V zajetí hry VIII. - vězení

Tak už to má jisté. Tom. Dva roky natvrdo. No ale pozor, jak bude splácet tu insolvenci? Jak bude splácet alimenty? Neměl prostě podvádět. Nebudu si dělat výčitky. Nebudu.

To že se naše věznice podobají pionýrským táborům je všeobecně známé. Proto jsou také tak plné. Alespoň pro ty mírnější delikty. Hlavně v zimním období. Pro Toma bych spíše viděl nějaké to domácí vězení, aby mohl splácet dluhy. Ale prý mají málo obojků.To je lapálie. Raději je budeme živit, topit jim, prát na ně atd. Vždyť mohou ty pytlíky lepit doma.  Vyrobit takový obojek přece nemůže být problém. V době mobilních telefonů. Kdysi jsem se ptal jednoho zoufalce, co jezdil načerno MHD tak dlouho, že ho za to odsoudili na půl roku . Završil to mařením úředního rozhodnutí a tak dostal celkem rok. Vrátil se za dva, protože mu tam pořád něco naskakovalo, to co nemohl za mřížemi vyřešit. 

"Ty Vendo a jak to tam teda vlastně chodí?" Ptám se opatrně na tak citlivou věc

"No jak?" Ráno o půl šestý je budíček, pak hygiena.

"A dál?"

"No potom je sčítání a snídaně." Potud pro mne dobrý. Tak nějak jsem si to představoval.

"A dál?"

"Jak dál? Potom jdeme na ubikace." dlouhé ticho. Je mi trapné se ptát dál.

"A tam?" ptám se tedy jinak a přesto stejně

"Jak kdo. Někdo si čte, jiný se vzdělává, hrají se karty a tak." Ty vole. tak takhle to je. letí mi hlavou. My se tady honíme, vstáváme na pátou, domů přitáhneme s jazykem na vestě, uklidit, uvařit něco k jídlu abychom stihli v osm růžovku. Rychle do pelechu, ať nás ráno z toho nebolí hlava. Ráno na novo. Bojím se ho zeptat na odpolední program.

Takže Tom to nebude mít až tak zlé. Skoro to vypadalo, že mi ho je líto. Není. Vůbec ne. Naopak mu tak trochu závidím. Průšvih je ale to splácení. Pokud by si někde půjčil, aby to Janě splatil, musel by podvést zase nějakou jinou důvěřivou duši. A problém by se posunul jen o kus dál. Takže to vlastně nemá řešení. Proč je třeba nedají do třídiček na směsný odpad. Tam prý pořád shánějí pracovní síly a je to dobře placené. Nevím. Nerozumím tomu. Hlavně, že když si půjčoval od Jany, tak musel každý čtvrtek na golf.  

Autor: Milan Kalous | neděle 3.11.2019 7:38 | karma článku: 13,04 | přečteno: 344x
  • Další články autora

Milan Kalous

Promořená stopařka

7.4.2020 v 6:39 | Karma: 16,50

Milan Kalous

Stopařka bez roušky

3.4.2020 v 6:52 | Karma: 14,45

Milan Kalous

Stopařka v roušce

28.3.2020 v 6:49 | Karma: 13,20

Milan Kalous

Stopařka - sms

5.3.2020 v 6:54 | Karma: 13,52

Milan Kalous

Stopařka - dopis

3.3.2020 v 6:59 | Karma: 14,97