Skutečná tvář českého zdravotnictví

České zdravotnictví je v hluboké krizi. Stále většímu počtu lékařů nezáleží na pacientovi, ale jen a pouze na svém vlastním zisku. A není se co divit, když ministr zdravotnictví nechce zaplatit za jeden den pobytu v nemocnici ani korunu.

Pokud by se podobně zachoval „normální“ pacient a nikoliv papaláš a lze říci, že nadčlověk, nemocnice by se s ním nijak nepárala, napočítala by mu poplatek a při nezaplacení by pohledávku postoupila vymahačské firmě a není vyloučen ani exekutor. U ministra tomu bylo jinak. Úřady se mezi sebou dohadovaly, že nemusí zaplatit, pak, že musí, a to se jednalo jenom o šedesát korun. Nejsmutnější na tom je, že se jednalo o ministra zdravotnictví. Vzpomeňme jen na film, mimochodem, nádherný film Noc na Karlštejně, kde Karel IV prohlásil: „Kdo by měl více dbát na dodržování zákona, nežli zákonodárce sám? Jak je vidět, ministr Heger tenhle film asi nezná.

 A návdavkem jeden skutečný příklad reálného lékaře a reálné pacientky. Lékař, očař z Hostivic, ošetřoval jednu pacientku, která špatně viděla na dálku. Zejména na pravé oko, na kterém v minulosti měla herpes, pásový opar přímo v oku. Po vyléčení se jí zrak zhoršoval a na pravé oko na dálku již viděla velmi špatně. Lékař oko proměřil, začal psát zprávu pro optika, když vtom přišla sestra a začala s ním cosi projednávat. Lékař pokračoval v psaní zprávy.

A výsledek? Až u optika pacientka zjistila, že lékař jí na špatné, pravé oko, napsal minimum dioptrií, zato na levé oko, na které pacientka vidí normálně, napsal dioptrií mnohem více. Prý je to běžné, že si lékaři pletou oči, říkal optik a po dohodě s pacientkou dioptrická skla prohodil.

Po týdnu si pacientka pro brýle zajela, zaplatila čtyři tisíce a zjistila, že na brýle nevidí, dioptrie byly špatně změřené a napsané. Lékař má dovolenou, takže pacientka musí čekat až se z ní vrátí, bude si muset opět vyčekat frontu a nechat se změřit znovu. Doufá jen, že tentokrát bude změřena opravdu důkladně, aby na brýle viděla.

Za brýle zaplatila čtyři tisíce korun a jsou jí na nic, a to nepočítá čas, projeté kilometry naprosto zbytečně, nervy, ale hlavně bude muset brýle platit znovu. Obroučky už naštěstí ne, optik jí potvrdil, že jenom vymění skla, ale ty stojí dva tisíce a velice pochybuji, že by jí je lékař zaplatil ze svého.

A tak pacientka zaplatí navíc dost peněz, projede další kilometry, bude muset trávit hodiny v čekárně, a to vše jenom proto, že lékař odvedl svou práci špatně, prostě ji odflákl. Vždyť se jedná jenom o brýle, tak co by pacientka chtěla, že?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vladimír Kapal | čtvrtek 28.7.2011 17:09 | karma článku: 22,05 | přečteno: 1364x
  • Další články autora

Vladimír Kapal

Jsme stále více zotročováni

25.8.2015 v 17:48 | Karma: 30,12

Vladimír Kapal

TTIP, cesta do pekla

12.7.2015 v 14:57 | Karma: 35,11

Vladimír Kapal

Jan Hus

8.7.2015 v 17:58 | Karma: 24,98