Sociální problémy lze řešit. Doposud jen chyběla vůle!

Ve sněmovně se v nejbližších chvílích začne projednávat návrh zákona o hmotné nouzi.

Čím dál tím více se ukazuje, že ve vyloučených lokalitách, zejména na Mostecku a Šluknovsku, opravdu dochází ke zneužívání sociálně vyloučených jako příjemců dávek hmotné nouze. Konkrétně se jedná o doplatek na bydlení podle § 33–35a zákona o pomoci v hmotné nouzi, kdy jsou dlouhodobí klienti sociální sítě zneužíváni lichváři, kteří parazitují na problému se sociálním vyloučením.

Dlouho jsem hledal řešení tohoto problému, diskutoval s odborníky a se starosty dotčených lokalit. Nakonec jsme společně dali dohromady novelu, která stanovuje, že horní strop doplatku na bydlení bude poskytován podle cenové mapy nájemného, jak ji vytváří státní fond rozvoje bydlení. Podmínkou je plnění hygienických a stavebně technických požadavků, jak vyplývají z § 122 stavebního zákona a provozního řádu podle § 21a zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Je-li například byt kolaudován pro 8 lidí, ale ve skutečnosti v něm bydlí 15 lidí, jedná se o přestupek podle § 178 odst. 1 písm. i) stavebního zákona (“Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že užívá změnu stavby v rozporu s kolaudačním rozhodnutím.”) nebo podle písmene k)

Myslím si, že snad každý, rozumně uvažující člověk, by měl tento zákon podpořit. Je potřeba začít prosazovat správné věci, bez ohledu na politiku, politické strany a neukojené ambice.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Kádner | středa 12.2.2014 9:11 | karma článku: 18,77 | přečteno: 1140x