Ty jsi nějak zhubl, nejsi nemocnej?

Otázka, kterou teď slyším dost často. Mám chuť odpovědět: „Ty jsi zase nějak ztloustla, jsi zdravá?“ Neudělám to, protože mě učili, že si nemám dělat z některých věcí srandu. O dalších zase nemohu mluvit a psát, protože by mi to mohlo v budoucnu uškodit.

Paradoxem je, že nejvíc mě i mému okolí uškodilo právě to, že se o některých věcech nemluvilo a dodnes nemluví na rovinu. Lidé prostě chtějí, aby některé věci zůstali tabu, protože mají strach. Mají strach, mluvit o tom co se jim nepovedlo, co nezvládají nebo co dělají špatně. Strach z toho, co se stane, když řeknou pravdu. Hlavně ti, co by měli být našimi vzory, učitelé, úředníci i politici.

Slyšeli jste snad někdy nějakého politika přiznat, že něco neumí a je odpovědný za nějakou chybu?

Já si pamatuji jen Václava Havla, který kdysi přiznal, že nikdy nestudoval žádnou Prezidentskou školu
a proto ve svém úřadu udělal několik chyb.

Jaké by to asi bylo, kdyby v zítřejších volbách, místo vyčpělých marketingových hesel a slibů na billboardech, museli kandidáti přiznat jeden životní omyl nebo chybu? Podělili by se s námi všemi o její úspěšné řešení? Možná bychom měli hned jasno, kdo má smysl pro humor, odvahu, nadhled, zkušenosti a kdo o tom všem jen mluví.

Říká se, že slibem neurazíš, ale není to pravda. Já osobně jsem urazil, naštval a ublížil svými sliby hodně lidem a to i přesto, že nejsem politik. I když jsem udělal vše proto, abych je splnil, tak to stejně nestačilo. Nejtěžší však bylo uvědomit si, že se opravdu chovám jako blbec. Ten totiž o svých chybách neví, natož aby je přiznal.

I když tato diagnóza mnohým lidem ulehčuje život, já jsem se s ní naštěstí nenarodil (někteří  lidé si to však stále myslí) a proto jsem přišel na to, že hlavní chyba je ve mně a já jsem ten, kdo s tím může něco udělat. Začal jsem konečně naslouchat tomu, co mi ostatní už dlouhou dobu říkali a najednou prohlédl. Zjistil jsem i to, že jsem opravdu zhubl a to skoro 10 kilogramů. Přitom jsem o tom vůbec nevěděl.

Na základě těchto zkušeností mám ve volbách jasno. Jsem jediným kandidátem, který je zodpovědný za můj život a který dokáže své chyby v následujícím životním období napravit.

Nechcete také udělat další chybu? Volte sami sebe.

Autor: Jakub Kadlec | čtvrtek 9.10.2014 22:16 | karma článku: 9,61 | přečteno: 786x
  • Další články autora

Jakub Kadlec

Tati, ten pán je tlustej

2.6.2017 v 6:00 | Karma: 28,16

Jakub Kadlec

Bojler

19.5.2017 v 6:00 | Karma: 16,22

Jakub Kadlec

Kafe v metru? Už nikdy!

21.11.2016 v 6:00 | Karma: 28,63

Jakub Kadlec

Veřejné bruslení

14.11.2016 v 6:00 | Karma: 16,97