Mandátový a imunitní výbor

Úvaha nad použitím výboru k politickému puči. Zneužití moci výkonné (policie) pod záštitou státních zástupců jsme již jednou zažili.

V kauze „Tluchoř“ byli na základě křivého obvinění pozatýkáni někteří poslanci i bezúhonní občané. Pod záštitou prezidenta Zemana byla prakticky zlikvidována ODS. Zeman ignoroval volební většinu v parlamentu a jmenoval si svou vládu.

Současná situace připomíná minulost. Mandátový a imunitní výbor ignoruje své výsostné postavení, a na přání „policie“ rozhoduje o předběžném stíhání poslanců a bezúhonných občanů.

Výbor rozhoduje, zda se někteří poslanci a bezúhonní občané dopustili takového činu, který má být označen jako trestný čin. Pro většinu poslanců je to důvod ke zpochybnění kvalifikace pana Babiše zastávat funkci předsedy vlády.

Pravomoc rozhodovat o trestném činu Mandátový a imunitní výbor rozhodně nemá. Klasifikace činu, který je někým označený jako trestný, má právo a povinnost rozhodnout pouze nezávislý soud.  

Soudnictví je veřejná služba pro všechny občany republiky. Bez ohledu na to, jakou funkci ve státě zastávají. Ten, kdo požadavek uplatňuje u Mandátového výboru, by měl být obžalován z rozvracení republiky. Nevím, zda takový paragraf ještě existuje.

Nesporně překročil svou pravomoc, protože obešel moc soudní.  

Tak jako zdravotnictví je i soud veřejnou službou. Vážení poslanci, kdyby vás někdo požádal o to, abyste rozhodovali o zdravotním stavu prezidenta, mohli byste učinit kvalitní rozhodnutí?

Policejní vyšetřovatel obešel svou povinnost obrátit se na soud, a rovnou vám podal žádost o povolení dalšího vyšetřování. Měli byste doporučit poslanecké sněmovně, aby žádost o vydání poslanců předložil Nejvyšší státní zástupce. Nikdo jiný nemůže mít právo obracet se parlament. Parlament není soudní síň.

Soud je jediný orgán v republice, který může vydat rozhodnutí, že v dané kauze je dostatek důkazů k tomu, aby bylo trestní řízení zahájené, nebo v něm bylo pokračováno. Takové rozhodnutí musí vydávat soud ke všem případům, které policie označí jako „trestný čin“. Není nejmenší důvod k tomu, aby nyní policie postupovala jinak.

Činnost vašeho výboru je nezbytně nutná v případech, kdy soud prohlásí, že se poslanec dopustil, nebo mohl dopustit trestného činu. Je s podivem, že ministři spravedlnosti (minulý i stávající sedící v parlamentu) netrvají na dodržování základů právního státu. Stav v soudnictví a konání státních zástupců není takový, aby se republika mohla nazývat právním státem.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Januška | pondělí 15.1.2018 10:56 | karma článku: 14,16 | přečteno: 428x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11

Karel Januška

Spravedlivé soudy

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94

Karel Januška

Případ Janoušek

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03

Karel Januška

Volby a naděje

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78

Karel Januška

Rozděl a panuj

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11