Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
M

mubu

11. 10. 2010 11:57
Vše je relativní

Před časem byla v anglickém vysílání BBC beseda o tom, co nazývat terorismem v souvislosti třeba s Afganistánem. Oni říkali, že se vyhýbají označování slovem teroristé, protože to záleží na úhlu pohledu. Zrovna tak to mohou být bojovníci za svobodu, rebelové, povstalci, ....

Pak by nexistovali takové hlášky jako že "teroristé na nás zákeřně útočili, když jsme pokojně bombardovali jejich města."

0 0
možnosti
AA

Saša

11. 10. 2010 10:57
Tarorismus je zastrašování.

Je to z latiny. Není třeba nic definovat, protože je to naprosto jasné - stačí si otevřít latinskočeský slovník.

Masculinum „terror“ má dle latinského slovníku vícero významů: strach (hrůza, zděšení, bázeň; terrori esse - být na postrach), strašák (postrach, příšera, hrozný zjev), strašná událost, hrozná zpráva;

verbum „terreo“ pak má význam strašit, děsit, zastrašovat, odstrašovat, zaplašovat;

verbum „tero“ má mimo jiné významy hníst, otupovat, otírat se o něco, lisovat, mlátit obilí, mařit, utrácet, ubíjet (tero calce alcis calcem - být někomu v patách)

Terorista je ten, kdo někoho pronásleduje, kdo někoho straší.

0 0
možnosti
AA

Saša

11. 10. 2010 11:02
Trestněprávní definice je jiná.

Z hlediska trestního práva je teror samozřejmě definován jinak, konkrétně trestním zákonem č. 40/2009 Sb. Tím však není vyčerpán obsah pojmu terorismus, ale jen je stanoveno, kdy jsou teroristické činy trestány českým právem:

§ 312 - Teror: Kdo v úmyslu poškodit ústavní zřízení České republiky jiného úmyslně usmrtí, bude potrestán odnětím svobody na patnáct až dvacet let, popřípadě vedle tohoto trestu též propadnutím majetku, nebo výjimečným trestem.

0 0
možnosti

Mablung

11. 10. 2010 10:43
cojeco

Bohužel, v cojeco je blbá definice.

Definice terorismu je "Používání násilí či hrozba násilím PROTI CIVILNÍM OBĚTEM ZA ÚČELEM PROSAZENÍ POLITICKÝCH CÍLŮ"

Nepamatuji si přesnou definici, nicméně jsem zdůraznil to co v oné definici z cojeco chybí.

Ledaskdo se snaží tuto jednoduchou definici překroutit (definicí terorismu je mnoho, závisí na státu a skupině), ale výše zmíněná byla všeobecně uznávána dokud se z boje proti terorismu nestal mediální trhák ...

0 0
možnosti
  • Počet článků 97
  • Celková karma 16,15
  • Průměrná čtenost 878x
Jsem člověk. Zastávám názor, že člověk jako živočišný druh byl stvořen (a je jedno, kdo ho stvořil) proto, aby byl. Veškerá činnost člověka by tedy měla směřovat k tomu, aby člověk jako živočišný druh mohl být. A to proto, že člověk, který není, nic nemá.

Seznam rubrik