Statky jsou různé. Některé z nich jsou kulturní

Aktuální čas sám o sobě je výzvou ke vzájemné toleranci. Obracím se na čtenáře s důvěrou v to, že následující do tolerantního rámce patří. A případné zamyšlení o věcech obecnějších také. Uvedené není nové, ale ani nevýznamné.

Jedno připomenutí hanáckého města Prostějov na hlavní stránce jste už dnes mohli vidět. Chtěl bych učinit ještě jedno, které se nese v podobném duchu jisté nostalgie. Jde také o kulturu, i když trochu jinak. Jde o význam místního nádraží v Prostějově, které se "péčí řádného hospodáře" dostalo do havarijního stavu. Uvažovanou variantou řešení je vedle rekonstrukce i demolice. Informace k tomuto jsou dostupné v odkazu, já bych se chtěl pokusit rozšířit společenský a kulturní kontext této věci.

Prostějov rozhodně není významným uzlem železničních tras. Může za to jednokolejné řešení páteřní trasy Olomouc - Nezamyslice - Brno, a tak většina rychlíků jezdí přes Přerov. Pak je tu ještě jedna trasa s významem dnes už tak trochu historickým, Prostějov - Konice - Chornice, což je městys už ve východních Čechách. Nejen fanoušci železnice znají pojmenování Čunínská strela, vlak, který "svištíval" právě po této trati. No a když se v Prostějově setkávají dvě tratě, tak máme nádraží dvě - místní a hlavní. Na to hlavní se podívejte v odkazu. Nejednou jsem se zamyslel nad jejím velkorysým architektonickým řešením, jehož předpokládaná kapacita osobní dopravy vzhledem k jednokolejné trati zůstala spíše nenaplněna.

Řeč je ale o nádraží místním, o jehož historickou podobu bychom mohli v Prostějově hypoteticky přijít. V kulturním rámci tohoto nesporně kulturního města má obtížně zastupitelný význam. Už jenom to pojmenování "místní". Nevím v kolika městech se ještě používá. Píše se s malým písmenem, ale pro Prostějovany je místopisným fenoménem, takže se domnívám, že při jeho vyslovení mají v duchu písmeno velké. U Místního, k Místnímu, za Místním... Pro mě osobně znamená mnoho, je součástí mých dětských vzpomínek, a to tak, že jeho představa je pro mě symbolem pro slovo nádraží. A pak ještě jedna věc: to místní nádraží voní Rakousko-Uherskem. A to je vůně, které mám rád.

Je čas rozjímaní. Budu vám vděčný, když v tomto rozjímání najdete ještě kousek prostoru pro symbolickou podporu další existence původního místního nádraží v Prostějově.

Děkuji, vím, že je za co.

 

Autor: Pavel Kalabis | sobota 15.12.2018 12:46 | karma článku: 7,65 | přečteno: 183x
  • Další články autora

Pavel Kalabis

Bez plánu B nepřežiješ!

26.6.2019 v 14:30 | Karma: 7,12

Pavel Kalabis

Po delší odmlce...

23.6.2019 v 20:57 | Karma: 12,38

Pavel Kalabis

Chvála kolegialitě

31.1.2019 v 15:11 | Karma: 11,33

Pavel Kalabis

Jsou i dobré zprávy

30.1.2019 v 17:55 | Karma: 18,75

Pavel Kalabis

Komik a jeho svět

27.1.2019 v 21:05 | Karma: 22,80