesvědčen o tom, že vojska ruské armády nepochybně jsou na území Ukrajiny. Nejdříve vstoupila na území Krymu a nyní jsou v oblasti Doněcka.

Nedůvěra prezidenta ve státní orgány je vlastně kritika sebe samého. Ve sněmovně vyjádřil nedůvěru celé sněmovně tím, že prohlásil, že v případě schválení zákona se obrátí na Ústavní soud. Prezident je nejvyšší představitel moci výkonné. Moc soudní má dohlížet na plnění zákonů, které poslanci vymyslí. To je předpoklad správné funkce právního státu.

Moc výkonná a moc soudní nesmí být ve zřejmém rozporu, aby občané neztráceli důvěru ve svůj stát. Moc soudní je v situaci, která neodpovídá právnímu státu. Nejsou respektovány zákony matematiky a některé soudní rozsudky lze vyvracet důkazy opaku. Není ctěno základní právo presumpce neviny a moc výkonná se dopouští trestných činů na bezúhonných občanech (dokonce na některých bývalých poslancích).

Ústavní soud pohrdá právy, která občanovi přiděluje Ústava a Listina práv. Nerespektuje, že z pravomoci soudu nesmí být vyloučeno zkoumání rozhodnutí týkajících se základních práv a svobod podle Listiny, a posílá občany k soudu v jiném státě. Soudci vyšších soudů nerespektují, že každé rozhodnutí soudce má být konečné a pouze soudce vyššího soudu může rozhodnutí soudce nižšího soudu změnit.

Pan prezident by neměl hledat oporu u Ústavního soudu. Měl by se podrobněji zamyslet nad funkcí moci soudní. Pro občany republiky by bylo prospěšnější, kdyby moc zákonodárná stanovila přesnější pravidla pro moc soudní a soudcům stanovila, jak má být chápán termín zákon.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Januška | pátek 5.9.2014 7:37 | karma článku: 10,08 | přečteno: 537x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11

Karel Januška

Spravedlivé soudy

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94

Karel Januška

Případ Janoušek

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03

Karel Januška

Volby a naděje

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78

Karel Januška

Rozděl a panuj

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11