Nestyďme se za Česko

Už jsem zde jednou na blogu psal článek o tom, že být Čechem není IN. Tento článek na to navazuje. Myslím, že by jsme se neměli stydět za svoji zemi. Naopak. Je spousta věcí, kterým jsme ukázali světu, že nejsme jen malá bezvýznamná země uprostřed Evropy.

Historie českého národa je velice dlouhá a obsáhlá. Historie posledních 20 let trochu zastiňuje období, kdy tato země byla okrasou střední Evropy za první republiky. Díky nedávné historii a současnému stavu tohoto státu spousta lidí klade k této zemi odpor. Nejsem s tím spokojen. Myslím si, že spousta Čechů neví na co všechno mohou být pyšní a že se za Česko nemusí stydět. Nebudu se tady bavit o politice, protože mé názory jsou označovány za špatné a že kluk jako já nemám ponětí, co to politika vůbec je. 

Za dob 1.republiky jsme světu dokázali, že se dokážeme dostat až do žebříčku TOP 10 nejvyspělejších zemí světa. Díky tomuto úspěchu se zde rozvíjela věda, školství a vyrůstala zde u nás nová inteligence, která byla špičkou. Dokázali to především svými vynálezy, úspěchy a není jich zrovna málo. 

Mezi světové proslulé a málo známé jsou například tyto.

Tak například pistole zvaná CZ 75 známá jako "devítka". Zbraň, kterou zná celý svět. Je v každém americkém akčním filmu. Není kout světa, kde by tato pistole nebyla. Tuto zbraň zkonstruoval František Koucký v roce 1975 ve Zbrojovce Uherský Brod. Touto pistolí je vyzbrojeno množství ozbrojených složek. Díky nedostatečné patentové ochraně je tato pistole hodně kopírovaná a tak málokdo ví, že "devítka" je český vynález.

Dále češké hlavy vynalezly silonky. Silonky začínají psát historii od roku 1940 kdy ve Zlíně, kde vynálezce Otto Wichterle vypracoval výrobní postup k přípravě kaprolaktamu. Od roku 1950 se silonky začaly průmslově vyrábět v Plané nad Lužnicí. Silonky dodnes konkurují americkým nylonkám. Ovšem v Evropě nemají konkurenci. Otto Wichterle mimo jiné vynalezl kontaktní čočky.

Když nakouknem do odvětví výbušnin tak také najdeme jeden český vynález, který je známý široko daleko. Jde o trhavinu s názvem Semtex, která byla vyrobena poprvé v 50.letech v Synthesii v Pardubicích vynálezcem Stanislavem Breberou. Semtex si vydobyl velké jméno. Stal se synonymem každé plastické trhaviny. Nyní se originální semtex vyrábí již jen v malém množství (asi 10 tun ročně v Brně).

A těchto českých vynálezů a objevů je celá hromada. Nemusím jmenovat. Tímto článkem bych rád ukázal všem, že jsme sice malá země uprostřed Evropy, ale i přes to, že jsme malí, tak jsme toho dokázali až příliš.   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kamil Kolář | čtvrtek 2.5.2013 22:10 | karma článku: 16,91 | přečteno: 1943x
  • Další články autora

Kamil Kolář

My lidé máme neomezenou moc

26.11.2013 v 21:30 | Karma: 10,98

Kamil Kolář

Doznívá prezidentský souboj

31.7.2013 v 11:20 | Karma: 8,83

Kamil Kolář

IndieRock není indický rock

28.7.2013 v 19:30 | Karma: 8,93