Přílohy pro změnu 1
A už v okamžiku, kdy jsem se nad tím zamyslela, jsem zjistila, že příloh, na které bych ráda upozornila, bude mnohem více než na jeden článek, proto ta jednička v názvu - zatím jsem si naplánovala tři pokračování, ale nebudou za sebou.
Snad nemají všichni doma tak vyhraněné strávníky, jako byl jeden vědeký pracovník, o němž jsem slyšela vyprávět. Vyžadoval po manželce, rovněž vědkyni, stále a pouze jen knedlíky. Vysvětlil jí to následovně: rýže je pro slony - těstoviny pro Taliány - po bramborách zebou nohy. Pozoruhodné na tom je i to, jak malý byl celý sortiment příloh, které vzal v úvahu. Pro takhle silně konzervativní osobu bych vařila nerada. Vybrala jsem ze svého repertoáru první tři přílohy, snad trochu zajímavější.
Noky
Noky vešly do povědomí díky Pelíškům. Znám i pár rodin, kde se vaří. Jsou o hodně jednodušší než knedlíky a dají se připravit dost rychle. Na 2-3 porce stačí třeba i v robotu smíchat lžíci másla, 1-2 žloutky, 250 ml mléka a 250 g hrubé mouky, lžičku soli, a už můžeme do vařící osolené vody lžící vykrajovat noky. Vaří se krátce, podle velikosti kolem pěti minut. Recept mám z Úsporné zlaté kuchařky Anuše Kejřové. Nedávno jsem našla založený ve svých poznámkách ještě jiný, pochází ze Severu. Dává se do něj celé vejce a žádné máslo, obávám se, že takové noky budou poněkud tužší. Tyhle s máslem chutnají moc dobře.
Svítek
Je-li chuť na přílohu lehkou, měkkou a ještě opečenou a také rychle hotovou, volím krupicový svítek. Na porci počítám jedno vejce a 40 g krupice. V menší misce jen promíchám a trochu osolím. Na kousku tuku opeču velký silný lívanec, raději pomalu a po obou stranách. Dám vařit vodu, svítek navrch posolím a bublající vodou zaliju pánev až po okraj, přiklopím poličkou a pomalu vařím, až se všechna voda vsákne a odpaří. Když není svítek dost měkký i uprostřed, obrátím ho opatrně a ještě trochu vody přidám. Hotový krájím na dílky.
Pečená zelenina - zimní
Dokud ještě není nová zelenina, využije se dobře ta zimní kořenová jako příloha. Kombinuju různé druhy: brambory, mrkev, petržel, červenou řepu, dýně, cibuli, česnek. Brambor je možno dát větší podíl, výraznějšího druhu zase menší. Mkěčí a letní druhy zeleniny s mrkví a celerem nemíchám, k upečení potřebují jinou dobu. Cibuli krájím na větší kusy. Nejvíc práce dá vše nakrájet na stejnoměrné kousky. Dělají se malé, centimetrové, aby byly dříve měkké. Viděla jsem kdysi v televizním vaření Delie Smith i kusy velké, kolem 4-5 centimetrů. Moje jsou asi dvoucentimetrové. S výhodou si zeleninu můžeme nakrájet třeba večer den předem. Osolenou, opepřenou a s lžící oleje ji necháme v zakryté míse či v sáčku proležet v ledničce do druhého dne, kdy ji jen vysypeme na plech a upečeme při 200 stupních. Trvá to tak 40 minut - během pečení se o ni moc starat nemusíme. Stupeň "vypečenosti" ať si každý vybere sám, mám ráda, když hrany zeleniny a cibule jsou dohněda.
K výraznějším přílohám můžeme předložit maso s přírodní šťávou či s omáčkou. Noky jsem naposleddy podávala s jazykem v černé omáčce (s povidly, vínem a perníkem), ke svítku bylo kuře s lehkou šťávou s kapary a smetanou, k zelenině skvěle chutná třeba přírodní dušená kližka.
Jaroslava Kadlasová
Zrnka všehochuti
Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.
Jaroslava Kadlasová
Podzimní menu od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Podzimní vaření od polévek po moučník
Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?
Jaroslava Kadlasová
Vaření do kouta
Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.
Jaroslava Kadlasová
Crazy Cake
Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?
Další články autora |
Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili
Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...
Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce
Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...
Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini
Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...
Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru
Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...
Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda
Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...
Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči
Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...
Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda
Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...
Když se při dějepisu učí o emancipaci. Výuku má rozšířit téma genderu či LGBT
Premium Mluvit v hodinách dějepisu o genderové identitě či LGBT? Někteří učitelé už tímto směrem výuku dětí...
Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní
Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...
- Počet článků 84
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1143x