Prý máme nejlevnější léky. Pro Čechy rozhodně ne!

Bývá to tak vždycky. Nejprve se v tisku objeví články, že máme ve srovnání s Evropou nejlevnější to, či ono a za chvíli se to zdraží na úroveň evropských cen. Příjmy nám však zůstávají zhruba třetinové.

Téměř každý člověk staršího věku má vysoký tlak a musí brát léky. Nyní se objevila zpráva, že se lék na vysoký tlak Micardis z našich lékáren vytratil. Prý farmaceutické firmy raději léky prodávají na západ od nás, aby měly vyšší zisky. Tak to psala média. Jak je známa nechvalně používaná praktika naší vlády, bude tuto situaci řešit obvyklou cestou – léky zdraží na úroveň cen, za jaké se prodávají ve vyspělé Evropě, aby zbyly pro náš trh.

A výsledek? Mnoho lidí, převážně důchodců žijících osaměle, na léky už peníze mít nebude. Tito lidé budou totiž muset řešit závažný problém. Buď si koupit léky, nebo jídlo. Na oboje jim totiž peníze nezbudou zvláště poté, co se u potravin zvedne DPH. Ale nejen u nich, ceny se zvednou u všeho. A jak nám už oznámil ministr Drábek, vehementně podporovaný Kalouskem, na valorizaci důchodů budou moci lidé zapomenout.

Naši vládní činitelé svá opatření, vykrádající lidem už beztak hubené peněženky, dělají poťouchle. Vždy si vezmou jenom jednu věc, kterou hodlají zdražit a o těch ostatních takticky nemluví. Jenomže lidé musejí platit všechno. Ať se jedná o vodu, z níž zisky plynou do Francie, o plyn, tam zase peníze českých lidí plynou do Německa, o elektřinu, na které se nenasytně kapsuje ČEZ nebo na potraviny, na kterých vydělává více států, z nichž pocházejí obchodní řetězce.  Nemluvě již o bankách, které si účtují poplatky, za které by jim jinde ve světě sebrali licenci. A ty, hloupý český človíčku, plať a mlč!

Když se rodina dostane do finančních potíží, omezí výdaje na to nejnutnější. Nebude si kupovat lovecké pušky, nová auta nebo jezdit na dovolené. U našich politiků to však neplatí. Stát, vlivem stále se prohlubující celosvětové finanční krize, ale i rozhazovačností svých nejvyšších představitelů, vyhazuje desítky miliard ročně. A zbytečně! Chce potom peníze získat od lidí, tudíž tou nejjednodušší cestou.

Jenomže lidé už teď peníze nazbyt nemají. Řeči o tom, že před supermarkety jsou davy lidí s přeplněnými vozíky, jsou pouhou demagogií politiků, že pane Kalousku? Ptal se někdy někdo z politiků, jak často lidé jezdí do marketů nakupovat? Denně, obden? Ani náhodou.

Ptal jsem se několika desítek známých, jak často jezdí nakupovat, protože do obchodů se musí jezdit autem. A výsledek? Naprostá většina z nich mi sdělila, že jezdí nakupovat jednou za týden, aby ušetřili za benzín. Je potom nasnadě, že se dělá nákup velký, ona čtyřčlenná rodina toho za týden sní dost.   

Tak teď nejsou v lékárnách léky na vysoký tlak. Až se zdraží, a jsem přesvědčen, že se všechny léky zdraží, bude jich dost. Lidé, převážně starší, na ně mít už nebudou. Jídlo je přednější.

Nečeká nás v příštím roce nic hezkého. Evropská unie se rozdělila už na tři díly. A Česká republika bude zase na chvostu. Bude muset držet ústa, krok a cvakat, mluví se o devadesáti miliardách ročně povinných příspěvků na udržení stability. A odkud se ty peníze vezmou? Z koho jiného nežli z nás, obyčejných lidí.

Co bychom také chtěli, jsme fakticky kolonie, nepatří nám pomalu ani naše vlastní zem. A z kolonií se přece vždycky jenom rvaly peníze. Bojím se, že právě tohle nás čeká.

Autor: Vladimír Kapal | neděle 11.12.2011 11:05 | karma článku: 32,24 | přečteno: 1894x
  • Další články autora

Vladimír Kapal

Jsme stále více zotročováni

25.8.2015 v 17:48 | Karma: 30,12

Vladimír Kapal

TTIP, cesta do pekla

12.7.2015 v 14:57 | Karma: 35,11

Vladimír Kapal

Jan Hus

8.7.2015 v 17:58 | Karma: 24,98