Chybné úvahy ministra spravedlnosti.

Jeden soudce se s největší pravděpodobností choval nečestně a je v rukách policie. Ministr spravedlnosti veřejně prohlašuje, že doufá, že tento soudce odstoupí ze své soudcovské funkce. Myslím, že by měl odstoupit ministr spravedlnosti.

Povinností ministra, jako představitele moci výkonné je odvolat tohoto soudce z jeho funkce. Vyplývá to ze základních předpokladů správné rovnováhy mezi mocí soudní a výkonnou. A vyplývá to z  článku 82. Ústavy. Uvedený soudce již nikdy nemůže rozhodovat tak, aby neohrožoval svoji nestrannost. Každý občan může v okamžiku, kdy by tento soudce měl v jeho věci rozhodovat, prohlásit: „nepřeji si být souzen soudcem, který nerespektoval Zákon“. Právo učinit takové prohlášení je zakotvené jak v Ústavě, tak také v Listině práv (v obou pod článkem 2.) Funkci soudce nesmí zastávat žádná osoba, která ohrožuje nestranné rozhodování moci soudní.

Soudci mohou vydávat pouze taková rozhodnutí, která jsou opřena o Zákon. Bohužel tak nečiní. Za Zákon vydávají zákonná nařízení, která určují procesní postupy. (Jak by to dopadlo, kdyby lékaři léčili podle nemocničního řádu?) Tato nařízení jsou někdy v přímém rozporu se Zákonem. Typickým případem je znění Listiny práv: „Svéprávní občané jsou si před Zákonem rovni“. Tato rovnost  je negována v Občanském soudním řádu. Ten soudcům umožňuje, aby zkoumali, jakého vzdělání nabyli občané, kteří se na soud obrací. To je v přímém rozporu s Listinou. Zákonodárcům tyto důležité detaily nedochází. Zřejmě jsou ovlivnění širokou skupinou „občanů s právnickým vzděláním“, kterým tato situace náramně vyhovuje. Zákonodárci nepřemýšlejí nad obsahem zákonů, ale obrací se na Ústavní soud, aby rozhodoval podle jejich představ. K tomu nikdy nebyly soudy určeny. Soudy mají chránit slabší před silnějšími a někdy před mocí výkonnou.

Smutné je, že uvedeným postupem se řídí i Ústavní soud. Nerespektuje znění Ústavy a Listiny práv a soudí podle zákonného nařízení, nazvaném „Zákon o Ústavním soudu“. Tento předpis stanovuje procesní postupy u tohoto soudu a umožňuje ignorovat znění Listiny práv. Případ je popsán v blogu Divná logika soudců Ústavního soudu

Nevím, jak je možné vydržovat si instituci "Ústav státu a práva", když práva občanů jsou nepochybně pošlapávána.

Autor: Karel Januška | pondělí 25.2.2013 5:55 | karma článku: 21,54 | přečteno: 884x
  • Další články autora

Karel Januška

Úvaha staříka nad hrobem

24.8.2021 v 9:22 | Karma: 6,11

Karel Januška

Spravedlivé soudy

1.8.2021 v 5:09 | Karma: 9,94

Karel Januška

Případ Janoušek

26.7.2021 v 4:01 | Karma: 14,03

Karel Januška

Volby a naděje

16.7.2021 v 15:36 | Karma: 8,78

Karel Januška

Rozděl a panuj

24.6.2021 v 4:31 | Karma: 10,11