Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Stará kára

21. 12. 2009 11:32
NECHÁPETE

Všechna základní lidská práva jsou rovnocenná. Ještě jednou: rovnocenná.  Které v tom, kterém případě dostane přednost (resp. které musí být v konkrétním případě upřednostněno) rozhoduje ve sporných případech soud.  Soudce rozhodne podle práva (tj. nedá přednost některému z práv, které není základním před základním právem). Je to soud, kdo vykládá právo v konkrétním případě.

Je s podivem, že dvacet let po revoluci máte natolik totalitní myšlení, že vyžadujete přesný popis poslupnosti práv (i tam, kdy tato posloupnost není).

0 0
možnosti
VK

kavatr

23. 12. 2009 10:57
Re: NECHÁPETE

Možná nechápu. Ale co Vy? Podle zákona (i podle Vás) jsou všechna zákl. lid. práva rovnocenná.

Soud rozhodne, že jedno zákl. lidské právo má přednost před jiným zákl. lidským právem. Jde o výklad zákona nebo o zásah do jeho obsahu? V tom je rozdíl. V tomto případě soud rozhoduje proti zákonu. Ten říká, že je rovnost bez výjimek. A protože jde o ústavní zákon, pak žádný jiný zákon nemůže dát soudu právo zasazovat do ústavního zákona.

Kromě toho. V případě sousedských vztahů jde o konflikt dvou stejných práv - na nedot knutelnost soukromého vlastnictví a nucené omezení výkonu jen ve veřejném zájmu. Podle OZ (tedy obyčejného zákona) může soud omezit ústavním zákonem zaručené právo v soukromém zájmu. A to je v rozporu s Listinou.

Takže. Podle Vás je důkazem totalitního myšlení, když tvrdím, že soudy nemohou zasahovat do obsahu zákonů? Já myslel, že důsledné respektování teorie dělby moci je základním předpokladem demokracie. Stanovovat obsah zákonů patří do pravomoci Parlementu a ne soudů.

0 0
možnosti
  • Počet článků 97
  • Celková karma 7,78
  • Průměrná čtenost 866x
Jsem člověk. Zastávám názor, že člověk jako živočišný druh byl stvořen (a je jedno, kdo ho stvořil) proto, aby byl. Veškerá činnost člověka by tedy měla směřovat k tomu, aby člověk jako živočišný druh mohl být. A to proto, že člověk, který není, nic nemá.

Seznam rubrik