Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miloš Zeman si užívá

Ano, prezident republiky si užívá svého druhého a posledního volebního období. Stejně tak jako Václav Klaus je i Miloš Zeman homo politicus. Oba mají rádi politiku, kontroverze, místo na výsluní a SILNÉ soupeře. 

 

Pokud silného soupeře nemá, zadupe jej do země a užívá si svého vítezství na dobytém území. Myslím, že ve vzdálenější i novodobé historii nalezneme paralely, jak se chovají dobyvatelé ke slabým, pokořeným a ustupujícím. Panovačně. A rozhodně si ti, kteří ustupují ve jménu kompromisu a vyšších cílů, respekt dobyvatele nezískají. 

Druhým krédem, které vidím u současného prezidenta, je rozděl a panuj. Pokud Miloš Zeman nebyl schopen pokořit Václava Klause, uznával jej a dohodli se na rozdělení území a moci - opoziční smlouvě. Jak může prezident v ne úplně dobré zdravotní kondici, se spoustou oponentů a pravomocemi omezenými ústavou, dominovat politické scéně? Jednoduše. 

Máme zde tzv. demokratický blok, jinými slovy řečeno opozici. Ůplně přesně bych to nazval místo opozice, strany nepodporující vládu.

Vládní strany a strany přímo nebo nepřímo podporující vládu známe. ANO, ČSSD, KSČM a SPD.

Piráti a ODS si jdou po krku a další "nepodporující" strany mají marginální vliv na politické dění. Zde má Miloš Zeman problém vyřešen bez vlastního úsilí. A na druhé straně? 

ANO - téměř jednohlasně zastoupeno A. Babišem chce vládnout. A protože i Andrej Babiš se zorientoval v politice, chápe, že Miloš Zeman je homo politicus a proto se snaží nerozházet si to s hlavou státu, protože by mohl nastat problém. Třeba ve formě ne úplně ústavní úřednické vlády, kterou jsme již zažili. 

KSČM - získalo s minimálním volebním výsledkem maximální vliv a nemají důvod na této konstelaci cokoli měnit.

SPD - si užívá svého povolebního úspěchu. ANO si to s Okamurou nechce rozházet, co kdyby a SPD se může tvářit jako "konstruktivní" opozice. 

A dostávám se k největšímu paradoxu. ČSSD, kterou Miloš Zeman historicky vedl, chce řídit i z pozice mimo ČSSD. Užívá si svoje vítězné tažení na dobytém sociálně-demokratickém území a pro jistotu dělí ČSSD, aby se mu lépe panovalo. Jan Hamáček je pro mě slušný a dříve jsem si myslel i politicky zkušený předseda. Po zaslouženém volebním debaklu jsem chápal jejich vstup do vlády, kde mohli z pozice malého koaličního partnera okopávat kotníky ANO, chtít sociální výdobytky a la Maláčová a sbírat politické body u sociálně slabších skupin a zaměstnanců. Stačilo si vyhrnout rukávy - jelikož měli zkušenost jak Andrej Babiš dokáže být tvrdým vládním soupeřem. Mohli se vykašlat na kauzy Čapí hnízdo a dotace a "ždímat" státní rozpočet a rozdávat, ač osobně jsem spíše konzervativní a nemám rád dluhy v době konjunktury.

Výsledek je tristní. Nominant Poche na ministra nebyl můj šálek kávy, ale zde měl Hamáček jedinečnou možnost ukázat silnou ruku předsedy. Žádné ústupky AB ani Zemanovi a situace by dnes byla jiná. Situace došla tam kde je, jen zásluhou slabé ČSSD. A protože opoziční strany se nedokáží sjednotit a Babiš má silnou motivaci udržet vládu, tak má Miloš Zeman jedinečnou možnost překračovat meze. 

Lépe pozdě nežli později.

Moc rád bych viděl silné politické gesto Jana Hamáčka. Vyhrnout si rukávy a ukázat ČSSD je tady jako hrdá a sebevědomá strana. Není třeba diskutovat s prezidentem, když je výsledek předem znám. Stačí říct Andreji, termín máš 3 dny a potom odcházíme. Možná to ČSSD ve volbách nepřežije a možná ano. Pokud bude strana pracujících, která jistě patří na českou politickou scénu ustupovat, tak to nepřežije 100% a upadne v zapomnění. A předseda Hamáček? Skončí s cejchem - Ten, který se nedokázal postavit politické konkurenci ani když neměl co ztratit. Opravdu je pozice vicepremiéra a ministra tak důležitá pro ego nebo má ČSSD tak vysoké hypotéky??

Autor: Pavel Kamas | sobota 6.7.2019 11:13 | karma článku: 21,09 | přečteno: 720x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Jsou Piráti lepší než ANO? Nikoli, všude jsou jen lidé

Komunální volby proběhly, pro někoho je výsledek milý a pro jiného nepříjemný. Sestavují se koalice a nejen politologové se předhánějí v komentářích, která strana je lepší nebo vítězná. Je to úsvit Pirátů a soumrak ANO?

11.10.2018 v 17:33 | Karma: 16,13 | Přečteno: 539x | Diskuse| Politika

Pavel Kamas

50 sirotků ?

Myslel jsem, že lze nechat si svůj pohled pro sebe. Ale vzhledem k tomu, jak jsou sdělovací prostředky i blogy plné tohoto tématu, neubránil jsem se tomu, napsat několik vět. Kdo má tedy pravdu? "Vítači" nebo "odmítači"?

19.9.2018 v 21:55 | Karma: 42,70 | Přečteno: 4726x | Diskuse| Společnost

Pavel Kamas

Ovládne Česko nové Karma náboženství?

Nepamatuji si úplné počátky na blogu iDnes, ale i během mé krátké historie zde, vidím posun jistým směrem. Témata se začínají podobat sobě navzájem, což je s rostoucím počtem blogerů logické. Ale kdo nemá Karmu, jako by nebyl ...

8.9.2018 v 9:18 | Karma: 11,05 | Přečteno: 355x | Diskuse| Hyde park

Pavel Kamas

Dotace aneb hloupý kdo dává

a hloupější kdo nebere. Tak zní známé přísloví. Slovo dotace se tak zabydlelo v našich životech, že už ani nevnímáme, jak často se na nás třeba z televize každý den line. A mám obavu, že to jen tak neskončí.

28.8.2018 v 17:09 | Karma: 18,46 | Přečteno: 600x | Diskuse| Ekonomika

Pavel Kamas

Jirka Paroubků má odvahu

Opakovaně jsem si myslel, že mě expremiér, průměrný bloger, exšéf neúspěšné strany LEV 21 a neúspěšný manžel překladatelky Petry nechá v klidu. Ale když já jsem z Ostravy a Jiří zde kandiduje do Senátu. A když chce tak uspět ...

6.8.2018 v 16:26 | Karma: 37,58 | Přečteno: 2994x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1764x
Začal jsem s nemovitostmi, financemi a přes to se dostal osobnímu rozvoji. Jsem lektor, protože mě to baví. Sám jsem si prošel údolím prokrastinace. 

web: kamaspavel.cz

Díky za podporu :-)

Seznam rubrik