Zeman není Kiska

"Zeman naštěstí není Kiska", zaznělo v příspěvku pod jedním článkem. To není, A prostě a logicky nemůže být B. Příslušný přispěvatel měl ale pravdu asi jinak, než si myslel. On chtěl říci, že Zeman je nad Kisku. Nevidím to stejně.

Slovenský prezident Andrej Kiska předal včera Vysoká státní vyznamenání ZDE. Z odkazovaného článku lze soudit, jaké hodnoty vyznávají vyznamenaní na Slovensku a jaké hodnoty vyznává prezident Kiska. Víme že v naší zemi prezident u příležitosti vzniku Československa uděluje vysoká vyznamenání také, o čemž bylo zcela jistě referováno i na tomto blogu, jak předpokládám. Pokusil bych se obě akce porovnat. A aby pokus o srovnání významu těchto aktů byl korektní, odkazuji na článek o české akci z téhož média ZDE

Abychom si rozuměli, chci-li oba slavnostní akty porovnat, nemíním tím položit seznamy vyznamenaných vedle sebe a provést nějakou hlubokou srovnávací analýzu. To bych ani neuměl už jenom proto, že nedisponuji dostatečnou znalostí současné slovenské společnosti. A ani o to nejde. V těch článcích je akcentováno několik vyznamenaných a ten o českých vyznamenáních dokresluje společenskou atmosféru s nimi spojenou. Povšiml bych si zmíněné metody českého prezidenta, kterou autor uvádí podnadpisem Každý rok stejný mix. Tady moje poznámka - jak se mix podobá "švédskému stolu", jímž prezident připodobnil Babišův vládní program. Ten první tuším. Zpět k mixu - ten se skládá z osobností, na jejichž vyznamenání se předpokládá široká shoda, dále pak z těch, kteří v minulosti byli prezidentovi užiteční, a nakonec nějaké ty populární osobnost, řekněme z umělecké sféry.

U těch posledních bych se zastavil. Nepovažuji za nutné někoho jmenovat. Můj osobní názor ale je, že do této skupiny by bylo možno zařadit osobnosti kvalitnější. Neobávám se, že by je prezident se svými lidmi neviděl. Předpokládám, že prezident chce eliminovat riziko, že dotyčný vyznamenání z jeho rukou odmítne, jak to učinil v minulosti například Vladimír Mišík.

O co jde, je předpoklad, že obě předávání a výběr vyznamenaných nám poskytují určitý obraz prezidentů České a Slovenské republiky. Pro mě je prezident Kiska důkazem, že vedení státu je slučitelné s respektem k obecně vyznávaným hodnotám. 

Mimochodem, na Slovensku se blíží termín prezidentských voleb a Andrej Kiska už kandidovat nebude. Přeji Slovensku, aby vygenerovalo kvalitní kandidáty a všem Slovákům šťastnou ruku u těchto voleb.

Autor: Pavel Kalabis | středa 9.1.2019 17:10 | karma článku: 23,34 | přečteno: 671x
  • Další články autora

Pavel Kalabis

Bez plánu B nepřežiješ!

26.6.2019 v 14:30 | Karma: 7,12

Pavel Kalabis

Po delší odmlce...

23.6.2019 v 20:57 | Karma: 12,38

Pavel Kalabis

Chvála kolegialitě

31.1.2019 v 15:11 | Karma: 11,33

Pavel Kalabis

Jsou i dobré zprávy

30.1.2019 v 17:55 | Karma: 18,75

Pavel Kalabis

Komik a jeho svět

27.1.2019 v 21:05 | Karma: 22,80