Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vzpomínání o chalupě

Jak začne jaro, vzpomínám na bývalou chalupu, kterou už skoro dvacet let nemáme.kkk

Jaroslava Kadlasová

Jak začne jaro, vzpomínám na bývalou chalupu, kterou už skoro dvacet let nemáme. Na chalupu naše rodina začala jezdit na začátku 70. let, to jsme obě, sestra i já, chodily na gympl.

Proti malému bytu tam bylo dost místa, a to i na uskladnění zásob a pečiva. Vánoční cukroví se tu báječně uleželo a někdy vydrželo i do jara, jak se dříve říkalo s nadsázkou: Cukroví má vydržet do Velikonoc. I vánoční stromek vydržel neopadat.Dokud jsme chalupu neměli, nevěřili jsme tomu: "Teď jsou ty perníky konečně akorát, a ty zázvorky krásně vláčné, tak takhle to má vypadat? Fakt to vydrží do Velikonoc!" pochutnávali jsme si. Brambory a jablka občas namrzly, když jsme to neodhadli s počasím. Taky voda se musela vypouštět, ale průtokáč jsme uchránili před zničením.Na chalupě jsme po příjezdu takhle při prvním oteplení na jaře začínali nejdřív topit, vařit čaj nebo grog. I svařené víno se tu často připravovalo. Po cestě byl vždy hlad, něco jsme vybalili a u rozehřívajících se kamen jedli, až pak se vynosil z auta ostatní materiál. Otec to často počítal, jednotlivých zavazadel bývalo od devíti do patnácti, což mu vždy přišlo moc.

Když už na zahrádce něco vyrostlo, chystala matka ráno často pomazánku s bylinkami, z tvarohu s máslem, někdy z taveného sýra či obojího. Trs pažitky, který patřil k inventáři chalupy, si přesadila hned na dvorek, aby byl po ruce, časem přibyla přírodní dobromysl, od sousedů estragon a taky libeček, ten pro nás byl do té doby věcí neznámou. Jak říkal onen starousedlík, když jsme se ptali, co že je to za víc jak metrový keřík? "To líbeček, tróchu na ten pólifka," Z toho množství, co měl, by bylo polívky pro regiment! Dal nám rozemnout list, a opravdu: silná vůně maggi…začali jsme ho pěstovat z kousku oddenku a používat do ledasčeho - pomazánek, polévek, omáček, brambor, sekané. Kopr jsme pěstovali ze semínek, ale málokdy se dařil, potřebuje lepší půdu. Šikovné bylo mít aspoň pár cibulek na nať, trochu petrželky. I další byliny matka sháněla do sbírky, ne vše se osvědčilo. Ani na pěstování zeleniny tam nebyly podmínky, ředkvičky nebo mrkev nám při občasné péči moc nerostly, to nemělo smysl.Zpočátku se na našich pozemcích našlo kopřiv dost a dost, a tak jsme několikrát na jaře zkusili udělat z nich špenát. Té práce s praním, obíráním a spařováním! Pak vše matka ještě umlela na masovém mlýnku, ale když nebyly kopřivy úplně malé, měly už silnější vlákna, a to k jídlu moc nebylo. Výsledná chuť se mi zdála ještě o něco horší než tehdejší mražený špenátový protlak…ten na jaře už nebyl k dostání, ale kopřivy ho u nás nenahradily! Ve velikonoční nádivce je máme rádi, ale samotné ne.Vařily jsme tu jednoduchá jídla, ale už z vícera čerstvých surovin než na letních bytech: polívky, sladké knedlíky, palačinky, lívance, bramboráky, lečo, květákové placky, francouzské brambory, zapečené těstoviny, kuře, filé, guláše, zelné fleky.

V té době už jsme byly na pomáhání vyškolené, ne že by to byla vždy ta nejlepší zábava, ale když jsme se do vaření pustily všechny tři a práci si rozdělily, bylo to za chvíli, oběd býval do půl hodiny na stole. Za hezkého počasí jsme mohly plno prací udělat venku na sluníčku, hlavně těch, se kterými se více "nadělalo". Čistily jsme tam zeleninu, škrábaly brambory, něco strouhaly. Když se moc oteplilo, bylo naopak příjemněji v chladnější kuchyni. Dokud sloužil starý kachlový sporák na dřevo, daly se tam báječně péct koláče, i když to na náš tehdejší vkus trvalo moc dlouho. Ale na nejeden tažený štrúdl odtamtud asi nikdy nezapomenu.Toužili jsme stolovat venku - jako na obrázcích. Záhy jsme zjistili, že to není taková idylka, jak si člověk představuje. Tu do jídla napadalo něco ze stromu, tu tam přistál a přilezl nějaký hmyz, otravovaly vosy, vše rychle chladlo nebo osychalo, vítr i něco shodil, přihnala se přeháňka…málokdy bylo počasí akorát! Ale pít kafe a u toho kouřit se tam dalo, to tehdy stačilo.A ti mravenci! Na jaře přijedeme a koukáme po kuchyni: "Jé, tady jim vede dálnice přímo do skřínky s potravinami! A odkud sem choděj?" "Hele, tady mizí mezi trámy ve škvíře!" "A druhou cestu mají tudy…" ukazujeme jedna za kredencí na opačné straně kuchyně. "No jo, našli lahev se sirupem! Nejspíš byla trochu opatlaná zvenčí," rozumuje druhá. "Však zas odejdou, a tohle jim zatím zabavíme, lezou jen zvenku, zavřený to je naštěstí dobře," pravila matka a umyla lahev. "To je jen teď na jaře, uvidíte." Někdy nalezli až dovnitř do zcela nepochopitelných věcí, ale opravdu tam byli jen na jaře, několik roků za sebou. Pár týdnů jsme je mořili, jak se dalo, ale moc to nepomáhalo. A jak přišli, zas odešli. Náhle.I myšce se tam občas zalíbilo, v rohu za již zmíněnou kredencí byla nachystaná pastička. Taky se stalo, že jsme na chalupu pár týdnů nejeli a chycenou myšku našli až po delší době. Vyčistit pastičku jsem tedy nezvládala...V sobotu dopoledne jsme často ještě obrazily pár místních obchodů a dokoupily, co bylo k mání, třeba uzeniny k opékání. V 70. letech tu prodávali běžně liberecké párky, v Praze velmi vyhledávané, musel mít člověk štěstí, aby je ještě měli - byly prostě lepší, na opékání se kupovaly jen ty! A když jsem se v 80. letech přestěhovala do Jablonce, byly tam preferované naopak párky pražské, ty se sháněly, a liberecké tam ležely bez povšimnutí, považovaly se za podřadné. Připadalo mi to dokonale absurdní! O těch druhých se totiž vypravovaly vždy ty stejné fámy - třeba o kuriózních součástkách, useklých prstech, protézách i pivních zátkách v nich nalezených, o údajných krysách a švábech, spadlých do masa a semletých dohromady.Nihil novi sub sole. A jestli vás vzpomínání baví, najdete ho více v Cukru na nitku.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslava Kadlasová | středa 21.3.2012 12:26 | karma článku: 12,05 | přečteno: 1000x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

U Charkova jde vše podle plánu, město zatím dobýt nechceme, tvrdí Putin

17. května 2024  13:10,  aktualizováno  14:10

Ruské síly podle prezidenta Vladimira Putina v Charkovské oblasti postupují podle plánu. S dobytím...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  14:03

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Nova i Prima zahajují předvolební vysílání, nabídnou debaty i rozhovory s lídry

17. května 2024

Televize Nova a Prima přešly do volebního režimu. Nova startuje v pátek odpoledne na TN Live první...

Piráti plánují boj s dezinformacemi. Putin má zájem ovlivnit eurovolby, míní

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  13:50

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky