Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odlehčit!

Jak se vzduch k jaru oteplí, odhazujeme přítěž zimního oblečení a spolu s tím můžou přijít i chutě na čerstvou, odlehčenou stravu, něco zeleninového. Je to bohužel v době, kdy ještě nic z domácích zdrojů nestihlo vyrůst, ani bylinky. Sáhla jsem proto po muškátové dýni, uložené na skříni, ale místo k lehkému zeleninovému pokrmu jsem se nakonec dostala k smetanové omáčce.

Jaroslava Kadlasová

Omáčka z dýně je přece jen lehčí než svíčková, a tak pokročilé jaro ještě není, aby se nedala konzumovat, je totiž hodně dobrá. Můžu-li doporučit nějaký recept, který bude poživatelný i jako dýňová premiéra či zkouška, je to rozhodně tahle dýňová omáčka. Vícero strávníků již se pro dýni v této podobě nadchlo. Recept jsem si upravila podle loňského receptu Dity P.

Dýně mi chutná více pečená než vařená. I na pyré, které je základem pro mnohé dýňové recepty, je lepší dýni upéci, protože se tak snáze zbaví slupky. Nejdříve poloviny dýně vydlabu lžicí a nakrájené měsíčky rozložím slupkou na suchý plech a upeču doměkka. Jak to poznat? Stačí do dužiny bodnout nožem. Upečení trvá tak 3/4 hodiny. Změklou dužinu stačí ze slupky seškrábnout a umixovat tyčovým mixérem. Jen hokkaidó je jednodušší uvařit pokrájenou na kostky, protože se může umixovat i se slupkou.

Dýně mě baví jako zajímavý objekt "mimouměleckého estetična", svou variací barev i tvarů mnohdy překvapují. Z kuchyňského hlediska mě nadchla právě jejich snadná skladovatelnost  - první rok jsem je měla  v chladu a vlhku, a zkazily se. Pak už vždy nahoře na lince, a vydržely celou zimu bez úhony. Tedy krom jednoho  nepřizpůsobivého kusu, který se náhle začal kazit - přece jen je třeba občasná kontrola, zda se neobjevil na slupce nějaký podezřelý flíček. Zkoušela jsem dýňové pyré i mrazit a zavařovat, ale je to zbytečné, lepší je uchovat si pár kousků pěkně v teple a suchu čerstvé. Komu se nechce dýni přechovávat, může si ji asi tak poslední dva roky celoročně koupit i v super-hyper.

 

Dýňová omáčka patří k snazším receptům: připravím si dýňové pyré, stačí tak z poloviny dýně. Druhou půlku použiju na polévku nebo na dýňový koláč či chleba. Většinou totiž dělám pyré z celé dýně, leda bych chtěla pokráíhenou dýni na měsíčky péci třeba s rozmarýnem.

Vyzkoušela jsem omáčku na víc druhů masa, hovězí, vepřové, kuřecí a krůtí, ani s králíkem a telecím by nebyl žádný problém. Maso stačí běžným způsobem udusit. Pepř a sůl na ochucení stačí, pak porce masa prudce opeču na troše oleje s máslem, přidám cibuli a česnek, podliju a dusím přikryté doměkka. Maso ze šťávy vyndám, přidám dýňové pyré - asi dvě velké vrchovaté lžíce na porci. K tomu trochu vody kvůli konzistenci. Omáčku dokončím přidáním smetany. Ideální je taková, která obsahuje 20% a víc tuku, i přes 30%. Mám potvrzeno od šéfkuchařů, že dvanáctiprocentní  tzv. smetana na vaření se akorát spolehlivě srazí - jestli ji používáte, přestaňte vinit ze zdrclé omáčky své kuchařské (ne)schopnosti a použijte výživnější smetanu nebo jen obyčejné mléko. Smetany stačí dát na 4 porce 200 ml a omáčku dosolit.

Jako každá zeleninová omáčka chutná i dýňová ještě lépe druhý den, když se proleží. Navyšovat počet ingrediencí je zbytečné, ta jednoduchá kombinace je právě geniální - a to mě na tom baví.

K smetanové omáčce skvěle ladí dobré těstoviny větších tvarů, knedlík i rýže.

 

 

 

 

 

 

Autor: Jaroslava Kadlasová | sobota 3.3.2012 8:00 | karma článku: 9,35 | přečteno: 953x
  • Další články autora

Jaroslava Kadlasová

Zrnka všehochuti

Po delší odmlce přicházím v této rozjitřené době s novou knížkou vyprávění o vaření a cestování. Snad nabídne čtení pro chvíle relaxace.

2.4.2022 v 19:37 | Karma: 3,58 | Přečteno: 103x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní menu od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

12.10.2016 v 8:13 | Karma: 15,54 | Přečteno: 1269x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Podzimní vaření od polévek po moučník

Nevíte, co zase vařit? Nabízím inspiraci ze své každodenní kuchyně. Nic komplikovaného, žádné zvláštní suroviny, přesto i něco méně tradičního. Jdete do toho - vyzkoušíte?

11.10.2016 v 9:00 | Karma: 10,34 | Přečteno: 337x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Vaření do kouta

Proč do kouta? Tam totiž, za plachtou koutnicí, trávila šestinedělí v dobách chaloupek každá čerstvá matka. Příbuzné a sousedky jí tam donášely posilující pokrmy, polévky i rosolku, než se trochu vzpamatovala.

5.8.2016 v 11:12 | Karma: 18,34 | Přečteno: 1125x | Diskuse| Ona

Jaroslava Kadlasová

Crazy Cake

Cože? Bez vajec, bez másla, bez mléka? A dobrá buchta? Jen pár ingrediencí? Tak jednoduché? A navíc s příběhem?

28.7.2016 v 9:00 | Karma: 11,62 | Přečteno: 783x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  15:37

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Vztahy s Českem jsou podle Posselta blízké. Na sjezdu varoval před nacionalisty

17. května 2024  6:15,  aktualizováno  15:10

Sudetští Němci si v příštích dvou letech chtějí společně s Českem připomenout 80. výročí konce...

Aktivisté si spletli lodě. Ta s municí pro Česko nakonec ve Španělsku nezakotví

17. května 2024  15:04

Protesty aktivistů a levicových stran proti vylodění lodi Borkum ve španělské Cartageně jsou zřejmě...

Policie řeší schvalování atentátu na Fica. V zahraničí vyhrožují státníkům

17. května 2024  14:33,  aktualizováno  14:57

Čeští policisté se budou dále zabývat dvěma z internetových příspěvků schvalujících středeční útok...

  • Počet článků 84
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1143x
Vilemína, foodblogerka a autorka (Cukr na nitku, Zatracené kyselo).

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky