ČSSD se rozkročila a sama sebe kopla do rozkroku

Chtěli být jako tři mušketýři, ale dopadli jako bratři v triku. Sobotka, Zaorálek a Chovanec. Jak má volič vědět co ČSSD představuje za hodnoty, když každý tahá jinam? Voliči, nabídneme ti cokoli chceš.

V posledních dnech se opět objevuje v médiích Miroslav Sládek, případně nové strany typu ODA nebo Realisté. Mám rád tento folklór voleb, jelikož si myslím, že do demokracie patří. Je to koření většinových stran. Méně už mám rád folklór stran typu SPD, které mají jedno dvě hesla a přesto se dovedou na protestní vlně pohybovat nad 5% ve volbách - dříve tuto část reprezentoval např. M. Sládek. Potud je to také demokracie. Hnutí ANO má svojeho lídra, který dokáže jako miliardář přesvědčit zaměstnance z opačného konce o tom, jak rozumí strastem zaměstnanců s podprůměrnými příjmy. Bylo zvoleno demokraticky, jako ostatní strany v minulých volbách a je to v pořádku. Začínám mít ale 10 dní před volbami jinou obavu. Tradiční nebo lépe řečeno strany zastupující zájmy různých částí společnosti se nechaly vtáhnout do boje "do sněmovny za každou cenu". A zde už mé obavy narůstají.

Nejsem voličem ČSSD a rozhazovačný styl jejich vlády - kupování si voličů - mi vadí. Pokud by ale volby dopadly podle průzkumů, obávám se, že by situace nebyla již tak pozitivní. Vezmu jednoduchou matematiku. Do sněmovny se mohou dostat tyto strany. ANO, KSČM, ČSSD, ODS, SPD, KDU a Piráti. TOP 09? Tedy sedm až osm stran. Velmi těžké sestavit vládu, když si představíme, že většina z nich bude mít mezi 5 - 10% a např. vláda 5 stran by vydržela možná o týden déle než jejich programové prohlášení. Miroslav Kalousek možná "Neuhne" a ani nebude muset, jelikož bude stát vedle poslanecké sněmovny nebo možná nakupovat máslo v kvelbu vedle. Piráti se nechtějí stát další stranou, která po vstupu do sněmovny a vlády vydrží jedno období. ODS má předsedu a nikoli lídra a je nadšená, že neskončí s Kalouskem mimo parlament, tak je ráda za vše nad 5%. Podobně je na tom KDU s jejich mimoparlamentní zkušeností. Zůstává nám tedy vedoucí ANO, které do vlády chce. A když nebude na výběr, KSČM a SPD mohou být vděčné křoví. Ať ve vládě nebo pro podporu vlády menšinové. Opravdu chceme otevřenou nebo skrytou koalici ANO, SPD a KSČM?

Vypadá to, jako bych zapomněl na mou "oblíbenou" ČSSD. Bohužel ta se rozhodla, že když se kopnout, tak rovnou do rozkroku. Premiér Sobotka má na starosti pouze svoje opětovné zvolení poslancem. Otázky na téma rozdělení ČSSD mezi jejich trojici komentuje slovy, že chce udělat maximum pro ČSSD v jeho volebním regionu - rozuměj, chci se dostat do sněmovny.  Ministr Chovanec vyčkává na neúspěch Zaorálka, aby po volbách mohl převzít otěže strany. A v mezičase přihlíží, jak policisté v civilu vyděsí běžného řidiče. Důkazy jsou maximální, ale volby tak blízko a incident jak na potvoru v jeho regionu, kde jistě jsou vazby nemalé. Tak se na jedné straně fotí se zbraněmi a ukazuje, jak se občané mají bránit a zároveň jedním dechem dokazuje, že se občan má bránit pouze hrozbám zvenčí, ale policie je nedotknutelná. A trojici uzavírá ministr Zaorálek. Zahraniční politiku nyní bere jako vedlejšák, jelikož je třeba jezdit na kombajnu a hovořit s lidmi, když to funguje Andrejovi nebo nadávat na uprchlíky, když s tím má úspěch Tomio. Sníží daně jako ODS, slíbí zvýšení platů. K tomu by mohl dodat, že je křesťan a má známého nezávislého starostu, aby si naklonil pár příznivců STAN a nakonec by mohl neuhnout místo Mirka. Přece když jsme trojice jasně "směřující" ČSSD a já jsem lídr, tak bych měl mít ještě širší záběr, by mohlo bý Zaorálkovo motto.

To, že se ČSSD rozběhla do opozice mi vůbec nevadí. To že se rozhodla oslovit všechny a nikoho pořádně, je jejich volba. Ale riziko této situace vidím v koalici sebevědomého, dokonce obviněného lídra ANO a po moci za každou cenu toužící KSČM a SPD. A tento folklór voleb mi již tak dobře nezní.

Autor: Pavel Kamas | pondělí 9.10.2017 23:37 | karma článku: 28,74 | přečteno: 1432x
  • Další články autora

Pavel Kamas

Prokrastinace je jako masturbace

1.6.2021 v 21:14 | Karma: 17,11

Pavel Kamas

Miloš Zeman si užívá

6.7.2019 v 11:13 | Karma: 21,09