Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pozvánka na Svět knihy 17. května

Vilemína uvaří podle starých e-kuchařek a taky něco přečte. Už je to tak, v sobotu 17. 5. o 10 do 11 budu vařit ve festivalové kuchyňce menu podle Retyšky a od 12 následuje na stánku iDnesu autorské čtení.

Když jsem na tyhle dvě akce kývla, připadalo mi to jako dobrý nápad, ale samozřejmě, že jak se ten den blíží, poněkud o tom pochybuji!

Menu jsem pečlivě vybírala, aby na něm bylo co předvádět a taky se to dalo stihnout. Hledal jsem takové recepty, které jsou použitelné i nyní a nevyžadují příliš času, nebo se dají rozfázovat. Recepty jsem i vyzkoušela. Vše doprovází série seznamů co nakoupit, připravit, co do čeho uskladnit, jak to transportovat a na čem servírovat. Plno věcí se musí promyslet a připravit předem, nakrájet, předvařit, umíchat. Hodí se i podrobný bodový scénář, podle kterého v souhře několika lidí celé menu zdárně dokončíme.

Možnost vařením propagovat e-knihovnu mi nabídl můj zaměstnavatel, MKP, a tak jsem ráda přijala: vždyť takové využití koníčka pro práci se zdaří málokdy, je to jak příklad z manažerské příručky!

Co jsou e-kuchařky? To jsou elektronické knihy, které si můžete volně stáhnout na uvedených odkazech.  Je to nejsnazší cesta k historickým kuchařkám. Postupně budou přibývat další.

online M. D. Rettigová: Domácí kuchařka
http://search.mlp.cz/cz/titul/domaci-kucharka/3369879/

online Julie Svobodová: Malá pražská kuchařka
http://search.mlp.cz/cz/titul/mala-prazska-kucharka/4032991/

online Zikmund Winter: Kuchyně a stůl našich předků
http://search.mlp.cz/cz/titul/kuchyne-a-stul-nasich-predku/4022222/

Dá se podle nich i vařit? Dnes, kdy se vracíme ke skutečnému vaření ze surovin, klasickým postupům a tradičním pokrmům, nabývají  zase na aktuálnosti. Mezi recepty použitelnými těžko jsou i takové, které znějí zcela současně až módně: omáčky s vínem, kapary, hořčicí či pomerančem, rýže na vícero způsobů, chřest, mušle a ryby, tvarohová těsta i tradiční boží milosti.

Retyška v prvním vydání uvádí, že jen sebrala a vyzkoušela recepty od své máti a babičky. Ale vařila i v panské kuchyni. V dalších vydáních byly recepty ještě pozměňovány a a doplňovány, a tak se ani dnes nemusíme bát si je trochu přizpůsobit - ale ty, které jsem si vybrala, to ani nepotřebovaly. Přijďte ochutnat. Přidám i pár historických perel z kulturně historické studie Zikmunda Wintera.

Baví-li vás i vypravování a vzpomínání, zaměřené na vaření, zastavte se u stánku iDnesu, kde budu v pravé poledne číst z Cukru na nitku. A jestli nevíte, o co jde, a uvažujete o kostce cukru, visící bůhvíproč na nějaké nitce, určitě to zjistíte.

Kdyby vás tahle nabídka nezlákala, nezapomeňte, že týž den se koná další Restaurant Day, kterého se už bohužel nezúčastním, ale vy můžete, a to nejen v Praze.

 

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | středa 14.5.2014 8:30 | karma článku: 7,19 | přečteno: 229x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Velikonoce

Už je to neodvratné - největší svátky jsou před námi. Okna jsou všude umyta, to jsem mohla sledovat v okolí už před několika týdny. Domácnosti patrně též budou pečlivěji vycíděny, jak se na jarní novoročí sluší a patří.

18.4.2014 v 8:55 | Karma: 8,16 | Přečteno: 438x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

O zařizování kuchyně 1

Znáte to, když už jste něco renovovali - nejprve radost, že k něčemu takovému majitel nemovitosti svolí, těšení na všechny vymoženosti, předváděné v lesklých časopisech, které si konečně pořídíte, a po střetu s realitou vystřízlivění a kompromisy s řemeslníky i zkouška trpělivosti...

11.4.2014 v 9:59 | Karma: 10,70 | Přečteno: 885x | Diskuse| Hobby

Jaroslava Kadlasová

Jídlo a mýty

Mýty kolem jídla se drží velice úporně, i když už pro ně nejsou žádné důvody. Proč leta věříme kdysi dávno prosazovaným poučkám, které už byly dávno vyvráceny? Taková setrvačnost je spíše výrazem naší pohodlnosti a neochoty si hledat a ověřovat nové informace. Tyto tendence zesiluje i dnešní neurotická ustrašenost a obavy snad ze všeho.

28.3.2014 v 12:50 | Karma: 18,93 | Přečteno: 1006x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Masopustně: Smažte šišky a kobližky, ať jsou červeny jak lišky!

Od Tří králů do Popeleční středy (letos až 5. března) není čas na diety - dávné zvyklosti radí veselení, maškary, tancovačky, zabijačky a svatby. K tomu vydatná pečená a smažená jídla, na která si můžeme zajít i někam na masopustní slavnosti.

8.2.2014 v 9:45 | Karma: 8,78 | Přečteno: 643x | Diskuse| Společnost

Jaroslava Kadlasová

Úvahy o pečení vánočního cukroví

"Takový práce, a ani to nikdo nejí," povzdechnou si po svátcích mnohé pilné hospodyňky. "A vono to vlastně ani neni moc dobrý," upřímně dodávají. Když něco takového slyším, dá mi dost práce to nějak společensky přijatelně uhrát, protože se mi dere na jazyk: "A proč tedy pečete takový nedobrý cukroví?"

5.12.2013 v 11:05 | Karma: 14,13 | Přečteno: 600x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky