Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
C

carolusI

1. 3. 2011 0:57
Nejsem právník

ale předpokládám, že se jedná o případy, kdy firma se chová způsobem, který by u jedince byl posouzen jako trestný. Jenže nelze určit konkrétní osobu, která za toto jednání zodpovídá, protože firma má zavedeno kolektivní rozhodování- správní radu.

Třeba tomu nerozumím správně, ale autor článku tomu asi nerozumí vůbec.Jeho argumentace mi připadá naprosto zmatená.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

28. 2. 2011 21:54
Nejdřív vědět, pak psát!!!

Návrh zákona předpokládá, že z jeho působnosti budou vyňaty: stát, kraje, obce. Diskutuje se o některých právnických osobách zřízených státem.  Nebojte se - nejste jediný chytrý v této zemi.

0 0
možnosti
JP

Chytrakz hospody

28. 2. 2011 12:33
Trestní odpovědnost právnických osob - no to snad ne!!!!

Snažil jsem se pochopit duševní postup našich renomovaných i nerenomovaných právníků  při stanování trestní odpovědnosti právnických osob a nepochopil jsem ho. Vždyť právnická osoba je fikce, která fyzicky nemůže jednat. Je to tedy "nesvéprávný"  neexistující jedinec, za kterého jedná , stejně jako u nesvéprávné osoby, určený zástupce, tj. statutární orgán a to je osoba hmatetelná, dle zákona svéprávná a trestně odpovědná. Právnická osoba sama o sobě nic nedělá, za ni pracují stroje i lidé. Pokud se vyrobí zbraň, tou zbraní se zabije člověk, tak taky netrestáme zbraň nebo výrobce, ale vraha, tj. osobu. Řeči typu, že si právnická osoba trestnou činnosti  pomůže k majetku jsou též nesmysl, protože majetek získaný v rozporu se zákonem, lze odebrat i bez trestní odpovědnosti. Pokud firma poruší zákon, i bez trestní odpovědnosti může dostat pokutu od orgánu státní správy. Tedy s trestní odpovědností právnických osob běžte soudruzi do Brusele a nezapomeňte vrátit právnický diplom (z Plzně)

0 0
možnosti
EN

jaaniiiccc

28. 2. 2011 12:12
Zajímavá úvaha

jen v tom závěru bych vnímal stát jako mnoho právnických osob. Stát si vytváří celou strukturu, která slouží ke správě věcí veřejných a k regulaci společnosti. Vytváří právnické osoby ziskové i neziskové, správní, výkonné atd. Nejsem seznámen s návrhem příslušného zákona, ale nabízí se otázka, jestli (ad absurdum) bude trestní zodpovědnost i u soudů, ministerstev, PS ČR, Senátu aj.?

0 0
možnosti
  • Počet článků 96
  • Celková karma 15,56
  • Průměrná čtenost 875x
Jsem člověk. Zastávám názor, že člověk jako živočišný druh byl stvořen (a je jedno, kdo ho stvořil) proto, aby byl. Veškerá činnost člověka by tedy měla směřovat k tomu, aby člověk jako živočišný druh mohl být. A to proto, že člověk, který není, nic nemá.

Seznam rubrik