Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pojem Zákon a zákonný předpis

Úvaha nad tím, zda lze přinutit soudce k tomu, aby dodržovali znění Ústavy a Listiny práv a respektovali zákony matematiky.  

Čeština nerozlišuje termín Zákon jako nějakou konkrétní a neměnnou entitu a zákon jako literu napsanou v nějakém paragrafu. Soudce soudí podle Zákona i skutky, které dosud nenastaly. Musí třeba rozhodnout, zda šíření počítačového viru je či není trestný čin. Své rozhodnutí vydává jménem Zákona, i když takový skutek není v paragrafech uveden. Logicky by se případy rozhodnutí soudců měly označovat velkým písmenem z (jak to budu respektovat).

Každé rozhodnutí soudce by mělo být podle Zákona, nikoliv podle zákonných předpisů. Ani soudci Ústavního soudu nerozlišují zákonné předpisy a Zákon. Listina práv jednoznačně stanovuje, že svéprávní občané mají rovná práva před Zákonem. Naši zákonodárci tuto skutečnost nerespektovali, a do zákonných předpisů vložili povinnost pro každého občana, aby své stížnosti vyšším soudům předkládal prostřednictvím „osoby s právnickým vzděláním“. Nikde v Ústavě ani Listině práv není soudcům přikázáno, že musí zkoumat vzdělání občana, který se na soud obrací. Takové jednání soudců je v rozporu jak s Ústavou, tak s Listinou práv. Pouze „osoby s právnickým vzděláním“ si samy vložily do zákonných předpisů takovou povinnost, a nechaly schválit parlamentem.  Podobně si do zákonných předpisů vložily termíny „naléhavý právní zájem“, nebo „závazný právní názor“. Podle „závazného právního názoru“ se soudí v totalitních systémech. Někteří soudci byli vzděláváni s právním názorem, že „dělnická třída pod vedením KSČ, zvítězí na celém světě“.

Důsledky této skutečnosti vidíme neustále. Soudní procesy probíhají desetiletí. Bezúhonní občané jsou ve vazební věznici, aniž by byl doložen trestný čin, na základě kterého byli zadrženi. Jsme svědky toho, že stát páchá trestné činy na dětech, podle nově schválených předpisů (Občanského zákoníku). Zákony matematiky soudci nerespektují a vynášejí výroky, které lze důkazem opaku vyvrátit.

Nevím, jak je možné, že máme Ústav státu a práva, a ten k těmto skutečnostem mlčí. Nevím, jak je možné, že mlčí právnické vysoké školy. Nevím proč je instituce Justiční akademie zmiňována v zákonných předpisech. Opravdu tam patří, nebo si „osoby s právnickým vzděláním“ jenom zajišťují chleba? Jak je možné, že „osobám s právnickým vzděláním“ jsou v zákonných předpisech stanovovány hodinové odměny? Čím si takové výjimky zasloužili? Nejsou součástí celého hospodářského systému?

Pokud by poslanci chtěli stávající stav změnit, mají možnost rychle napravit současný stav. Stačí (třeba jako přílepek) vložit do zákonných předpisů podobný paragraf:

Poslanecká sněmovna takto definuje Zákon české republiky:   Zákon České republiky tvoří hierarchické uspořádání všech zákonů matematiky, nejnovějších poznatků věd přírodních a lékařských, Ústava, Listina práv a svobod, zákonná ustanovení vydaná zákonodárným sborem (sbírka zákonů), předpisy a vyhlášky vydané zmocněnými institucemi nebo osobami.

Užitek z tohoto rozhodnutí zákonodárců by byl ohromný. Soudní procesy by se zkrátily nejméně o polovinu, protože soudci II. stupně by nesměli vracet spory soudům I. stupně. Ušetřily by se náklady, které je stát povinen platit za špatná rozhodnutí soudců. Nemohlo by docházet k situacím, kdy bezúhonní občané (a dokonce bývalí poslanci chráněni imunitou) jsou měsíc ve vazební věznici. Svéprávní občané by nemuseli být zastupováni občany s „právnickým vzděláním“. Institut povinného zastoupení by musel být používán pouze tam, kde by neznalost zákona mohla občanovi způsobit újmu. Sporné odstavce Občanského zákoníku by soudci museli posuzovat z hlediska „vyššího mravního principu“, nikoliv podle znění paragrafů.

 Všechny politické strany stavu v justici nečinně přihlížejí. Ministerstva vydávají zákony, které odporují matematickým zákonům. Otřesný případ byl zákon o volbě prezidenta. Sčítání procent by snad ani školák základní školy nenavrhnul. Bývalý prezident se rozhodl řešit pomalost soudních procesů tím, že udělil amnestii delikventům, bez ohledu na újmy již jednou poškozených.

Třeba některá politická strana či hnutí přijde k rozumu, a navrhne to, co občanům všechny strany pořád dluží. Přinutí soudce k tomu, aby respektovali zákony matematiky a dodržovali znění Ústavy a Listiny práv. Takový čin by občané rozhodně ocenili.

Autor: Karel Januška | neděle 24.8.2014 7:07 | karma článku: 13,11 | přečteno: 467x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

Pravda a spravedlnost jsou morální hodnoty které určují, v jakém státě občané žijí. Stabilní jsou státy, ve kterých je pravda a spravedlnost nejvyšší hodnotou. Získání peněžních výhod je cílem našich současných politiků.

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Spravedlivé soudy

Rovnost občanů před zákonem (před mocí soudní) je tisícileté pravidlo. I v diktaturách by měly být dodržené zásady spravedlivého rozhodnutí soudu.

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94 | Přečteno: 296x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Případ Janoušek

Krátce po druhé světové válce byla v Paříži přijatá Všeobecná deklarace lidských práv. Všem občanům zaručuje stejná občanská práva. Soudcům přiděluje nejvyšší moc. Tisíciletá zkušenost potvrzuje správnost takových zásad.

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03 | Přečteno: 831x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Volby a naděje

Moderní stát musí využívat všech prostředků, aby pro občany zajistil příjemný a pohodlný život. Omezení, která stát ukládá občanům, nesmí porušovat základní občanská práva.

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78 | Přečteno: 187x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Rozděl a panuj

Justiční marasmus nebere konce. Obecné zákony přírodních a technických věd pro zákonodárce neplatí. Postupně máme vlády rozkradačů státu, lékařských specialistů, obchodníků s virtuální měnou.

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11 | Přečteno: 250x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 859
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 662x
Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným.