Kanadou na kole - 93. den - Ranní koupáni ..

.. spojené se scenérií jezera Georges Lake je natolik úchvatné, že mám chuť stát se rybou a zůstat navěky! V místním café mi slečna hrdě sděluje, že její první kluk byl z Bratislavy – prý taky Čech… A vysvětluje mi důležitou věc. „jestli chceš jet po dálnici, neuvidíš vůbec nic… je to prohraný boj“.. a v Info centru mi to potvrzují.

Pavel Kadlíček

Dálnice je totiž postavená až v roce 1960 a vede naprosto odříznutá od civilizace.. Newfoundland byl až do výstavby dálnice posledním místem naprosté divočiny, kde nevedly cesty a kde všechny vesnice spočívaly na pobřeží… Chtěl jsi jet za sousedem do vedlejší vesnice? Jedině na lodi!... potřeboval jsi chleba? Nastartuj člun a val.. Je to nepředstavitelé, no dědové místních frajerů v luxusních autech neznali nic jiného, než loď a dokonce neznali ani peníze, neboť do výstavby první papírny tu existoval pouze směnný obchod – košile za tři ryby. Dědové dnes nechtějí věřit, že se dá ostrov projet autem a že je tu Tim Horton..

No zpátky ku dálnici.  Jelikož jsou vesnice u pobřeží a dálnice uprostřed – je stejně nereálné se k některým divům ostrova dostat. Musel bych tu strávit rok. Většina cest totiž vede sto kilometrů tam… a stejnou cestou zpátky. Dnešní pokus o překonání stokilometrové hranice „krachnul“ záhy po dvou hodinách boje se šíleným větrem. Kopce nabraly na intenzitě a já jedu celý den na malý převod… a to i z kopce… Ostatně, jel jsem vlastně dneska z kopce? K tomu všemu je šílené vedro, až se místní diví.. Mám co dělat, abych vystačil s vodou od bodu A do bodu Z… Dnes bylo velmi milé, že nezbyla mi ani kapka vody a uvažoval jsem o pití přímo z potoka… v té nejkrajnější chvíli zničehonic zastavilo  auto a chlap povídá „ nechceš vodu“? Chápete?... Náhoda?.. Potvrdil mi, že můžu klidně pít z potoka i z jezera, že mi zaručuje, že voda je stoprocentní… No já viděl „Vesničko má středisková“ a tam to také tvrdili… Na tachometru mám 89 km a dál nejedu. Zůstávám ve městečku Deer Lake a užiji si páteční noci.. Boj skončil a vichr vyhrál… jsem srabába.. Jdu na jedno!

 

více info o cestě na www.canadabike.cz

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Kadlíček | čtvrtek 26.8.2010 6:07 | karma článku: 8,56 | přečteno: 838x