Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
K

kaktusak

22. 6. 2010 2:00
To je utopický socialismus

Ve skutečnosti ta spolupráce funguje tak, že jedni dřou na druhé. 

0 0
možnosti
VH

Stará kára

21. 6. 2010 14:07
Myslím, že vaše srovnání s přírodou je neúplné

Vy říkáte: jen člověk začal dělit lidi na majetné a nemajetné.To je ovšem pravda jen z "lidského" pohledu. V přírodě je majetný ten, kdo má nárok na větší díl kořisti. A ve smečkách, hejnech takoví jednici existují (výjimkou jsou jen býložravci). A všechny smečky i stáda se dělí na jedince vedoucí a na jedince stádně je následující. S neustálými boji o vyšší postavení v hierarchii. Takže je to normální. I u člověka. On ten boj je nutný k vývoji a tím přežití druhu.

0 0
možnosti
K

kaktusak

22. 6. 2010 2:05
Re: Myslím, že vaše srovnání s přírodou je neúplné

Jsme lidé, proto se zbavme stádnosti. Předností lidí je schopnost organizování, předvídání, řízení.

0 0
možnosti
PK

krok_original

21. 6. 2010 11:54
Orwell ?

V Orwellově 1984 je to podobné, jako navrhujete. Chudí tzv. proléti také měli snesitelné životní podmínky.

0 0
možnosti
K

kaktusak

22. 6. 2010 2:07
Dickens?

Tam měli životní podmínky nesnesitelné (ale zato měli svobodu;-D).

0 0
možnosti

Libri

21. 6. 2010 11:16
peníze (neboli bohatsví) je jen sofistikovanější

formou vyjádření síly samců ve smečce. každý usiluje o to být vůdčím samcem (kdo si to nepřiznává jen svůj neúspěch maskuje kecy o humánnějším poslání - nic proti životu dle vlastního gusta a svých priorit, ale odmítám vnucování názorů méně úspěšných za normativ všem).

jinak co se týče kooperace bohatších s chudými - funguje to vždy pokud nepřevládnou hloupí zbohatlíci (což byli i komunisti). chytrý bohatý umí udržet zdravou sociální rovnováhu - chamtivý bohatý jednou na přetečení poháru dojede.

0 0
možnosti
R

realateista

21. 6. 2010 11:49
Re: peníze (neboli bohatsví) je jen sofistikovanější

Jenomže usilování o roli vůdčího samce, je právě ta tragédie, která nakonec vede ke stále rozsáhlejším válkám. Za "kecy" pokládám, pravě ty časté řeči, že každý se má starat sám o sebe ap. To právě vyhovuje těm bezohledným a nezodpovědným, kteří nemají žádné skrupule.

Oni rádi tvrdí, že jsou prostě šikovní a úspěšní, ale pokud nejsou dodržována pravidla (a to u nás nejsou), tak se do čela dostanou ti nejagresívnější. Například Romové si o "gádžích" často myslí, že jsou hloupí a neschopní. Naštěstí nejsou většiniou moc chytří, takže jejich kriminalita je v malém.

Problém kapitalismu je v soutěžení bez konce, bez regulace dojde vždy k tragédii. Jak kdysi řekl Špidla na setkání s podnikateli:

"Pánové uvědomte si, že ČSSD je tady také pro Vás, bez nás by Vás  zoufalí chudí brzy pověsili na branách Vašich vil"  

0 0
možnosti
VD

Šulivajda

21. 6. 2010 10:55
konflikt nebo spolupráce?

Do éry pana Topolánka a jeho klaky ODS se držela hesla: žít a nechat žít.Taky proto byla ODS dlouho nejsilnější strana,která měla voliče na obou stranách.S nástupem pana Topolánka a jeho koně Kalouska se situace změnila.Z ODS se stala korupcí prolezlá strana která byla jen pro zbohatlíky a jiné pochybné existence.Proto taky ztrácí vliv a především voliče.Snad to pan Nečas pochopí a změní.

0 0
možnosti

rezjir rezjir

21. 6. 2010 10:45
jestliže píšete

že "vveškeré snahy o odstranění bohatých a mocných lidí až do dnešní doby vždy skončily tak, že pokus byl dříve nebo později zlikvidován", ale pak současně platí,  došlo k novému rozdání karet.

0 0
možnosti
  • Počet článků 97
  • Celková karma 7,78
  • Průměrná čtenost 866x
Jsem člověk. Zastávám názor, že člověk jako živočišný druh byl stvořen (a je jedno, kdo ho stvořil) proto, aby byl. Veškerá činnost člověka by tedy měla směřovat k tomu, aby člověk jako živočišný druh mohl být. A to proto, že člověk, který není, nic nemá.

Seznam rubrik