Dopis prezidentu republiky

Navrhl jsem, aby prezident prostředníctvím současné vlády vydal zákonné opatření, které by z naší soudcokracie mohlo udělat krok k demokracii.  

Vážený pane prezidente.

Mám pro Vás a vaši stranu návrh, kterým byste významně snížil možnost korupce, ale hlavně by se naše soudnictví dostalo do takového pořádku, jaké bylo za první republiky. Stačí, když vláda na Váš podnět přijme toto:

Zákonné opatření vlády

Aby rozhodování soudů bylo identické u kteréhokoliv soudu, vláda České republiky vydává tuto definici Zákona:

Zákon České republiky tvoří hierarchické uspořádání všech zákonů matematiky, nejnovějších poznatků z přírodních a lékařských věd, Ústava, Listina práv a svobod, soubor nařízení vydaných parlamentem (sbírka zákonů) a soubor nařízení vydaných institucemi, které jsou k tomu zmocněné.

 Důsledky: soudy vyššího stupně nebudou smět vracet spory soudům nižšího stupně, ale samy musí spor vyřešit, protože pravomoc vracet spory je uvedena pouze v Občanském soudním řádu, ale Ústava jasně stanovuje: Soudci jsou při výkonu své funkce nezávislí. Jejich nestrannost nesmí nikdo ohrožovat. Jestliže soudce vynese své rozhodnutí (při nejlepším vědomí a svědomí), nikdo toto rozhodnutí nesmí ohrožovat. Pouze nadřízený soud může takové rozhodnutí potvrdit, nebo vynést jiné. (Bude platit axiom dvoustupňového soudnictví.)

V Občanském soudním řádu není vůbec dodržena deklarovaná rovnost svéprávných občanů před zákonem. S odkazem na tuto definici Zákona by soudy musely rozhodovat věci, kterých se nyní pohodlně zbavují.

Ministerstvu spravedlnosti přikázat vypracovat nový Soudní řád, který by platil pro všechny druhy soudů. Navrhnout legislativu pro ustanovování porot u dovolacího soudu, proti rozhodnutí soudu II. stupně (kdo bude porotu tvořit, předsedat, způsob rozhodování). Rozhodně je lepší dát stranám možnost domluvy před Nejvyšším či Ústavním soudem. Tím se podstatně zmenší počet případů Ústavnímu soudu a počet soudců se může zmenšit.

Ekonomický přínos bude nejen pro stát, ale i pro občany. Soudy už nebudou trvat desetiletí. Vrátí se samokontrola soudců, nebude se stávat, že výrok soudu je v rozporu s logickými větami o pravdivosti výroku.

Popularitu vaší strany by to rozhodně pozvedlo.

 

S přáním hezkého dne

 

Ing. Karel Januška

Roztoky 22. 8. 2013

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Karel Januška | pátek 23.8.2013 8:08 | karma článku: 13,11 | přečteno: 746x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11

Karel Januška

Spravedlivé soudy

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94

Karel Januška

Případ Janoušek

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03

Karel Januška

Volby a naděje

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78

Karel Januška

Rozděl a panuj

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11