Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Velikonoce nejen v kuchyni

Svátky se blíží, ač pořád zrazuje počasí - nějak se nedovedu srovnat s tím, že je už konec března, pořád se cítím tak maximálně na únor - kde já letos najdu kopřivy do nádivky?

 Asi se budeme muset spokojit s bylinkami z hyper-super nebo z mrazáku. Aspoň jarní cibulka, celerová nať, petrželka, v květináčku je i majoránka, oregano-dobromysl, jen ty kopřivy nebudou...přidám trochu špenátu.

Někdy hledám velikonoční naladění na jarmarcích, trzích, velikonočních výstavách a jiných akcích, ale i na ně bylo letos až příliš zima. Viděla jsem jen Dyzajn márket u Národního divadla, který byl mrazivým větrem dosti poznamenán, a nemyslím, že jinde to dopadlo líp.

Z velikonočních zvyků už mnoho nezbylo, snad jen nějaké ty pokrmy a pečivo. Na venku aspoň u dětí ještě občas nějaké koledování žije. Pokud vím, v mém okolí se lidovým zvykům nikdo moc nevěnuje, ve městě na to nejsou podmínky a církevní tradice dodržuje hrstka lidí. Muži mladšího až středního věku nezřídka považují  "pomlazení" vyšleháním za společensky neúnosné a koledování za trapné - uplést pomlázku ze šesti pramenů ani neumějí.

Sama pamatuju ještě před 25-30 lety, jak to chodilo v městě bižuterie. Koledování se odbývalo spíše mezi známými a mladé dívky i ženy poměřovaly podle počtu koledníků svoji oblíbenost. Byla to příležitost, jak obnovit pozapomenuté vztahy, navázat nenásilně na minulá přátelství.  Však to bylo v době bez mobilů a FB, osobní kontakt nešel jinak nahradit.

Hned první Velikonoce po svatbě jsem se poučila, že musím být na pomlázku připravena jednak od rána, jednak s nějakou flaškou alkoholu, pečivo ani vejce dospělí koledníci nečekali... Mužům se tam na Zelený čtvrtek dávaly jidáše, čímž se jim připomínalo, že jsou stejně zrádní a proradní a není jim co věřit - tuto novodobou symboliku jsem už jinde nenašla.

Silnější příklon k lidovým tradicím jsem zaznamenala v prvních letech po sametu, kdy se konečně mohla ta symbolika církevní i magická zveřejnit. Velikonoce byly za socíku jen svátky jara, trochu lidové tvořivosti se uznávalo, ale hlavně nic nevysvětlovat - ornamenty však mají zajímavé významy. Z tradic jsem měla ráda to, co přetrvávalo věky - symbol vajíčka, zesílený barvením a malováním, kynuté pečivo zajišťující, aby vše rostlo a pučelo stejně jako to těsto, devatero bylin do nádivky, maso mláďat, prostě posilování plodivých sil všemi způsoby. K tomu patří i setkání širší rodiny a společné pojídání barveného vejce. A muselo vždy být něco nového na sebe, aby člověka beránek nepokakal :) Stačily i ponožky.

Více o mých velikonočních receptech je zde. K tomu pečené sele, tele, jehně... Chutné Velikonoce!

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslava Kadlasová | středa 27.3.2013 10:40 | karma článku: 8,85 | přečteno: 418x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 785x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Poslanci chtějí vysvětlení od Jurečky, že mají lidé v penzi trávit 21,5 roku

29. května 2024  6:06

V diskusi o návrhu důchodové reformy, která má zvýšit věk odchodu důchodu nad 65 let podle doby...

V Gaze se 70 procent pomoci z moře ukradlo. Hamásu se „odklánění“ hodí

29. května 2024

Premium Plán amerického prezidenta Joea Bidena nakrmit Gazu pomocí plovoucích přístavů dostal ránu...

Poslední šance dostat dítě na tábor. Co se letos mění a kde ještě hledat místo

29. května 2024

Premium Čarodějnickými hábity, klobouky a nezbytnými hůlkami se děti z Teplic na rozdíl od filmového...

Rusko je agresor, připustil lídr SPD Mach. Chce zrušit Green Deal

29. května 2024

Stanovuje si troufalý cíl zrušit Green Deal, zpochybňuje závazek přijmout euro a připouští, že...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1136x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky