Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Justice a axiom dvoustupňového soudnictví.

Termín axiom znamená základní předpoklad, podle kterého se provádějí důkazy. Na základě různého axiomu, docházíme k různým výsledkům.

Příklad: Každý ví, že platí rovnice 1 + 1 = 2.  Mlčky se předpokládá, že počítáme v desítkové soustavě (axiom: číselná soustava je desítková).  Maturant by měl vědět, že platí také rovnice 1 + 1 = 10 (axiom: číselná soustava je dvojková).  Ve dvojkové soustavě provádějí operace všechny počítače. Veškeré vstupy ( i texty) jsou převedeny do dvojkové soustavy (na kombinaci cifer 0 a 1), provede se patřičná operace a výsledek se převede opět do formy, na kterou jsou uživatelé zvyklí.

Pro naše soudnictví platí axiom, že je dvoustupňové. Podle povahy sporu a jeho náročnosti je určen který soud je soudem I. stupně. V rámci tohoto soudu je případu přidělen soudce (přesně stanovenými postupy). Ještě než začne soudce případ řešit, měly by mít obě strany sporu možnost vyjádřit se k jeho osobě (protože některá strana může namítat jeho podjatost).

V okamžiku, kdy se soudce sporem začne zabývat, stává se zákonným soudcem a platí pro něho odstavec Listiny práv článek 38:
(1) Nikdo nesmí být odňat svému zákonnému soudci. Příslušnost soudu i soudce stanoví zákon.

Jestliže soudce vynese své rozhodnutí, platí článek 82. Ústavy:

(1) Soudci jsou při výkonu své funkce nezávislí. Jejich nestrannost nesmí nikdo ohrožovat.

Jsou-li obě strany sporu s výsledkem spokojené (soudcovo zdůvodnění rozsudku je nezpochybnitelné) proces končí v prvním stupni.

Je-li některá strana nespokojená s rozhodnutím soudce I. stupně, podá odvolání. V režimu právního státu musí každý soud II. stupně respektoval znění Ústavy a Listiny práv a přidělit spor svému soudci. Podle Ústavy a axiomu dvoustupňového soudnictví se tento soudce stává novým zákonným soudcem. V jeho pravomoci je ponechat nebo změnit rozhodnutí soudce I. stupně. Důkaz je jednoduchý. Předpokládejme, že platí obě práva. Nesporné, že občan může činit, co mu zákon nezakazuje (uvedené jak v Ústavě, tak v Listině práv). A sporné právo soudu II. stupně vrátit věc k řešení soudci, který již jednou rozhodl. Každé odvolání lze definovat takto: „Beru na vědomí rozhodnutí soudce I. stupně, s jeho důkazy nesouhlasím a přeji si (protože máme dvoustupňové soudnictví), aby spor rozhodl soudce II. stupně (čili činím, co mi zákon nezakazuje). Soudce II. stupně by musel v Ústavě nebo v Listině práv najít takový odstavec, který zbavuje občana práva podat odvolání v uvedeném tvaru. Žádný takový odstavec neexistuje. Závěr: soudy II. stupně, které vracejí spor soudci I. stupně k novému projednání, porušují článek 2. Ústavy i Listiny.

Někdy se soudy II. stupně odvolají na odstavec Občanského soudního řádu, že činí podle „závazného právního názoru“, nebo vůbec neuvedou odstavec zákona, podle kterého tak učinily. Je to pokřivené chápání Ústavy a Listiny. Soudci si přisvojili pravomoc, kterou jim článek 82. Ústavy zakazuje. Je to porušení axiomu dvoustupňového soudnictví.

