Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Jste patrně největší hlupák na blogu - a to už je co říci. Bohužel je patrné, že ve své nevědomosti i zemřete. Jenom doufám, že to bude přirozenou smrtí, a že s sebou nevezmete nevinné lidi.  Váš dnešní článek, u kterého není otevřená diskuze, to potvrzuje.

1 0
možnosti
VH

Pane Januško, vy se na mě budete moc zlobit. Ale nemohu si pomoci. Vaše utkvělé představy se zdají vykazovat obdobné uminutí, jako utkvělé představy jiného muže (všichni sousedé mu ubližovali, neb ničemu nerozuměli a obdobně na tom byla městská správa). Už je nemá - vyletěl do vzduchu (bohužel, s dalšími pěti).

3 0
možnosti
VH

Takový bojovník za právo - a nezná právo!   Ministr spravedlnosti může (možná)  výkon funkce soudce   p o z a s t a v i t!  Nic víc. Soudce je totiž neodvolatelný a je jmenován doživotně.   Soudce může být odvolán (orgánem justice, nikoliv mocí výkonou) jen, pozbyl-li způsobilosti. Tu ztratí jen v případě   p r a v o m o c n é h o   o d s o u z e n í , tedy nikoliv pouhého podezření, zadržení, vzetí do vazby, obvinění či obžaloby. To je pořád považován za nevinného.

2 1
možnosti
Foto

Takže může, musí nebo nesmí? Pokud to není definováno přesně, tak asi také znáte právo jako já.

1 1
možnosti
JL

S výjimkou Ing. Janušky v tomto státu právu nikdo nerozumí. Ale zas na druhou stranu napsat, že soudy mají chránit slabší před silnějšími a někdy před mocí výkonnou, to už je na pováženou. Nikoli pane Januško, soudy nemají chránit slabšího. Když jste účastníkem soudního sporu, tak máte naprosto stejné postavení (říká se tomu rovné podmínky) jako Váš soupeř. Vaše frustrace spočívá pouze v tom, že soud ve Vašem sporu nějak rozhodl a Vám se to nelíbí, tak byste chtěl najít soudce, který Vám půjde na ruku. Řeknu Vám tajemství - takového nenajdete. Ty Vaše dedukce by byly spíše úsměvné, ale v případě, že vyloženě obtěžujete mi to už k smíchu tak moc nepřijde. Pane Januško, Vy jste nebyl zkráce na svých právech rozhodnutím veřejné správy.O Vašem případě rozhodl místně a věcně příslušný soud a moc soudní je na veřejné správě naprosto nezávislá.

2 0
možnosti
JV

Pan Januška je jaderný fyzik, pročež právu rozumí nejlépe.:-)

1 1
možnosti
JK

Pokud je mi známo, ministr soudce odvolat nemůže.  To může jen kárný senát NSS.

3 2
možnosti
Foto

Neznám Ústavu tak dobře, ale myslím, že odvolání soudce není tak snadné a že to zcela určitě nemůže udělat ministr sám, bez dalších kroků (kárná žaloba, a pod..)

4 3
možnosti
VH

Zajímalo by mě, zda jsou záporní klikači přesvědčeni o opaku, nebo klikají jen z dlouhé chvíle.

1 1
možnosti
  • Počet článků 859
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 652x
Vzdělání: Vyšší průmyslová škola strojnická - Vsetín (1955). KU  -  Fakulta technické a jaderné fyziky (1961).
Programátor vědecko-technických výpočtů v penzi.

Soud je služba za úplatu. V každém sporu mohou být pouze dva účastníci: žalobce a žalovaný. To je podmínka "vyloučení třetího". Soudce nesmí přizvat do sporu třetí subjekt. Každý soud(ce) rozhoduje o tom, zda má žalobce pravdu. V každém demokratickém systému může soudce konkrétní spor rozhodnout pouze jedenkrát.

Ústavní soud nemá právo vracet řešení sporu jinému soudci, protože odvolání proti rozhodnutí soudu již proběhlo. Pravda, spravedlnost a svědomí soudce jsou kritéria pro  rozhodování. Jestliže jedna strana sporu podá odvolání, pak spor musí rozhodovat jiný soudce. 

Priority, podle kterých musí soudce rozhodovat:

1. Zákony přírodních věd, zákony technických věd, nejnovější poznatky věd lékařských a technických,

2. Ústava, Listina základních občanských práv a svobod,

3. nařízení a doporučení nadnárodních orgánů, kterých je republika členem (NATO, EU),

4. zákony a zákonná nařízení uvedené ve Sbírce zákonů,

5. nařízení institucí a osob, které jsou zmocněné nařízení vydávat.

Výrok každého soudce musí obsahovat část, která určuje, kdo hradí soudní náklady. Tím je definováný příčinný vztah mezi žalobcem a žalovaným.