Stát svými zákony podporuje korupci

Současná nechtěná a veřejností odmítaná vláda v programovém prohlášení vyhlásila boj proti korupci. A přitom jí nevadí, že přímo v zákonech této ohromné korupci napomáhá. I proto jí lidé označují za „sranda“ vládu.

Největší objem stavebních prací v republice tvoří státní, městské a obecní zakázky. Zvláště v současné době, kdy kvůli finanční recesi, soukromí investoři do staveb přestávají investovat peníze, které čím dál více v peněženkách chybějí.

Podívejme se jak vypadají výběrová řízení na státní, ale v daleko větší míře na městské a obecní úrovni. Tam totiž utíká ze státní kasy daleko více peněz nežli u státních zakázek. Město například chce nechat revitalizovat náměstí. Rozpočtář stanoví přibližnou cenu na 40 milionů korun a vypíše se veřejná soutěž. V ní zvítězí firma, která nabídne cenu 29 milionů. Hned za ní se umístí firma s nabídkou 39 milionů korun, a pak následuje velká, silná a renomovaná firma, která nabízí, že práci provede už za 52 milionů korun.

A následuje zcela běžný scénář, vítězná firma nepopíše smlouvu a město, podle zákona, osloví firmu druhou. Ale ani ta smlouvu na provedení prací nepodepíše. Město má teď dvě možnosti, buď vypíše novou veřejnou soutěž, čímž by se práce přinejmenším o rok prodloužila, nebo přistoupí ke třetí zákonné možnosti a osloví v pořadí třetí firmu, byť se její nabídka pohybuje v řádech desítek milionů nad vypočítanou cenu. A tato firma samozřejmě smlouvu podepíše.

Je to velice jednoduché, první dvě firmy, povětšinou malé, se s tou velikou firmou domluví, nastaví nízké ceny, vyhrají, ale smlouvu nepodepíší a od té velké firmy za to obdrží nějaké to všimné. Sice za nepodepsání smlouvy s městem zaplatí pokutu ve formě nevrácení povinných kaucí při přihlášení se do soutěže, ale odměna od té velké firmy jim jejich vzniklou ztrátu bohatě vynahradí a ještě jim dost peněz zbude. Bez jakékoliv práce!

Jde o korupci jak vyšitou, ale postižitelná není, je totiž přesně ve znění zákona, protože nikdo těm dvěma firmičkám nedokáže, že nejednaly v dobré víře. A to vše umožňuje špatně nastavený zákon o veřejných zakázkách, čili stát zákonným způsobem umožňuje korupci a vykrádání státních peněz.

A to ještě není zdaleka všechno, vítězná, a mohutně předražená firma, náhle objeví, že jsou při plnění zakázky nutné další a další vícepráce a konečná cena se nakonec vyšplhá namísto plánovaných 40 milionů na 60 milionů korun. A město, tím pádem stát, tím pádem my, daňoví poplatníci, platíme jak mourovatí. Takže se opět budou muset zvednout nepřímé daně, takže se opět bude muset zdražit od písmene „F“, jak kdysi vravel Vasil Bil´ak: „Tak to zdražme od f, tedy fšetko.“  A to jen proto, aby stát vůbec měl na své, zákonem umožněné, tunely.

A pro ilustraci na závěr, jeden konkrétní příklad: V jednom městě třetího typu, tedy jakéhosi malého okresu, se při výstavbě kanalizace zřítila soukromému majiteli tarasová zídka o délce 52 metrů a výšce jednoho metru. Firma, která práci prováděla, poskytla městu projekt na její opětovné postavení. Měla být z betonových tvárnic a cena byla stanovena na 480 tisíc + DPH.

Tehdy jsem v novinách tak řval, že firma, bez jediné pozměňující čárky na projektu, předala městu novou cenu, a to 350 tisíc + DPH. A město tuto cenu akceptovalo a zaplatilo.

Kontaktoval jsem majitele soukromé stavební firmy a zaplatil mu posouzení ceny v návaznosti na rozsah této stavby. A výsledek? 80 tisíc korun i s DPH, dopravou a konečnou úpravou. A co se stalo? Audit cenu pro město uznal jako oprávněnou. Takže se nestalo nic.

Můžeme se proto ještě divit, že i přes nemístné, nemravné a likvidační utahování opasků lidem touto vládou, se státní dluh stále navyšuje?

Odpovídám si sám. Nemůžeme! Jediné co můžeme dělat pro to, abychom ty, kteří nás bezuzdně okrádají, vymetli z jejich úřadů, jak na městech a obcích, tak z parlamentu, naprosto zbytečného senátu a především z vlády je, vyjít do ulic měst a obcí a tak dlouho křičet, až tito zločinci ze svých míst vypadnou.

Neuděláme-li to, budeme státem žebráků!

P.S. Jako zastupitel sedmnáctitisícového města hlasuji zásadně proti všem usnesením, která okrádají občany města. Bohužel koalice ODS a TOP 09 nás, slušné, pokaždé přehlasovala. Zatím.

Autor: Vladimír Kapal | neděle 30.10.2011 12:34 | karma článku: 29,63 | přečteno: 1246x
  • Další články autora

Vladimír Kapal

Jsme stále více zotročováni

25.8.2015 v 17:48 | Karma: 30,12

Vladimír Kapal

TTIP, cesta do pekla

12.7.2015 v 14:57 | Karma: 35,11

Vladimír Kapal

Jan Hus

8.7.2015 v 17:58 | Karma: 24,98