Landa blázen? Nikoliv, geniální reklama!

Mediální masáž lidstva dosáhla nejvyšší úrovně v historii. Reklama, a to jak ve sféře prodeje, tak i v ovlivňování politických názorů lidí, dosáhla vrcholu, ať už se nám to líbí či nikoliv. Vystoupení Daniela Landy při udělování Českých slavíků toho byla názornou ukázkou.

Landa hovořil a choval se jako duševně nemocný člověk, ale bylo to jenom divadélko, které mělo vzbudit ohromný mediální ohlas. A podařilo se mu to. Od onoho památného Landova vystoupení v televizi neminul jeden jediný den, aby se o něm nehovořilo, nepsalo, nevznikala řada článků, blogů a vůbec, jeho vystoupení způsobilo doslova mediální smršť.

Je Landovo vystoupení jenom zvracením blázna? Jsem přesvědčen, že ne, že to bylo skvěle promyšlené a geniálně provedené expozé umělce, který potřeboval a chtěl zaujmout co největší počet lidí. Podařilo se. O nikom jiném se nyní nehovoří tolik, jako právě o něm.

Kdysi majitel cirkusu Barnum, bylo to již v předminulém století, potřeboval nalákat co nejvíce lidí na představení, aby vydělal. A vymyslel reklamu. Už tehdy prý prohlásil, že vůbec nezáleží na tom, jak ohlupovat lidi, aby vydělal, vůbec mu prý nevadilo, že na něho lidé nadávali, hlavně, aby se o něm mluvilo a psalo a lidé ze zvědavosti na jeho představení přišli v počtu nevídaném. A reklama byla na světě.

Kdyby Landa o svém plánovaném koncertu pro sto tisíc lidí hovořil jako o nejlepší, nejvelkolepější a nevídané show, většina diváků by za půl minuty o této reklamě ani nevěděla. Ale  stačilo přijít s kohoutem, mluvit o šílených „kejklích“, o duševním koučinku sportovců, vypadat přitom téměř nepříčetně, používat vulgarismy a mluví o něm všichni.

Jsem přesvědčen, že vystoupení Daniela Landy bylo předem velmi pečlivě promyšlené, pracovali na něm pravděpodobně nejlepší PR odborníci a dílo se podařilo. Stejně tak jsem přesvědčen, že podobným vystoupením Landy – Žita není konec, přijdou i další a možná ještě kontroverznější, a pak se oznámí, že bude, s největší pravděpodobností naposledy, koncertovat třeba na Strahově. A bude tam plno, možná víc nežli jím proklamovaných sto tisíc lidí. A Landa vydělá.

V dnešní době jde všem především o peníze. Jedněm proto, že prostě nemají pomalu ani na živobytí, druhým proto, že jim nestačí miliony, ale chtějí víc. A Danu Landovi se podařilo to, co u nás ještě nikomu před ním. Hovoří o něm celý národ. A vydělá!

Dane Lando, bylo to skvělá reklama!    

Autor: Vladimír Kapal | čtvrtek 29.11.2012 12:12 | karma článku: 18,69 | přečteno: 1731x
  • Další články autora

Vladimír Kapal

Jsme stále více zotročováni

25.8.2015 v 17:48 | Karma: 30,12

Vladimír Kapal

TTIP, cesta do pekla

12.7.2015 v 14:57 | Karma: 35,11

Vladimír Kapal

Jan Hus

8.7.2015 v 17:58 | Karma: 24,98