Přílohy pro změnu 3

Tipy na další přílohy, které můžou osvěžit jinak běžná jídla, jsou tu s dalším článkem. Třeba budou inspirovat i vás, až si zase vzpomenete: "Upeču maso - no jo, ale co k němu? Knedlíky máme furt..." Možností je naštěstí spousta.

Křehký chřest

Začínám sezónním chřestem - naučila jsem se ho před pár lety připravovat nikoli vařený, ale opečený na pánvičce.

Je to jednoduché, rychlé a chuťově překvapující. Stačí kousky oloupaného chřestu prudce opéci na kousku másla s olejem a nechat dojít pod pokličkou, změkne za pár minut. Můžeme ho podávat i jako přílohu k pečenému masu nebo posypaný parmazánem jako předkrm.

 

Tvarohové knedlíčky

Jejich tajemství je v množství krupice, která se do nich přidá. Nebude-li těsto lepit, knedlíčky půjdou lépe tvořit, ale zůstanou tuhé. Osvědčený poměr na jeden tvaroh (250 g) zní:  jeden žloutek, špetka soli, 6-7 lžic krupice. To je množství na dvě menší porce. Namočenýma rukama tvoříme malé knedlíčky, vařit v osolené vodě stačí asi 8 minut. Někdo je má rád ještě obalené v osmažené strouhance. K omáčce či šťávě můžeme knedlíčky podávat i holé. Jsou dobré i s ovocnou omáčkou nasladko.

 

Bramborové šišky

Šišky krásně kloužou od krku, zvlášť když v něm škrábe - aspoň tak to mám z dětství v paměti, že nám je babička vařila, když jsme měly se sestrou nějakou angínu.

Poměry surovin se v různých receptech liší až několikanásobně, tak se dá říct, že na bramborovém těstě není co zkazit: šišky se mohou udělat až z dvojnásobného množství mouky! Mám rodinný recept, podle kterého se dává na 500 g vařených brambor a jedno vajíčko300 g hrubé mouky, a druhý pojizerský recept, který uvádí jen 140 g mouky na totéž množství brambor. Druhé těsto je samozřejmě jemnější, měkčí. Může se přidat i trochu mléka a špetka soli. Šišky se vaří maximálně 7 minut, po vytažení z vody je trochu omastíme.

Opět je možno obalovat je v osmažené strouhance. Jsou výborné k masu se  šťávou nebo k omáčce - jejich složení je velmi blízké italským ňokům.

 

Grilovaný zeleninový salát

Na přílohový salát z tepelně upravené zeleniny se mi osvědčily papriky různých barev, rajčata, lilky, cukety a cibule. Hodí se i řapíkový celer nebo pórek. Jemnější chuti docílíme pečlivějším opracováním jednotlivých druhů: rajčata spaříme a oloupeme, papriky opečeme a slupku odrolíme. Na to je nejlepší je chvíli dát zapařit v mikrotenovém sáčku. Cukety a lilky dáme vypotit - plátky necháme osolené odležet a pak je osušíme papírovou utěrkou.

Stejnoměrné kousky zeleniny včetně měsíčků cibule postupně ugrilujeme, ale "na skus", ne zcela do měkka. Zelenina musí držet pohromadě, neděláme pyré! Vychladlou zeleninu osolíme, opepříme, okyselíme, případně přidáme olej, není-li ho v ní dost z pečení. Do grilovaného salátu se hodí i zelené natě a bylinky.

Když jsem přílohy začala podle svých receptů vybírat, ani jsem netušila, že jich dám dohromady tolik - mám připravené ještě jedno pokračování. A chystám se vyzkoušet i další nové recepty, které jsem mezitím objevila.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslava Kadlasová | úterý 17.4.2012 8:15 | karma článku: 12,71 | přečteno: 1137x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62