Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Somewhere in England (poslední část)

Blížil se konec mého pobytu v Anglii. Ve čtvrtek přiletěl nový student z Venezuely, který se jmenoval Alex. Časový posun způsobil, že večer když už jsme všichni šli pomalu spát, seděl v kuchyni a pořád dokola říkal, že jeho tělo má ještě odpoledne. Měl bohužel smůlu, ráno se stávalo do školy a nikdo se jeho těla neptal. 

Dvoumetrové lopuchy v Lime Park.Jakub Kadlec

Domluvili jsme se, že zaklepu na jeho dveře a vezmu ho do školy. Ráno samozřejmě zaspal a já byl jako na trní, protože jsem nechtěl přijít pozdě. Docházku na nástěnce jsem sice měl 75%, ale to jsem vyhodnotil jako systémovou chybu. Také jsem ji hned po příchodu řešil v ACADEMIC OFFICE, kde jsem musel svojí lámanou angličtinou vysvětlit, že něco není v pořádku, když jsem nikdy nepřišel pozdě a mám tak málo procent. Nejdřív na mě udiveně koukali, na což jsem si za těch pár dní už zvykl. Pak jeden z učitelů něco začal rychle říkat a ťukat do klávesnice. Po chvíli jsem pochopil, že po mě požaduje asi mé jméno. To jsem mu sdělil a on vítězoslavně zvedl obočí, mrkl na mě a řekl: „ALL RIGHT“.

Tím byla celá záležitost vyřízena a na počítači mi naběhlo 98% (to už vypadalo lépe). Nevědomky jsem česky odpověděl: „Děkuji.“ za to jsem se, ale ihned omluvil. Ve škole se totiž musí mluvit zásadně anglicky. I když je pravda, že když procházím chodbou, je to jediný jazyk, který nikdy neslyším. Je zde totiž několik skupin, které o přestávkách angličtinu nepoužívají.  První z nich je španělská, ta je fajn, protože její členové i když jsou z různých zemí, každý den pořádají večerní party a drží vždy při sobě. Škoda, že my ostatní nikdy nevíme kde ta party je. Čínská skupinka zase veškerou komunikaci řeší přes notebooky, chytré telefony a různé překladače. No a Japonci ti zde určují módní trendy. Vypadají jako holky, nosí kozačky na vysokých podpatcích, mají namalované oči a speciální sestřih vlasů. Budu asi už staromódní, ale tohle není můj styl.

Cesta do školy s Alexandrem proběhla v pořádku, dokonce mě ve škole pochválili, že jsem přivedl nového studenta. Připadal jsem si jak na prvním stupni základní školy, kde jsme se stali skoro dospělými ve chvíli, kdy jsme začali chodit do školy bez rodičů. Někteří spolužáci chodili sami do školy už ve druhé třídě, aby mohli zkoušet kouřit v parku. Mě se to netýkalo, protože mě doprovázela má sestra. Proto jsem to zkoušel až později na hřbitově.

Zbytek čtvrtečního dne jsem strávil konverzací s Alexandrem při cestě ze školy. Je sice pravda, že nám cesta trvala o 4 hodiny déle, protože jsme nejdříve zabloudili a pak se zkusili vracet špatným autobusem, ale pro mojí angličtinu to byl velmi dobrý trénink. Pro mého nového kamaráda však velké utrpení i když to nedal na sobě znát. 

Poslední víkend mého pobytu jsme všichni vyrazili na výlet do Lyme Parku. Přijel kamarád Pat, který nás naložil do Toyoty, která evidentně velmi dlouho stála pod stromem jako je naše Lípa. Okna vozu byla tak ulepená, že jsme byli rádi, že jimi pronikalo světlo. Nechápal jsem, jak mohl dojet až sem bez nehody, na čelním skle byl čistý pouze úzký průzor od stěrače. To se nezlepšilo ani po několika minutách jízdy, kdy se náš nový řidič snažil neustálým stíráním a ostřikováním čelní sklo očistit. Evidentně již zkušenost s takto znečištěným vozem měl, protože jsme nakonec dorazili do cílového místa. Vůz po této jízdě vypadal jako kdyby ho někdo polil medem a pak si s ním dal jednu závodní etapu v písečných dunách.

Lyme park bylo úžasné sídlo s rozsáhlým parkem. Zaujaly mě lopuchy v parku, které svým průměrem někdy přesahovaly i dva metry. Bylo možné se pod nimi bez problémů ve stoje schovat před deštěm. Něco takového jsem ještě neviděl. Vzpomněl jsem si na nezapomenutelnou hlášku z komedie „S tebou mě baví svět“ „Maminka mě utírala lopuchem a byla na něm beruška.“ Já ho naštěstí nemusel použít, nicméně připadal jsem si mezi nimi jako nějaký malý skřítek.

Prošli jsme postupně celý park a pak se vydali po pěšině k loveckému zámečku. Otevřel se před námi krásný výhled na krajinu s domky a kostely. Kam jen oko dohlédlo, tam se pásla stáda ovcí. Bylo to jak z National Geographic. Ponořil jsem se do melancholické nálady a snažil se uchovat si ten obraz v paměti, abych až budu sedět zítra v letadle, si jej mohl přehrávat tam a zpět. Chvíli jsme stáli na kopci a já Pat za vše poděkoval.

Poznal jsem mnoho zajímavých lidí, spoustu míst, tradic a získal mnoho zkušeností. Přede mnou byly nové zážitky, trapasy i seznámení.

Autor: Jakub Kadlec | pátek 27.12.2013 18:30 | karma článku: 9,42 | přečteno: 557x
  • Další články autora

Jakub Kadlec

Tati, ten pán je tlustej

Když tuhle větu vykřikla moje šestiletá dcera ve vagónu metra na adresu mladíka dojídajícího jakýsi burger a sedícího přímo naproti nám, nevěděl jsem v prvních chvíli, co na to říct.

2.6.2017 v 6:00 | Karma: 28,16 | Přečteno: 1540x | Diskuse| Cestování

Jakub Kadlec

Bojler

Visel tam v koupelně na zdi s nafouklým břichem a kapala z něj voda. Vypadalo to, že každou chvíli vybuchne a sto litrů vody probudí všechny sousedy pod námi.

19.5.2017 v 6:00 | Karma: 16,22 | Přečteno: 458x | Diskuse| Osobní

Jakub Kadlec

Záhada Holešovického trojúhelníku

Každý zná místo, kde se ztrácejí lidé, letadla a lodě, říká se mu Bermudský tojúhelník. V Praze se o víkendu objevil podobný fenomén a to, co se zde ztrácelo, je až k neuvěření.

5.12.2016 v 6:00 | Karma: 18,07 | Přečteno: 983x | Diskuse| Společnost

Jakub Kadlec

Kafe v metru? Už nikdy!

Obrovská hnědá skvrna ve tvaru Afriky se zvětšovala a lidé kolem mě těžko skrývali smích. "Chcete půjčit kapesník?" Ozvalo se vedle ve chvíli, kdy jsem v duchu proklínal sebe i svůj nápad.

21.11.2016 v 6:00 | Karma: 28,63 | Přečteno: 3397x | Diskuse| Cestování

Jakub Kadlec

Veřejné bruslení

"Podržíš mi prosím křížky?" Věta, kterou začínaly ty nejvtipnější momenty z bruslení v zimě na ledě.

14.11.2016 v 6:00 | Karma: 16,97 | Přečteno: 463x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 48
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 775x
Rád bavím lidi a užívám si život takový jaký je. Moje vášeň je cestování a poznávání všeho nového.