Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Krátká a dílčí rekapitulace silvestrovského blogu

Se zájmem jsem proletěl silvestrovské obsahy tohoto blogu. Neočekával jsem žádná kontroverzní témata a ani jsem se jich nedočkal. Některé texty mě zasáhly svým inspiračním potenciálem, jiné určitou plytkostí. Zmíním obojí.

O Silvestru jsem si blog a sítě zakázal. Během dneška jsem se snažil zmeškané dohnat a zaznamenal jsem dva, řekl bych dílčí, trendy. První trend představuje článek Karla Ábelovského Smutná pravda o demokracii, z něhož jsem si vyvodil, že naše společná budoucnost, pojící se k Novému roku, je v našich rukou. Přistoupíme-li na tuto redukci obsahu, nelze proti tomu nic namítat. Druhý dílčí zaznamenaný  trend spočívá v článcích kritizujících silvestrovská vysílání, a to především České televize.

Jestliže rozumím kritikám například štědrovečerních pohádek, protože se jedná o konkrétní produkt určitého žánru, navíc uváděný v tentýž den v roce, takže lze s čím porovnávat. Silvestrovské vysílání je něco jiného, může být žánrově celistvé, rozdrobené, angažované, neangažované atp. To je asi hlavní důvod, proč těmto kritikám příliš nerozumím, i když se vyskytují po Silvestru léta letoucí. Naplnit očekávání širokého publika v podobě bezbřehé srandy není vůbec jednoduché. A včera to asi bylo těžší než kdy jindy. Máte-li totiž publikum rozdělené dle různých štěpných linií v poměru  na 50:50, v polovině případů se netrefíte, pokud použijete angažovaný humor. A bez něj se v Čechách neobejdeme. Někoho narážka na bruselské donašeče zděsí, někdo se bez ní neobejde. Já osobně odhaduji, že legendárním "Menšíkovým" televizním Silvestrům, tak často reprízovaným, je spíš konec. I ony byly odrazem doby, ve které vznikly, tj. doby kdy společenská štěpící linie byla jedna a výsledný poměr byl 9:1. V takových poměrech je srandovní i to, co jako sranda zamýšleno není.

Mám-li byt konkrétnější, nelze obejít ani silvestrovský blog Libora Čermáka na toto téma. Ten došel k závěru, že dobří a zábavní umělci buď vymřeli, nebo skončili v chapadlech pražské kavárny. Zřejmě podlehli těm jeho tradičním -ismům (neexistujícím, dodávám já). Slaboši! S tímto autorem mám ten problém, že některé jeho texty ve mně vzbuzují pocit, že je píše nepříliš vyvinutý robot. Textová srovnávací analýza, řekl bych, by to prokázala. A ještě bych mu chtěl říci, že kdyby od pradávna nedocházelo k mísení kultur, ty pěkné betlémky s Jezulátkem, které nám zde předvádí, by si nevyfotil.

Takže tu máme dva dílčí trendy - budoucnost je na nás a televizní Silvestr nestál (tradičně) za nic. Zdánlivě neporovnatelné jevy. Já si myslím, že souvisejí a dodám, že osobně jsem asi jako hodně lidí strávil silvestrovský večer také u televize. Sledoval jsem programy, které nebyly primárně či skrz naskrz silvestrovské, a to na stanicích, které nijak zvlášť nepreferuji. A šlo to. Netrpím pocitem spíše předsudečným, že za moje peníze mi ČT musí dodat přesně to, co žádám. A abych nezapomněl, provedl jsem dvouminutovou sondu do programu TV Barrandov. Tam tedy bylo možno tužby po nostalgicky pokleslé zábavě naplnit po okraj.

Tím vším chci říci - zatím ještě máme možnost volby, važme si toho.

 

 

 

Autor: Pavel Kalabis | úterý 1.1.2019 18:46 | karma článku: 15,32 | přečteno: 497x
  • Další články autora

Pavel Kalabis

SPD s Hradem spojená

Odsouzení důchodce Baldy přimělo mnohé z nás popřemýšlet o jeho motivech. Šel jsem přímo ke zdroji, tedy na oficiální stránky SPD Tomia Okamury. Exkurz naplnil očekávání a nejen to, některá zjištění stojí za pozastavení.

15.1.2019 v 12:00 | Karma: 24,62 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Pavel Kalabis

Zavilý nepřítel - zbytečný člověk

Žijí mezi námi a škodí, seč jim síly stačí. Výsledky voleb jim nevoní a usilovná práce také ne. Proto škodí a dělají to potměšile. Však poznáte je snadno - podle skutků jejich. Žádné strachy, lidé, čtěte!

14.1.2019 v 20:22 | Karma: 21,70 | Přečteno: 717x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kalabis

Nenávist náhodou nalezená

Krátká úvaha o hranicích, které se v publicistice překračovat nesmí. Základním důvodem je slušnost nebo snaha neubližovat a neponižovat. Provokovat předloženými názory je potřebné, ale ta provokace se nemá stát cílem a nelze lhát.

13.1.2019 v 22:23 | Karma: 13,93 | Přečteno: 450x | Diskuse| Média

Pavel Kalabis

Na brigádě v době třídní ostražitosti

Bezstarostné mládí v těžké době, to není nejoriginálnější nápad. Naopak, mnohokrát zpracované téma a určitě lépe než je níže uvedený pokus. Mě jde o to, že ta těžkost doby nebyla vidět na první pohled, ale mohla mít své důsledky.

12.1.2019 v 11:48 | Karma: 15,14 | Přečteno: 390x | Diskuse| Poezie a próza

Pavel Kalabis

Nejsou lidi a moderátoři taky ne

Pokračuji z téhož inspiračního zdroje jako u předchozího článku, tedy ze surfování po programu TV Barrandov. Při sledování Týdne s prezidentem ze záznamu přetekl tento až do Duelu. Chytil jsem se drápkem a zůstal čumět na drát.

11.1.2019 v 17:41 | Karma: 20,32 | Přečteno: 987x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 646x
Bývalý dlouholetý zaměstnanec jednoho státního podniku. Jsem absolventem vysokoškolského bakalářského programu v oboru žurnalistika, ale nikdy jsem v této oblasti nepracoval. Abych se vyhnul termínu "normální", tvrdím, že nejzajímavější je na mně to, že na mně celkem nic zajímavého není. Hlavně u mě absentuje tah na branku, negativní reakci u mě vyvolává zmínka o užitečné práci pro tým a jiné projevy manažerské kultury.

Seznam rubrik