Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přílohy pro změnu 1

"Já už nevím, co mám furt vařit, " postěžuje si každou chvíli některá z žen i v mém okolí, "co mám porád vymejšlet, aby mi to jedli?" I já si vzpomenu na podobné situace, ale co mě vaření chytlo jako koníček spolu s psaním a focením na blog, nevím, co mám vařit dříve. Nabízím tip: zkuste obměňovat jídelníček od příloh.

A už v okamžiku, kdy jsem se nad tím zamyslela, jsem zjistila, že příloh, na které bych ráda upozornila, bude mnohem více než na jeden článek, proto ta jednička v názvu - zatím jsem si naplánovala tři pokračování, ale nebudou za sebou.

Snad nemají všichni doma tak vyhraněné strávníky, jako byl jeden vědeký pracovník, o němž jsem slyšela vyprávět. Vyžadoval po manželce, rovněž vědkyni, stále a pouze jen knedlíky. Vysvětlil jí to následovně: rýže je pro slony - těstoviny pro Taliány - po bramborách zebou nohy. Pozoruhodné na tom je i to, jak malý byl celý sortiment příloh, které vzal v úvahu. Pro takhle silně konzervativní osobu bych vařila nerada. Vybrala jsem ze svého repertoáru první tři přílohy, snad trochu zajímavější.

Noky

Noky vešly do povědomí díky Pelíškům. Znám i pár rodin, kde se vaří. Jsou o hodně jednodušší než knedlíky a dají se připravit dost rychle. Na 2-3 porce stačí třeba i v robotu smíchat lžíci másla, 1-2 žloutky, 250 ml mléka a 250 g hrubé mouky, lžičku soli, a už můžeme do vařící osolené vody lžící vykrajovat noky. Vaří se krátce, podle velikosti kolem pěti minut. Recept mám z Úsporné zlaté kuchařky Anuše Kejřové. Nedávno jsem našla založený ve svých poznámkách ještě jiný, pochází ze Severu. Dává se do něj celé vejce a žádné máslo, obávám se, že takové noky budou poněkud tužší. Tyhle s máslem chutnají moc dobře.

Svítek

 

Je-li chuť na přílohu lehkou, měkkou a ještě opečenou a také rychle hotovou, volím krupicový svítek. Na porci počítám jedno vejce a 40 g krupice. V menší misce jen promíchám a trochu osolím. Na kousku tuku opeču velký silný lívanec, raději pomalu a po obou stranách. Dám vařit vodu, svítek navrch posolím a bublající vodou zaliju pánev až po okraj, přiklopím poličkou a pomalu vařím, až se všechna voda vsákne a odpaří. Když není svítek dost měkký i uprostřed, obrátím ho opatrně a ještě trochu vody přidám. Hotový krájím na dílky.

 

Pečená zelenina - zimní

Dokud ještě není nová zelenina, využije se dobře ta zimní kořenová jako příloha. Kombinuju různé druhy: brambory, mrkev, petržel, červenou řepu, dýně, cibuli, česnek. Brambor je možno dát větší podíl, výraznějšího druhu zase menší. Mkěčí a letní druhy zeleniny s mrkví a celerem nemíchám, k upečení potřebují jinou dobu. Cibuli krájím na větší kusy. Nejvíc práce dá vše nakrájet na stejnoměrné kousky. Dělají se malé, centimetrové, aby byly dříve měkké. Viděla jsem kdysi v televizním vaření Delie Smith i kusy velké, kolem 4-5 centimetrů. Moje jsou asi dvoucentimetrové. S výhodou si zeleninu můžeme nakrájet třeba večer den předem. Osolenou, opepřenou a s lžící oleje ji necháme v zakryté míse či v sáčku proležet v ledničce do druhého dne, kdy ji jen vysypeme na plech a upečeme při 200 stupních. Trvá to tak 40 minut - během pečení se o ni moc starat nemusíme. Stupeň "vypečenosti" ať si každý vybere sám, mám ráda, když hrany zeleniny a cibule jsou dohněda.

K výraznějším přílohám můžeme předložit maso s přírodní šťávou či s omáčkou. Noky jsem naposleddy podávala s jazykem v černé omáčce (s povidly, vínem a perníkem), ke svítku bylo kuře s lehkou šťávou s kapary a smetanou, k zelenině skvěle chutná třeba přírodní dušená kližka.

Autor: Jaroslava Kadlasová | pondělí 19.3.2012 8:01 | karma článku: 12,47 | přečteno: 1427x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:34

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

Když se při dějepisu učí o emancipaci. Výuku má rozšířit téma genderu či LGBT

17. května 2024

Premium Mluvit v hodinách dějepisu o genderové identitě či LGBT? Někteří učitelé už tímto směrem výuku dětí...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky