Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Barcelona/corrida

Poprvé na corridě.

Plaza de toros, BarcelonaRoman

Nedávno jsme měl narozeniny, Od rodiny jsem dostal krásný dárek. Letenku do Barcelony se zaplaceným ubytováním na 5 dnů a vstupenkou na fotbal FC Barcelona vs. FC Sevilla. A ještě jsem si mohl vzít kamaráda Romana. Všechno nakonec klaplo tak dobře, že to musím zaznamenat (už proto, že při mém věku to rychle zapomenu).

K Romanovi poznamenám, že je divnej. Baví ho všechno. Tak přišel s nápadem, že půjdeme na corridu. Koupili jsme si lístky na slunce (jeden 60 Eur), protože do stínu byly za dvojnásobek. Seděli jsme v první řadě. Bylo 19.4.2009, krásná aréna, krásný začátek. 24 stupňů Celsia, sluníčko, nebe bez mráčku. Výprava, kostýmy, kapela, spousta hezkejch holek v hledišti. Defilé koní a torerů. Deset tisíc lidí. Obrovské očekávání. Pak vpustili černého býka. Nádherné zvíře, naleštěné do hedvábného lesku. 

Pomocí rudých pláten (muleta) ho muži z cuadrilly (pomocníci matadora) honili po ploše a šikovně se skrývali za stěny z tlustých fošen, kam se sotva vecpali. Býk se na ně nemohl dostat, protože s rohama byl daleko širší. Když už byl unavený, přijeli pikadoři na vyzdobených koních, dobře obrněných. Vůbec před nima neutíkal, stál tiše jako beránek, a zvědavě se na ně díval. Nemohl jsem se ubránit dojmu, že si hraje. Poprvé ho zranili. Píchli ho dlouhými kopími dvakrát za hlavu do hřbetu a odjeli. Býk stál kupodivu jako opařený a ohlížel se po svém hřbetu. Nastalo nové honění. Zakrvácený býk chvílemi odpočíval, po několika pokusech se znovu nechal vyprovokovat k pronásledování. Když už nemohl, další borec, krásně oblečený, do něj zapíchal  ozdobené háky (banderillas). Potlesk. Zdá se mi, že až v tuto chvíli začalo zvířeti docházet, že jde o život. Ještě chvíli jej honili po ploše, až sotva stál na nohou. Pak přišel největší hrdina: Polomrtvé zvíře nechal elegantně obíhat kolem sebe a když se, úplně vyčerpané, zastavilo , upřel na něj svůj pohled. Vůbec se nechránil, zvíře stálo a jen zhluboka oddychovalo. Byli od sebe tak dva metry. Oslabený býk se nakonec přece jen nechal přesvědčit ke svému poslednímu tanci. Slabě útočil na červený hadr, hrdinný torero se mu elegantním způsobem vyhýbal a lidé tleskali. Z pódia začala hrát smuteční hudba a býk se zastavil. Mlel z posledního a odevzdaně zíral na člověka. Ten se po pár okamžicích umně obtočil kolem něj a obřadně ho zabil. Mezi lopatky mu s elegantní jistotou zapíchl meč až po zdobený jílec.  Zvíře se snad půl minuty potácelo, doklopýtalo k hrazení, upadlo na zem, naposled se vyprázdnilo a po několika záškubech z něj definitivněně vyprchal život. Matador se mezitím stačil uklonit do všech stran, vyvoleným dámám posílal vzdušné polibky a užíval si ovací. Na umírající zvíře ani nepohlédl. Hudba hrála, lidé mávali bílými vyšívanými kapesníky (možno zakoupit ve stánku za 5 Eur) a vzrušeně tleskali. Pomocníci vyjmuli banderillas (budou dobré k dalšímu použití), přijeli dva chlápci na koních a mršinu na lanech odtáhli. 

Po druhém zabitém býkovi, který před smrtí vydávil snad deset litrů krve, jsme arénu opustili. Na řadě byli další čtyři. Při odchodu hlavní branou nám hlídající španělský policista beze slova poklepal  po plecích a pokrčil rameny. V tu chvíli jsme si stoprocentně porozumněli. Před arénou se mezitím shromáždili odpůrci. S transparenty, někteří pomalovaní jakoby krví. S radostí jsme se k nim přidali. Kladli nám na srdce, abychom o tom doma vyprávěli. Pak jsme šli na tapas a víno a rozebírali to dokolečka, přestože jsme o tom mluvit nechtěli. Trochu jsme se přitom opili. 

Jedna z aktivistek nazvala býčí zápasy ostudou její země. Souhlasím. Není to žádný férový boj. Zdravé zvíře nejdříve téměř umučí k smrti, je jich na to asi šest. Řekl bych, že býk zpočátku chápe celé toto představení jako hru, patrně pod vlivem tréninku s muletami  (to neumím dokázat). Po zabití prvního jsem se přistihl, že druhému fandím, aby ty lidi nabral do ledvin. Jenže pak by ho zastřelili. Nemá vůbec žádnou šanci. Žádný palec nahoru, jde na jistou smrt. Myslím, že k oživení této zábavy by přispělo, kdyby torerovi před vrcholem představení zapíchali do zad stejný počet háků, dvakrát ho píchli do krku a po ztrátě krve donutili několikrát oběhnout arénu. Pak by se mohl pokusit býka uškrtit. To by byla zábavička.

Tak jsem si - jako masožrout - trochu s výčitkami, vzpomněl na jatka. Určitě taky nejsou veselým místem. Ale aspoň se tam netleská a nejí popcorn (sáček za 3 Eur). Už nikdy na býčí zápasy nepůjdu, Roman taky ne, přestože ho všechno baví. 

Byly před námi další tři další dny, které přinesly skvostné zážitky. Jestli Vás to bavilo, přečtěte si pokračování. To už bude veselé. Řeknu Vám, jak jsme viděli ATP turnaj a živého Nadala, přestože už nebyly lístky, jak jsme pomohli Berdychovi a Štěpánkovi zvítězit, jak jsme navštívili kraj produkující 70% světového sektu a jak skvostný byl fotbal na Camp Nou.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karel Beneš | úterý 5.5.2009 16:00 | karma článku: 17,02 | přečteno: 1255x
  • Další články autora

Karel Beneš

To si fakt myslí, že jsme blbci?

Jan Fischer uhradil své dluhy. Říká, že je rád, že se vrací do politiky s čistým štítem.

11.7.2013 v 1:53 | Karma: 36,18 | Přečteno: 2147x | Diskuse| Politika

Karel Beneš

Postoupili jsme na mistrovství Evropy.

Můžeme se radovat a poblahopřát hráčům i trenérovi. Michal Bílek přesto není správným mužem na svém místě.

3.12.2011 v 22:49 | Karma: 8,87 | Přečteno: 391x | Diskuse| Ostatní

Karel Beneš

Novinářský zdroj může Právu poděkovat.

Dne 14. 11. 2011 uvedlo Právo článek o tom, že překupníci s drogami ve vězeních vydělávají až 30 tisíc měsíčně.

16.11.2011 v 9:11 | Karma: 19,82 | Přečteno: 767x | Diskuse| Ostatní

Karel Beneš

Co naděláme?

Ministři Top 09 nechodí do vlády. Mají k tomu pádný důvod. Na ministerstvu školství pracuje Bátora, ten je nácek a urazil Schwarzenberga. Skutečně důvod z oceli.

29.8.2011 v 10:55 | Karma: 21,03 | Přečteno: 653x | Diskuse| Politika

Karel Beneš

Přežil jsem.

Tisíckrát omleté heslo říká, že život se může zásadně změnit v jedné vteřině. Mně se to naštěstí nestalo, byl jsem k tomu ale proklatě blízko.

29.4.2011 v 16:52 | Karma: 11,85 | Přečteno: 1171x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Kde je mírový plán pro Ukrajinu? zlobil se Fico na EU v den výročí konce války

8. května 2024  13:08

Slovenský premiér Robert Fico v den výročí konce druhé světové války opět kritizoval EU, že...

KOMENTÁŘ: Je libo Kalifát, nebo Výmar? K čemu se přiklonit v eurovolbách

8. května 2024

Premium O tom, jak je infantilní česká kampaň k eurovolbám ještě procházkou růžovou zahradou oproti...

Další útok na politika v Německu. Někdejší primátorku napadli v knihovně

8. května 2024  12:47

Někdejší primátorku Berlína Franzisku Giffeyovou ve středu napadl útočník, těžkým předmětem ji...

VIDEO: Jiskry a dým. Boeing s poruchou podvozku dosedl v Istanbulu na „čumák“

8. května 2024  12:41

Nákladní letadlo Boeing společnosti FedEx Airlines ve středu přistálo na istanbulském letišti bez...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1580x
Občas mám chuť napsat, co se mi honí v hlavě.

Seznam rubrik