V současném stavu dochází k absurdním situacím. Když si občan stěžuje na nedodržování svého práva odmítnout soudce, který již jednou rozhodl, soudy všech stupňů se odmítají stížností zabývat. Ani Ústavní soud nerespektuje Listinu práv (čl. 36. odst. 2: Kdo tvrdí, že byl na svých právech zkrácen rozhodnutím orgánu veřejné správy, může se obrátit na soud, aby přezkoumal zákonnost takového rozhodnutí, nestanoví-li zákon jinak. Z pravomoci soudu však nesmí být vyloučeno přezkoumávání rozhodnutí týkajících se základních práv a svobod podle Listiny.Ústavní soud stěžovatele odkazuje na mezinárodní soud. Takové chování Ústavního soudu je přinejmenším problematické.

Umožnění vracet soudní spor soudu I. stupně vznikl v totalitním systému zavedením Občanského soudního řádu v roce 1963. Umožňuje to manipulaci s rozhodnutím soudce I. stupně. Úplně je vyřazena přirozená kontrola rozhodnutí soudců jimi samotnými. Ministerstvo spravedlnosti nekontroluje rozhodnutí soudců s odkazem na nezávislost jejich rozhodnutí. Ale soudci II. stupně, kteří vracejí spor k prošetření soudu I. stupně nejsou za svá rozhodnutí zodpovědní. To je základní příčina některých nepochopitelných rozhodnutí soudů a nepřiměřené délky řešení některých případů.

Moc výkonná a zákonodárná by měla před uvedením do platnosti „Občanského zákoníku“ dát do souladu předpisy „Občanský soudní řád“ a „Zákon o Ústavním soudu“ se zněním Ústavy a Listiny práv.

Úvaha na základě sporů na adresách:

 http://dokumentytmobil.wz.cz        http://soudniproces.wz.cz/  

Autor: Karel Januška | sobota 2.3.2013 4:44 | karma článku: 8,02 | přečteno: 390x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

Pravda a spravedlnost jsou morální hodnoty které určují, v jakém státě občané žijí. Stabilní jsou státy, ve kterých je pravda a spravedlnost nejvyšší hodnotou. Získání peněžních výhod je cílem našich současných politiků.

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11 | Přečteno: 247x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Spravedlivé soudy

Rovnost občanů před zákonem (před mocí soudní) je tisícileté pravidlo. I v diktaturách by měly být dodržené zásady spravedlivého rozhodnutí soudu.

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94 | Přečteno: 297x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Případ Janoušek

Krátce po druhé světové válce byla v Paříži přijatá Všeobecná deklarace lidských práv. Všem občanům zaručuje stejná občanská práva. Soudcům přiděluje nejvyšší moc. Tisíciletá zkušenost potvrzuje správnost takových zásad.

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03 | Přečteno: 832x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Volby a naděje

Moderní stát musí využívat všech prostředků, aby pro občany zajistil příjemný a pohodlný život. Omezení, která stát ukládá občanům, nesmí porušovat základní občanská práva.

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78 | Přečteno: 187x | Diskuse| Společnost

Karel Januška

Rozděl a panuj

Justiční marasmus nebere konce. Obecné zákony přírodních a technických věd pro zákonodárce neplatí. Postupně máme vlády rozkradačů státu, lékařských specialistů, obchodníků s virtuální měnou.

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11 | Přečteno: 250x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

Chování Ruska vyžaduje zásadní změnu přístupu k němu, řekl prezident Pavel

1. července 2024  5:51,  aktualizováno  15:25

Na Pražském hradě politické špičky ladily postoj Česka před summitem NATO ve Washingtonu, na kterém...

Digitalizaci stavebního řízení provázejí problémy. Někde se nešlo ani přihlásit

1. července 2024  14:28,  aktualizováno  15:21

Od prvního červencového dne stačí k podání žádosti o stavební povolení už jen chytrý telefon nebo...

Babiš loni vydělal 130 milionů, většinu z Agrofertu, ukázalo daňové přiznání

1. července 2024  15:01

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš uvedl v majetkovém oznámení za loňský rok příjmy více...

Nezdržujte, musím do práce, vzpouzela se opilá řidička hlídce. Dostala pouta

1. července 2024  15:01

V noci v autě ujížděla městské policii, přejížděla z pruhu do pruhu, jela v protisměru a málem...

  • Počet článků 859
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným.