Na laně

Toho kdo navrhoval garáže u Národního divadla určitě nikdy nenapadlo, že by někdo potřeboval z třetího podzemního patra vytáhnout auto na laně.  

Každý řidič určitě v životě zažil situaci, kdy musel použít v autě lano. Mě osobně se to stalo několikrát a pokaždé v situaci, kterou by si nikdo z Vás nepřál zažít.

Jednou jsem se takhle vracel k autu v nenáviděném obleku ze společenské akce v Národním divadle. Vozidlo jsem chytře zaparkoval v třetím podlaží podzemních garáží, abych to neměl daleko. Kdo tohle místo zná, moc dobře ví, jak je obtížné zde parkovat.

Parkování jsem po několika pokusech a obtížných manévrech zvládl, problém však nastal při mém návratu. Auto se náhle rozhodlo, že nenastartuje a z garáží samo neodjede. Nepomohly ani mé pokusy o deaktivaci imobilizéru pomocí odemykání a zamykání se uvnitř auta, ani hýbání se všemi kabely. Jedinou možností bylo dostat auto z garáží ven.

Bohužel do podzemních garáží odtahovku nedostanete a tak jsem musel zavolat kamarádovi, zda by mě přijel odtáhnout na laně. Zdálo se to jako neřešitelný úkol, do garáží neustále někdo přijížděl a ty šťastnější dokonce i odjížděli. To, že bychom měli několik minut klidu na náš složitý manévr, bylo pro mě stejně nepředstavitelné jako to, že budu muset ještě další minuty strávit v obleku a dokonce jej využít místo montérek.

Poté co se mi podařilo bez většího poškození obleku připojit lano, kamarád nasedl do svého vozu a pomalu se rozjel k prvnímu nájezdu do vyššího patra. Bohužel vzhledem k ostrému úhlu se lano při zatáčení opřelo o stěnu garáže a nebylo tak možné dál pokračovat. Za sílícího troubení jsme museli v každém patře vždy lano odpojit, poposunout ručně vůz a znovu zapojit lano.

Tento postup jsme museli opakovat celkem 6x, než jsme minuli vyjeveného hlídače garáží a vyjeli na denní světlo. Když jsme se konečně vítězoslavně dostali na nábřeží, ozvala se ohlušující rána. Lano rozedřené od stěn v garážích prasklo.

Za pár vteřin jsem už klečel v obleku před Galerií Mánes a navazoval zbytek lana k autu, povzbuzován nejen troubením vozidel za námi, ale i fotoaparáty japonských turistů.

V tu chvíli jsem nemyslel na nic jiného než být daleko odsud.

Autor: Jakub Kadlec | pondělí 1.12.2014 21:28 | karma článku: 11,02 | přečteno: 501x
  • Další články autora

Jakub Kadlec

Tati, ten pán je tlustej

2.6.2017 v 6:00 | Karma: 28,16

Jakub Kadlec

Bojler

19.5.2017 v 6:00 | Karma: 16,22

Jakub Kadlec

Kafe v metru? Už nikdy!

21.11.2016 v 6:00 | Karma: 28,63

Jakub Kadlec

Veřejné bruslení

14.11.2016 v 6:00 | Karma: 16,97