Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PD

Nějak Vám nerozumím:

Jsou typy duševních poruch, které NEJSOU důvodem pro zbavení svéprávnosti, tj. porucha týkající se části osobnosti (třeba neumí počítat = dyskalkul... teď nevím název) neznamená, že nerozumí psanému textu. Nebo lidé s maniodepresivními psychózami = čas od času jsou mimo, ale jinak jsou to plně funkční lidé. Na jedné straně jsou sice nemocní, na druhé jsou svéprávní. Ani ryba ani rak.

A že smlouvy musí znát soud? To je na ochranu toho nemocného, aby ho nikdo nemohl podvést (podobně to mají i nesvéprávní lidé - opatrovník je ustanoven a kontrolován soudem).

A o nesvéprávnosti jedince rozhoduje soud (na základě žádosti), po zvážení zdravotního stavu jedince (lékařské posudky). Žádný zákon. Nastudujte si legislativu.

0 0
možnosti
JV

Mám za to, že problematika "zastoupení" je dostatečně řešena v hlavě III. zákona č. 500/2004Sb., správní řád. Dle tam obsažených ustanovení se lze zmocnit prakticky kohokoliv k jakémukoliv úkonu, a to i ke koupi kozla.;-)

0 0
možnosti
PD

Kurňa, správní řád upravuje co? Zbavení svéprávnosti nebo zastupování člověka trpícího duševní poruchou?

Abych Vám odpověděl - správní řád řeší chování ve vztahu občan-stát (nebo samospráva) - tj. náležitosti, práva, povinnosti a procesní postupy obou stran.

Trochu rozdíl, nemyslíte?

0 0
možnosti
  • Počet článků 96
  • Celková karma 16,23
  • Průměrná čtenost 875x
Jsem člověk. Zastávám názor, že člověk jako živočišný druh byl stvořen (a je jedno, kdo ho stvořil) proto, aby byl. Veškerá činnost člověka by tedy měla směřovat k tomu, aby člověk jako živočišný druh mohl být. A to proto, že člověk, který není, nic nemá.

Seznam rubrik