Výdobytky socialismu, na které se pozapomnělo.

2800 obětí boje za mír v letech 1969 - 1989 z řad příslušníků ČSLA, a to bez účasti ve válečném konfliktu.

Upozorňuji všechny, zvláště pak relativizátory úskalí života v předlistopadovém období na Výzvu TV Seznam (redaktorka Renaty Kalenské a historik Prokop Tomek). Dávám něco z vlastí zkušenosti.

ČSLA byla v podmínkách Československa téměř čtvrtmilionový kolos a k jejímu chodu bylo nutno zajistit celou řadu činností v podstatě civilní povahy (napadá mě logistika) a velké množství banálních nehod s tragickými důsledky bylo celkem přirozeným důsledkem. Vzpomínám si na případ s ešusem, který se řidiči obrněného transportéru zakutálel pod brzdový pedál a výsledkem bylo několik zabitých. Skutečná tragédie. Mě ale zaujalo v rozhovoru velké množství sebevražd a existence šikany, která byla příčinou několika z nich.

Šikana měla celou řadu projevů. V žargonu velitelského sboru se jednalo o projevy staromazáctví a tyto byly nedílnou součástí každodenního vojenského života a daly by se roztřídit podle své nebezpečnosti. Od humorem maskované šikany přes projevy obtěžující a beroucí důstojnost až po nebezpečné, které mohly skončit tragicky.

Především mi jde o šikanu v očích velitelů ČSLA. Skrze oficiální postoj se šikana potírala, některé případy se vyšetřily a padaly vysoké tresty. Šikana nahlížená touto optiku byla jako tradičně klasifikována jako buržoasní přežitek, který byl do armády importován z učňovských internátů. Tvrdím ale, že pod povrchem byl ještě postoj neoficiální, ale zažitější. Šikana sama byla projevem jedné z nejodpornějších pradávných metod uplatňovaných ve strukturovaných komunitách. Nazval bych ji delegováním částí pravomocí na nižší nelegitimní řídící struktury. Tato metoda se zneužívá nejen v armádě, ale i ve vězeních, léčebnách a naprosto signifikantní pro ni je existence nejrůznějších předáků a kápů s vymaštěnými mozky. Pro korektní vztah s náčelníkem jsou ochotni provést celkem cokoliv. Takže ona potíraná šikana, která měla i tragické důsledky, byla systémový jev.  

Snad nás, co jsme to zažili, je stále ještě dost a vím že máme tendenci negativní zážitky z vojny bagatelizovat. Očekávám také námitky, že výše uvedený jev má universální platnost.

Možná má, ale já, říkám to za sebe, jsem tam jít nechtěl.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Kalabis | sobota 1.12.2018 17:08 | karma článku: 26,03 | přečteno: 1692x
  • Další články autora

Pavel Kalabis

Bez plánu B nepřežiješ!

26.6.2019 v 14:30 | Karma: 7,12

Pavel Kalabis

Po delší odmlce...

23.6.2019 v 20:57 | Karma: 12,38

Pavel Kalabis

Chvála kolegialitě

31.1.2019 v 15:11 | Karma: 11,33

Pavel Kalabis

Jsou i dobré zprávy

30.1.2019 v 17:55 | Karma: 18,75

Pavel Kalabis

Komik a jeho svět

27.1.2019 v 21:05 | Karma: 22,80